SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Orada da Olmazsa Şaşardık!

0
Güncellendi - 2015-12-27 19:10:15
Orada da Olmazsa Şaşardık!
A- A+ PAYLAŞ

MalatyaPark Alışveriş Merkezi (AVM)'nin sahibi olan grubun yaptırdığı Hilton Oteli'nin önünde kamuya terkedilmesi gereken ve imar planında "Otopark Alanı" olarak ayrılan alanın, inşa çalışmaları sona ermek üzere olan otelin ön bahçesi olarak düzenlendiği bildiriliyor.

ALIŞILDIĞI GİBİ..

AVM'nin sahibi olan Malatya Girişim Grubu'nun, Sümerbank Fabrikası iken, fabrika makine teçhizatı ve 130 dönüm arazisiyle birlikte gerçek değerinin çok altında satın aldığı, daha sonra fabrikanın ek satışla edindiği 15 dönümlük sosyal tesisinin bulunduğu yerde uyguladığı projelerin tamamıyla ilgili, yasaların ve ilgili hukuki mevzuatın ihlal edildiği, kamu haklarının çiğnenmesine yol açan uygulamalara bir yenisi daha eklendi.

Söz konusu grubun, Polisevi ile AVM arasındaki bölümde, turizm alanı olarak belirlenen yerde inşa ettiği 22 katlı otelin ön tarafında İnönü Caddesi'ne cepheli olan 127 metre uzunluk ve 13 metre derinliğindeki bir alan, otel hizmete açılmadan, söz konusu grup tarafından, imar planındaki gibi kamuya açık otopark olarak değil, otelin ön bahçesi olarak düzenlendi.

MalatyaPark AVM'nin önünde bulunan, kamuya ait olmasına rağmen AVM tarafından "ön bahçe gibi kullanılan" ve malatyahaber.com'un geçtiğimiz günlerde bir kez daha gündeme getirdiği ihlal ve umursamazlığın benzeri, Hilton Otel uygulamasında da görüldü.

"BÜTÜNLÜK BOZULMUŞ VE İMAR KİRLİLİĞİ.."

Otelin önündeki düzenlemenin yasa ve yönetmeliklere aykırı olarak yapıldığını belirten teknik uzmanlar, "O alan kamuya ait bir alan. Kamuya terk edilen alan, Polisevi'nden AVM'ye, hatta Belediye hizmet binası önüne kadar bir bütünlük oluşturmalıydı. Yapılan uygulama ile bu bütünlük bozulmuş durumda. Bir nevi imar kirliliği yaratılmış durumda" diye konuştular.

Otelin önünde kamuya terkedilen bir alanda yapılan keyfi uygulamanın, İmar Yasası'nın Tip İmar Yönetmeliği'ne aykırı olduğunu belirten uzmanlar, ilgili yönetmelikte "Tesviye: Bu Yönetmelikte belirtilen esaslara göre kazı veya dolgu yapılmak suretiyle arsanın kazandığı son zemin durumudur.

1) Tesviye işlemlerinde aşağıdaki şartlara uyulur.

a- Ön Bahçelerin Tesviyesi

Yoldan kot alan parsellerde; %15 den daha az eğimli bir yola cephesi bulunan parsellerin yol cephesinde, parsel sınırı ile bina cephesi arasında kalan kısımlar komşu parsel sınırına kadar yol eğimine göre kaldırım seviyesinde tesviye edilir. %15‘den fazla eğimli, merdivenli veya kademeli bir yola cephesi bulunan parsellerde, parsel sınırı ile bina cephesi arasında kalan kısım, yaya kaldırımı ile uyumlu olmak ve kademeler arasında en çok (0.15) m. kot farkı olmak üzere tesviye edilir.  Bina yol cephe hatları ile yollar arasında kalan bahçeler yola doğru en fazla %2 meyil verilerek tesviye edilir”  ibarelerinin yeraldığını hatırlatarak, Hilton Oteli önündeki ihlali şöyle anlattılar: 

”En fazla % 2 meyil  açılacak olursa; 1 metrede 2 cm, 10 metrede 20 cm, 40 metrede 80 cm anlamına gelir. Halbuki Hilton Oteli'nin önünde bulunan alanda yapılan tesviye işlemi, bu oranları çok abartılı şekilde geçmiştir. Üstelik cephe aldığı yolda da farklı farklı ve keyfi tesviye işlemi yapılmış ve bu bölge daha boğunuk bir hale getirilmiştir". 

BİLGİLERİ YOKMUŞ!..

Düzenlemenin yapıldığı güzergahta her gün defalarca geçen Belediyenin ilgililerinin ise “O alan, kamuya terk edilen alan ve imar planında otopark alanı olarak ayrılmış durumda.  Düzenleme ile ilgili olarak da bize herhangi bir talep gelmiş değil. Yapılan düzenleme ile ilgili olarak hiçbir bilgimiz yok” demekle yetindikleri öğrenildi.

ALIŞKANLIK!..

Malatya Girişim Grubu, satın aldığı Sümerbank Fabrikası'ndan dönüştürdüğü projelerle ilgili imar ihlalleri ile sık sık gündeme geldi. Malatya Belediyesi'nin Mehmet Yaşar Çerçi başkanlığındaki döneminde, belediye ile ilgili ciddi sorun yaşayan grup, Cemal Akın ve şimdiki başkan Ahmet Çakır döneminde istediği biçimde hareket etti. AVM'nin imar ihlali nedeniyle halen "kullanılmayan bir kapısı"nın önüne SÖZDE MÜHÜR vuruldu. Ancak, mahkeme kararları da dahil, hiçbir güç grubun imar ihlallerini engelleyemedi.

Bu grubun büyük ortaklarından Mehmet Kavuk, Malatya'nın yegane miting alanı olan ve geçtiğimiz ay Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da kullandığı miting alanının yok edilmesine yolaçacak olan bir cami projesiyle ortaya çıkmış, caminin ortağı olduğu grubun hemen yakında uygun bir yeri olmasına, yine buraya 400 metre mesafedeki eski otogar alanının daha uygun olduğu belirtilerek, miting alanının yokedilmemesi gerektiği yolundaki eleştirilere rağmen, cami projesini uygulama konusunda gerek yerel yöneticilerin, gerekse hükümet yetkililerinin desteklerini almıştı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, sadece "Mehmet Kavuk Camii" için yaptırılan mimari projeyi beğenmemiş, projedeki görüntünün camiden çok İstanbul Paşabahçe Şişecam Fabrikası'na benzediğini belirterek, yeni proje yapılmasını istemişti. Mehmet Kavuk'un önce şahsi servetiyle yapacağını söylediği, daha sonra aile şirketinin yaptıracağı bilgisini verdiği cami de, Malatya Girişim Grubu'nun Sümerbank'ın arazisini satın aldıktan sonra, belediyeye terkettiği alan üzerinde yapılmak istenirken, "Neredeyse bedavaya aldıkları yerlerin yasa gereği kamuya terketmeleri gereken bölümlerini bile kamuya bırakmıyorlar. Malatya'nın yöneticileri de kamu adına hareket etmek ve bu yerlere sahip çıkmak yerine, işgal projelerine destek veriyorlar" eleştirileri artmaya başladı. Bu arada, söz konusu cami projesinin de, AVM'nin İnönü Caddesi yönündeki görünümünü engellediği için gündeme getirildiği, bu caminin yapılmasıyla 40 yıllık Sümerbank Camii'nin ve dolayısıyla Sümerbank Fabrikası'ndan kalan tek yapının da yıkılacağı öne sürülüyor.

HABER- FOTO: Yaşar KARAASLAN (Malatya Hakimiyet Gazetesi)- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız