SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Önüne Gelene Kurdurdular!.'

A- A+ PAYLAŞ

Vali Ulvi Saran, Türkiye’de her önüne gelene Hidroelektrik Santrali (HES) kurma izni verilmesinin zararlarının yeni yeni ortaya çıktığını söyleyerek ‘. HES kuralım derseniz, bunun uygunsuz bir şekilde kurulması, canlı hayatının sona ermesi demektir. Türkiye’de her önüne gelene HES kurdurdular. Bu olay hızlı bir şekilde gelişti ve zararı şu anda ortaya çıktı’ dedi.

İl Koordinasyon Kurulu toplantısında konuşan DSİ 9. Bölge Müdürü Nevzat Aksu, Malatya’daki mevcut su potansiyelinin değerlendirilmesinde, içmesuyunun birinci, sulama suyunun ikinci planda geldiğini söyleyerek ‘HES’ler bizim için en son sırada gelir. Su kaynaklarını kullanılmasında son derece titiz davranacağız’ dedi.

Aksu, 4628 Sayılı Kanun gereği HES’lerin kurulduğu bölgedeki canlı ve çevre yaşamını tehdit edecek unsurları ve bu HES’lerin yasalarda belirtilen kriterlere uygun olup olmadığını denetleyecek HES’leri Kontrol Teşkilatı’nın kurulacağını açıkladı.

İl Koordinasyon Kurulu toplantısında kurumunun yatırımlarına ilişkin bilgiler aktaran DSİ 9. Bölge Müdürü Aksu, gelen HES taleplerini değerlendirirken, başka illerde uygulanan yatağa yüzde 10 su bırakma şartını bu bölgede yüzde 35’e çıkardıklarını kaydederek ‘Bu konuda asla taviz vermiyoruz. Bizim için öncelikli olan içme ve sulama suyunun teminidir. HES’ler kurulurken, bölgedeki canlı yaşamını da gözetmek zorundayız. Bu nedenle 4628 sayılı Kanunun gereğince Malatya’da HES’lerin çok sıkı bir şekilde kontrol edileceği bir birim kuruyoruz. Biz kurduğumuz bu birimle, dağın tepesinde bile olsa gidip HES’leri kontol edecek ve şartları yerine getirmeyen santrallere gerekli yasal işlem yapılacaktır’ dedi.

"BİZ HER İSTEYENE İZİN VERMEDİK.."
Daha önce ‘Biz canlıların da valisiyiz’ diyen Vali Saran ise, HES’lere ilişkin olarak ‘Maalesef içmesuyu, sulama ve HES üçgenine çoğu yerde uyulmuyor. Önüne gelen HES kuruyor. Malatya olarak biz bu konuda Türkiye genelinde sayılı bir iliz. Her isteyenin HES kurmasına müdahale ettik. Bu müdahalemiz, yaşayan canlıların varlığı için çok önemli. HES kurulması kaçınılmaz ama kurulurken ona bağlı olan dengeleri mutlaka gözetmeliyiz. HES kuralım derseniz, bunun uygunsuz bir şekilde kurulması, canlı hayatının sona ermesi demektir. Türkiye’de her önüne gelene HES kurdurdular. Bu olay hızlı bir şekilde gelişti ve zararı şu anda ortaya çıktı. Bölgelerde HES’ler kurulduktan sonra canlı hayatını idame ettirecek ne kadar su ihtiyacı olduğunun tespit edilmesi önemlidir. Biz bunu Malatya’da yüzde 35 olarak belirledik ve canlıların hayatını sürdürmelerine olanak sağladık. Malatya, birçok projelerle Türkiye’de adını duyurdu. Pek çok il arasında model bir il olduk. Örnek olduk. Olmaya da devam edeceğiz’ şeklinde konuştu.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız