SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Onur Madalyalı Malatyalı

A- A+ PAYLAŞ

İsmail Hazar, geçtiğimiz günlerde Adana Malatyalılar Kültür ve Dayanışma Derneği başkanlığı görevine seçildi.

İmkansızlıklar nedeniyle okuyamayan ve ilkokulu 40 yaşında dışarıdan bitiren 72 yaşındaki İsmail Hazar, ticaretten elde ettiği kazançla bir ilköğretim okulu, bir anaokulu yaptırıp şimdi de Malatyalılar Derneği'ne sahiplenmesi ile gündeme geldi.

Hazar, bazı insanların ev yaptırarak mutlu olduğunu, kendisinin ise okul yatırarak mutlu olduğunu söyledi.

1937 yılında Malatya'nın Akçadağ ilçesinin bir köyünde dünyaya gelen İsmail Hazar, 1960 yılında Adana'ya yerleşerek ticarete atıldı. Askerde saat satarak 300 lira para biriktiren ve askerden sonra Gaziantep'ten aldığı çarşaf, perde ve havluları 7 yıl boyunca Adana'da satan Hazar, 2 yıl sonra Vakıflar Çarşısı'ndan dükkan alarak işlerini büyüttü. Dükkanı depo alarak kullanan ve ticarete devam eden İsmail Hazar, gayrimenkul alım-satım işlerine de başladı. Şakirpaşa Mahallesi'ne yerleşen Hazar, burada arsa sattığı yaklaşık bin kişiyi ev sahibi yaptı.

Maddi imkansızlıklardan dolayı 4. sınıfa kadar okuyabilen Hazar, 8 çocuğunu da üniversitede okuttu. Hazar, çocukları üniversiteyi bitirdikten sonra kendisini hayır işlerine adadı. Hazar, önce 8 lüks dairesini satıp parasını Milli Eğitim'e bağışlayarak bir ilköğretim okulu yaptırdı.

Hazar, ardından 400 bin lira değerinde arsa ve daire satarak Milli Eğitim'e bağışlayıp, Fatih Mahallesi'nde bir anaokulu yaptırdı.

Maddi imkansızlıklar içinde bir hayat sürdükleri için okuyamadığını ve hayatını öğrencilere adadığını belirten Hazar, "Ben ilkokulu bitiremedim. Çünkü ben babamı hiç görmedim. Annem bana hamileyken babam hayatını kaybetmiş. Annem de ancak kardeşlerimin karnını doyurabildi. Zaten köyde de okul yoktu. Evlerde eğitmenler ders verirdi. Biz sınıf nedir bilmezdik. Okulu hiç görmedik. Bu nedenle 4. sınıfa kadar okuyabildim. Sonra askere gittim. Askerden geldim, okuyup meslek sahibi olamadığım için Adana'ya gelip, ticarete atıldım. Ticarette ilerlerken ilkokul diploması gerek oldu, dışarıdan öğretmenlerin sayesinde diploma aldım. 40 yaşında ancak ilkokul diploması aldım" dedi.

Adana'ya geldiğinde Türkçe bile bilmediğini, sadece Kürtçe konuşabildiğini vurgulayan Hazar, şunları kaydetti:

"Bugün Türkiye'nin durumuna, dünyanın durumuna bakıyorum, her şey var ama hiçbir şeye sahip olamıyorsun. Bunların hepsi kültürsüzlüğün, okulsuzluğun ürünü. Onun için Türkiye'de edebiyat, bilim, teknik, uygarlık, medeniyet, sanat yok. Okul olmadığı için bunların hiçbiri olmadığı gibi çocukların geleceği de yok oluyor. Ben yokluktan okuyamadım. Ancak günümüzdeki çocuklar okumayıp cahil kalmasın. Gerideki insanlara faydalı olabilmek için kendimi bu yola adadım. Artık bütün servetim ile ilköğretim okulu yaptıracağım."

Bundan sonraki kazancından mezarının tapusunu alacak parayı ayırarak, geri kalanıyla 3 okul yaptırmak istediğini vurgulayan Hazar, 5 okul yaptırmadan ölmesi durumunda gözünün açık gideceğini söyledi. Bu yıla kadar Adana Valiliği ve Milli Eğitim Müdürlüğü ile protokol imzalayarak 8 dairesini satıp, 1 okul yaptırdığını, bugün ise 400 bin lira vererek anaokulu yaptırdığını ancak 3 okul daha yaptırmak istediğini anlatan Hazar, "3 okul daha yaptırmak için kollarımı sıvadım. Bunun için 5 lüks dairemi ve 2milyon TL tutarındaki 2 gayrimenkulümü satışa çıkardım. Bunları satıp okul yaptırmak istiyorum. Ayrıca, Milli Eğitim'e gayrimenkul ve daire bağışlayabilirim" diye konuştu.

Bazı insanların ev yaparak mutlu olduğunu, kendisini ise 8 çocuğunu üniversite okuttuktan sonraki amacının Türkiye'deki diğer çocukları da okutmak olduğunu vurgulayan Hazar, "Ben okul yaptırdığım zaman mutlu oluyorum. Dünyalar benim oluyor" dedi.

Hazar'ın yaptırdığı okullarda okuyan öğrenciler, İsmail dedelerini çok seviyor. Kendisi özel günlerde bu okulları ziyaret edip, yakından ilgileniyor. İsmail Dede, Atatürkçü kişiliği ile tanınıyor.

Hazar'a eğitime katkılarından dolayı TBMM Üstün Hizmet Madalyası verildi.

Hayır işlerine girmesi ile birlikte ailesinin bazı fertlerinin çeşitli spekülasyonlar yarattığı bilinen İsmail Hazar, bütün bunlara sadece güldüğünü söylüyor ve yanındaki evlatları ile mutlu olduğunu, hepsini üniversitede okutmuş olmanın gururunu yaşadığını belirtiyor.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız