SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Oraya Anadolu'dan Gitmiş

A- A+ PAYLAŞ
Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sezai Ercişli ile Macaristan’ın Corvinus Üniversitesi Genetik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Julia Halasz başkanlığında yürütülen ve Malatya Meyvecilik Araştırma Enstitüsü’nün de dahil olduğu ortak çalışma ile Türk ve Macar kayısılarının genlerinin büyük ölçüde benzer oldukları ve Macaristan`a kayısının Anadolu`dan gittiği ortaya çıktı.
Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Sezai Ercişli ile Macaristan Corvinus Üniversitesi Genetik Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Julia Halasz, konu ile ilgili açıklamalarında, daha önce Macar kayısısının Avrupa grubuna dâhil olduğunu zannettiklerini, oysa yaptıkları genetik çalışma sonucunda, Macaristan'daki kayısıların Türk kayısılarla aynı gene sahip olduklarını, dolayısıyla İran-Kafkas grubunda bulunduklarını tespit ettiklerini bildirdi.
Açıklamada, kayısı meyvesinin dünyaya Çin’den yayıldığı ve 4 ekocoğrafik gruba ayrıldığı belirtilirken, yapılan araştırmalarda, Türk ve Macar kayısı çeşitlerinin aynı geçmişe sahip oldukları belirlendi.
Araştırıcılar, Türk kayısısının Macaristan’a 1526-1686 yılları arasında gelmiş olabileceği görüşünü dile getiriyor.
Çalışma sonuçları Bahçe Bitkileri alanında en saygın dergilerden biri olan Journal of The American Society for Horticultural Science dergisinde yayınlandı.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız