SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Orada Bir Bölüm, Burada Üniversite..'

A- A+ PAYLAŞ

24. Uluslararası Fizik Kongresi, Malatya'da başladı.

Türk Fizik Derneği tarafından organize edilen ve İnönü Üniversitesi'nin ev sahipliğinde başlayan 24. Uluslararası Fizik Kongresi'nin açılış törenine YÖK Başkan Vekili Prof. Dr. İsa Eşme, Belediye Başkan Yardımcısı Yusuf İzzettin Cengiz, İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Hilmioğlu, Erzincan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erdoğan Büyükkaya, Harran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Halil Mutlu, Muğla Üniversitesi Rektörü
Prof. Dr.Şener Oktik, Rize Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nazmi Turan Okumuşoğlu, Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Gündüz, Yıldız Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Duru Ören, Aksaray Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Sağlam, Atatürkçü Düşünce Derneği Genel Başkanı Emekli Orgeneral Şener Eruygur, Türk Fizik Derneği Genel Başkanı Prof. Dr. Baki Akkuş, Balkan Fizik Derneği Başkanı Prof. Dr. Metin Arık, 24. Uluslararası Fizik Kongresi Organizasyon Komitesi Başkanı Prof. Dr. Eyüphan Yakıncı ile çok sayıda öğretim üyesi katıldı. Törene katılması planlanan Prof. Dr. Erdal İnönü'nün rahatsızlığı nedeniyle gelemediği belirtildi.

24. Uluslararası Fizik Kongresi Organizasyon Komitesi Başkanı Prof. Dr. Eyüphan Yakıncı, kongreye 8 ülkeden 29 bilim adamının kayıt yaptırdığını belirterek 618 bildiri, 188 dinleyici olmak üzere 806 başvuru yapıldığını kaydetti.

Türk Fizik Derneği Genel Başkanı Prof. Dr. Baki Akkuş, yaptığı konuşmada, "Mevcut yapının ülke çapındaki bilimsel örgütlenişi ve gelişimi sağlayamadığı açıktır. Bilim ve Teknoloji Bakanlığı'nın kurulması ile bilim ve teknoloji arasında uzun dönemli politikaların oluşturulması ve yürütülmesi toplumsal moral açısından da önemlidir. Geleceği önem verildiğinin topluma hissettirilmesi ile üstün nitelikli insan gücünün yetiştirilmesi kolaylaşacak ve bilgi toplumuna geçişimiz hızlanacaktır. Kurulacak Bilim ve Teknoloji Bakanlığı; ülke çapında gereken AR-GE altyapısını oluşturmakla, yeni bilgilerin üretimini ve yüksek teknolojinin geliştirilmesini sağlamakla birlikte bilgi toplumunda meydana gelecek olan toplumsal ve kültürel sorunların çözümünü de üstlenecektir" şeklinde konuştu.

İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Hilmioğlu ise, "Bugün gelişmiş 3 büyük kentteki bir üniversitenin bırakın fakülteyi bazen bir tek bölümünde bulunan öğretim üyesi sayısı, Anadolu'daki bir üniversitedeki bütün öğretim üyesi sayısından daha fazladır" diyerek bunun doğru bir uygulama olmadığını söyledi.

YÖK'ün bu konuya el atması gerektiğini söyleyen Hilmioğlu, "Öğretim üyelerinin dağılımının planlanması gerekiyor. Bu konuda eksiğimiz olduğunu gerçekten itiraf etmemiz gerekiyor. Çok ciddi öğretim üyesi sıkıntı çekilmektedir. Artık bir planın yapılması aciliyet kazanmıştır" diye konuştu.

YÖK Başkan Vekili Prof. Dr. İsa Eşme ise yaptığı konuşmasında üniversiteye girecek olan öğrenci sayısını 500 bine indirilebileceklerini söyledi. Prof. Dr. Eşme, "Bugün İnşaat Fakültesi'ne girmek için Matematik ve Fizik sorularıyla öğrenci alınacaktır. Mesela Tıp Fakültesi Matematik, Biyoloji, Kimya derslerinden öğrenci alacak. O vakit, yığılma azalacaktır, sayı 500 bine inecektir. Biz 9'uncu sınıfta bir Yönlendirme Sınavı öneriyoruz, bir de Orta Öğretim Bitirme Sınavı öneriyoruz. Ciddi bir Lise Bitirme Sınavı yapılırsa, gerçek lise mezunlarının sayısını bilebiliriz ve bu sistemi de ona göre uygulayabiliriz" ifadelerini kaydetti.

Bu arada, törene katılarak bir konuşma yapan Atatürkçü Düşünce Derneği Genel Başkanı Emekli Orgeneral Şener Eruygur, Atatürkçülüğe karşı saldırılar yapıldığını ifade ederek, "Atatürkçüler akıl ve bilimin ışığında Türkiye'nin problemlerini çözmeli" dedi.

Törende, Türk Fizik Derneği 2007 Yılı Prof. Dr. Şevki Erk Genç Bilim İnsanı Ödülü, Yıldız Teknik Üniversitesi'nden Yrd. Doç. Dr. Serap Yılmaz'a verildi. Yılmaz'ın ödülünü YÖK Başkan Vekili Prof. Dr. İsa Eşme verdi.

Kongre 31 Ağustos'ta sona erecek.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız