SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Ordu Kışlasından Çıktı

A- A+ PAYLAŞ

Suriye'de haftalardır süren gösterilerin fitilinin ateşlendiği kent olan Dera'daki görgü tanıkları, 3 binden fazla güvenlik görevlisinin girdiği şehirdeki gösterilerde bugün en az 25 kişinin öldüğünü bildirdi.

Eylemcilerden Abdullah Abazid, AFP'ye yaptığı açıklamada, güvenlik güçlerinin gösteriye müdahale ettiğini, ağır silahlarla yapılan müdahalede en az 25 kişinin hayatını kaybettiğini söyledi.

İnsan hakları eylemcileri olaylarda hayatını kaybedenlerin cesetlerinin sokaklarda yattığını ifade ederken, Suriye, ülkenin güneyinde protestoların yapıldığı sınır kenti Dera'ya tankların konuşlandırılmasının ardından, güvenlik önlemi olarak Ürdün'le kapılarını kapattı.

Ürdün'ün başkenti Amman'daki bir üst düzey diplomat da Dera ve Nasib'deki sınır kapılarının trafiğe kapatıldığını doğruladı. Suriye hükümeti, olayların patlak vermesinin ardından Ürdünlüleri Dera halkına silah sağlamakla suçlamıştı.

ŞAM'DA SİVİLLERE RASTGELE ATEŞ

Başkent Şam'ın büyük banliyölerinden Duma'da da güvenlik güçleriyle Devlet Başkanı Beşar Esad'a bağlı silahlı kişilerin baskın düzenleyerek sivillere rastgele ateş açtığı ve çok sayıda kişiyi gözaltına aldığı bildirildi.

Reuters ajansına göre, Suriyeli muhalif bir insan hakları eylemcisi, Duma'da silahsız sivillere ateş açıldığını, yaralananlar olduğunu ve çok sayıda kişinin gözaltına alındığını anlattı.

Aynı eylemci, Duma ile bütün iletişimin kesildiğini, ancak şafakta saldırının başlamasının ardından bir eylemcinin kaçmayı başararak kendilerini durumundan haberdar ettiğini söyledi.

Esad'ın 48 yıldır yürürlükte olan olağanüstü hali kaldırma hamlesinin de yetersiz kaldığı Suriye'de, ayaklanmaların başladığı 15 Mart'tan bu yana 350'den fazla kişinin hayatını kaybettiği belirtiliyor.

BM'DEN KINAMA

Suriye'de can kaybının giderek artması üzerine, BM İnsan Hakları Komiseri Navi Pillay, Şam yönetiminden güvenlik güçlerini kontrol altına almasını ve hafta sonu 100'den fazla protestocunun öldürülmesiyle ilgili soruşturma başlatılmasını istedi.

Pillay, Suriye'de şiddetin artmasını kınayarak, insan hakları savunucuları ve siyasi mahkumların serbest bırakılması çağrısında bulundu.

BM yetkilisi, yaptığı yazılı açıklamada, "ilk adımın şiddet kullanımının derhal durdurulması olduğunu, daha sonra aralarında güvenlik güçlerinin de bulunduğu belirtilen ölümlerle ilgili tam ve bağımsız bir soruşturma başlatılması gerektiğini" ifade etti.

ABD BASKIYI ARTIRIYOR

Öte yandan ABD, iktidar karşıtı göstericileri şiddetle bastırmaya çalışan Esad yönetimine yönelik yaptırımları genişletmeye hazırlanıyor.

Wall Street Journal'in haberine göre, Washington'ın üst düzey Suriyeli yetkililerin varlıklarının dondurulması ve onların ABD’deki şirketlerle anlaşma yapmalarını engelleyecek bir başkanlık emri çıkartılması için çalışıyor.

Washington’ın Suriye’ye uygulayacağı tek taraflı yaptırımlar, ABD’de çok az varlığı bulunan Esad’a en yakın isimlere doğrudan bir etki yapamayacak.

ABD, yaptırımların Esad ve çevresinin önemli varlığa sahip olduğu Avrupa ülkelerini kapsayacak şekilde genişletilmesi için baskıda bulunulabilir.

Konuya yakın kaynaklar, söz konusu yasal kararın Hazine Bakanlığı’nca birkaç hafta içinde hazırlanabileceğini belirtti.

Obama’nın Suriye’ye yaptırımlar uygulanmasını kabul etmesi durumunda, Esad hükümetiyle ilişkilerin normalleştirilmesi çabaları da darbe yiyecek.

Son iki yıl içinde, eski Başkan George W. Bush döneminde başlatılan yaptırımları hafifleten Obama, altı yıl aradan sonra Şam’a ilk büyükelçiyi atamıştı.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız