SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Oran Nedir, Bilmiyoruz!"

0
Güncellendi - 2015-12-28 02:35:54
A- A+ PAYLAŞ

Malatya'da yaşanan zirai don sonucu birçok bölgede kayısılar hasar görürken, uzmanlara göre yeterli güneş ışığı alamayan kayısıyı düşük rekolte tehlikesi de bekliyor.

Nisan ayında kışı bir daha yaşayan Malatya’da kentin en önemli geçim kaynağı olan kayısıda büyük tehlike kapıda. Bir çok bölgede kayısılar zirai don nedeniyle ciddi hasar alırken, bir başka tehlike ise havanın sürekli kapalı olması nedeniyle ürünlerin yeteri kadar güneş ışığı görememesi. Bu durumun kayısı çiçeklerinde tozlaşmayı engellemesi nedeniyle, ciddi oranda ürün kaybı yaşanabileceği belirtiliyor. Özellikle baraj kenarında yer alan bölgelerde kayısıların ciddi oranda hasar gördüğünü belirten uzmanlar, zarar derecesinin ise önümüzdeki günlerde netleşeceğini belirtiyor.

Malatya Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Fevzi Çiçek'e göre ise kesin hasar tespiti için henüz erken. Bugünlerde kentte havanın sürekli kapalı olduğunu ve yağışlı ortam nedeniyle kayısı çiçeklerinin güneş ışığından yoksun kaldığını belirten Çiçek, "Bu yıl dondan dolayı etkilenen bölgeler var ama oran nedir tam bilmiyoruz. Sıkıntılardan birisi de şu. Bu aşırı yağışlardan güneşli gün sayısı eksikliğinden hep havanın kapalı kalmasından dolayı çiçeklerde tozlaşma olmadı. Dolayısıyla vatandaş bunu birbirine karıştırıyor. Bu durumu da don olayına bağlıyor" dedi.

Malatya'nın Kale, Battalgazi, Yazıhan ve Hekimhan ilçelerinde baraj kodunun bir üst seviyede bulunduğunu ve bazı bölgelerde kayısıda hasarın söz konusu olduğunu söyleyen Çiçek, kesin hasarın oranı hakkında bir tespitlerinin bulunmadığını söyledi. Bölgede yeterli sıcaklığın olmaması nedeniyle kayısı çiçeklerinde döllenme problemi yaşandığını belirten Ziraat Mühendisi Çiçek, “Kayısı çiçeklerinde fizyolojik evrenin tamamlanmasında sorun oldu. Don ve bu sorunun her ikisinin aynı anda olması kayısıda bu defa ürün düşüklüğüne sebebiyet verecek. Olayın özeti budur” şeklinde konuştu.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız