SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Org. Başbuğ Hukuken Emekli mi?

A- A+ PAYLAŞ

Bugün gazetesinden Güngör ERGÜN'ün haberine göre 29 Nisan 1943 doğumlu olan Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ dün 67’nci yaşını doldururken, devlet memurluğu sıfatı da sona erdi. Yaş haddi kuralı Askeri Personel Kanunu’nca düzenlenen Genelkurmay Başkanları, Emekli Sandığı’nda diğer askerler için uygulanan 1 Eylül istisnasına tabi değil.

Bugün’ün haberi şöyle:

Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ’un 29 Nisan 2010 tarihi itibarıyla görev süresini doldurduğu ortaya çıktı. Başbuğ'un dün itibariyle 67 yaşını doldurduğu için doğrudan emekliye ayrılması gerektiği kaydedildi. Yaş haddi Askeri Personel Kanunu’nda ayrıca düzenlenen Başbuğ'un Emekli Sandığı Kanunu'nun diğer askerler için uygulanan “1 Eylül” istinasına tabi olmadığı aktarıldı.

DEVLET MEMURLUĞU KALKIYOR
Habere göre, Ankara’yı karıştıracak ilginç gelişmenin ayrıntıları sosyal güvenlik uzmanları tarafından da doğrulanıyor. 29 Nisan 1943 doğumlu Org. Başbuğ’un dün itibarıyla otomatikman emekli statüsüne geçtiği aktarılıyor. 5434 Sayılı Emekli Sandığı Kanunu’na göre devlet memurları yaş hadlerini doldurdukları gün emekliye ayrılıyor. Bu tarihten sonra devlet memurluğu statüsü kendiliğinden kalkıyor.

Anayasa Mahkemesi Başkanı, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı gibi görevde bulunan kişilerin yaş haddini doldurdukları gün emekliye ayrıldıkları örneğini hatırlatan uzmanlar, ancak askeri şahıslar için Emekli Sandığı Kanunu'nda istisnai bir hükmün var olduğunu aktardı. 5434 sayılı Kanun'un 105. Maddesi'nin son fıkrasında “TSK mensuplarının 5434 Sayılı kanunun 40. maddesindeki yaş hadleri sebebi ile emeklilik işlemleri 1 Eylül tarihinde yapılır” hükmüne dikkat çeken uzmanlar, söz konusu kanunun “1 Eylül” istisnası getirdiği kişilerin sadece 5434 Sayılı Kanunu'nun 40. maddesinde belirlenen TSK mensupları olduğuna işaret etti.

1 EYLÜL İSTİSNASI GEÇERLİ DEĞİL
Bu noktada devreye giren uzmanlar, Genelkurmay başkanlarının yaş haddinin 926 Sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu’nun 49. maddesinin "h" fıkrasında düzenlendiğini hatırlatarak, Genelkurmay Başkanı açısından 5434 Sayılı Emekli Sandığı Kanunu’nda yer alan “1 Eylül” istisnasının geçerli olmadığını kaydetti. Bu nedenle Genelkurmay Başkanı'nın genel kurala tabi olarak yaş haddi nedeniyle 67 yaşını doldurduğu tarih olan 29 Nisan 2010 tarihinde devlet memurluğu sıfatının sona erdiği belirtildi. Kanunun bu açık hükmünün uygulanmasının “teamüller bu şekilde olmadığı” yönünde eleştirilerle birlikte “Orduda karışıklığa neden olup olmayacağı” sorusunu akıllara getirdi.

Türk hukuk sisteminin Cumhurbaşkanlığı seçimindeki 367 kararıyla pozitif hukuk karşısında teamüllere uyulamayacağı ve verilecek karar sonrasında çıkabilecek kaosla ilgilenmediğini aktaran uzmanlar, TSK’ya bir istisna tanıyarak “hukuku işletmeyelim ve göreve devam edelim” demenin sakıncalara neden olacağı vurgulandı.

BÜYÜK BİR KAOS OLABİLİR
Org. Başbuğ’un 29 Nisan’dan görevi devredeceği ana kadar yapacağı bütün işlemlerin yoklukla sakat hale gelebileceğine işaret eden uzmanlar, Askeri Şûra’da emekliye ayrılan ve atanan personelin “O tarihte Genelkurmay Başkanlığı sıfatı kalmamıştır” diyerek dava açması ve kazanması halinde büyük bir kaosun olabileceğine dikkat çekti. TSK Personel Kanunu’nda Genelkurmay Başkanlığı’nın boşalması halinde en geç 45 gün içinde atamanın yapılması gerektiği de vurgulanıyor.

iŞTE O MADDE
TSK Personel Kanunu 49. madde h fırkası: Genelkurmay Başkanı, Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri Komutanlığı yapmış orgeneral/oramiraller arasından Bakanlar Kurulu’nun teklifi üzerine Cumhurbaşkanı’nca atanır ve (b) bendinde gösterilen miktarlar dışında tutulur.

Genelkurmay Başkanlığı’na atanan orgeneral/oramirallerin yaş haddi 67 olup, bu görevde kalış süreleri 4 yıldır. Görevdeki kalış sürelerinin tespitinde, atanmış bulundukları yılın 30 Ağustos tarihi esas alınır. Genelkurmay Başkanının başka bir göreve atanması veya emekliye ayrılması, atanmasındaki usule göre yapılır. Genelkurmay Başkanlığı’nın boşalması halinde, en geç 45 gün içinde atama yapılır.

**

HABERTURK.COM UZMANLARA SORDU…

Ali Fahir Kayacan (Askeri Yargıtay Onursal Üyesi)

“Görev süresi 30 Ağustos’ta dolar”

Yıl anlamında görev süresi dolmuş olabilir ama TSK’da yaş haddinden ayrılma durumunda 30 Ağustos tarihi önemlidir. İlker Paşa 67’yi doldurmuş olabilir, ama görev süresi 30 Ağustos 2010’da doluyor. Bizde yaş haddi daha önce de dolsa 30 Ağustos’ta gidersin. Başbuğ, bugün 67 yaşını doldurdu, 68’den gün aldı. Ama emekliliği 30 Ağustos’ta dolar. Eğer emekliliği 1 Eylül’den sonra dolsaydı bu kez 2011 30 Ağustosu’nda görev süresi dolacaktı. Bence olayı incelemeden kasıtlı bir haber yapmışlar.

ALİ TEZEL (Gazete Habertürk yazarı, sosyal güvenlik uzmanı)

“Bakanlar Kurulu yeni bir genelkurmay başkanı seçmeli”

5434 sayılı T.C. Emekli Sandığı Kanunu ile 926 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu (md 49) gereğince,
“… h) (Değişik birinci fıkra: 29/7/1983 - 2870/3 md.) Genelkurmay Başkanı, Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri Komutanlığı yapmış orgeneral-oramiraller arasından Bakanlar Kurulunun teklifi üzerine Cumhurbaşkanınca atanır ve (b) bendinde gösterilen miktarlar dışında tutulur. Genelkurmay Başkanlığına atanan orgeneral-oramirallerin yaş haddi 67 olup, bu görevde kalış süreleri 4 yıldır. Görevdeki kalış sürelerinin tespitinde, atanmış bulundukları yılın 30 Ağustos tarihi esas alınır.

Genelkurmay Başkanının başka bir göreve atanması veya emekliye ayrılması, atanmasındaki usule göre yapılır.

Genelkurmay Başkanlığının boşalması halinde, en geç 45 gün içinde atama yapılır.”
Bu hükme göre, 29 Nisan 1943 doğumlu olan Genelkurmay Başkanı Org. İlker Başbuğ’un görev süresi 29.04.2010 günü tamamlanmıştır. Org. Başbuğ eğer 67 yaşından küçük olsaydı, 1 Eylül’e kadar göreve devam edebilirdi. Yeni Genelkurmay Başkanı’nın atanması için son gün ise 14.05.2010 günüdür. Bakanlar Kurulu bu tarihe kadar yeni bir genelkurmay başkanı seçmelidir.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız