SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Organ Bağışı Çağrısı

A- A+ PAYLAŞ

Malatya'da organ bağışı yapanların sayısının 2007'den itibaren azalmakta olduğu dikkat çekerken, Sağlık İl Müdürü Dr. Hacı Bayram Zengin vatandaşları organ bağışı yapmaya çağırdı.

Sağlık Müdürü Dr. Zengin'in bu konudaki açıklaması şöyle:

"Bilindiği gibi ülkemizde organ bağışı ve organ nakli sayılarının yetersizliği, son dönem organ yetmezliği nedeniyle tedavi görmekte olan birçok hastanın organ beklerken hayatını kaybetmesine neden olmaktadır. Milyon nüfus başına düşen kadavra verici sayısı AB ülkelerinde ortalama 18,1 iken, ülkemizde 3,6’dır. Hastaların yaşam süresi ve kalitesinde, ülke ekonomisi ve iş gücünde ağır kayıplara yol açan söz konusu organ yetmezlikleri önemli bir sağlık sorunu olarak gündemdeki yerini korumakta olup, organ bağışı ve nakli sayılarının artırılması Bakanlığımızın öncelikli hedeflerindendir.

Organ transplantasyonlarında ilk sırada böbrek nakilleri gelmektedir. Bir böbrek hastasının bir yıl içerisinde böbrek bulma şansının % 1’in altında olduğunu düşünürsek organ bağışının bir an önce ülke genelinde yaygınlaştırılması gerekmektedir.

İlimizde 2007 yılında 657 kişi, 2008 yılında 386 kişi, 2009 yılının ilk 9 ayında 78 kişi organ bağışında bulunmuştur. Organ bağışı yapmak isteyen vatandaşlarımız Sağlık Müdürlüğü, Tüm Devlet Hastaneleri, Turgut Özal Tıp Merkezine başvurarak organ bağışı yapabilirler.

Yaşam boyu kullandığımız bizi yaşatan organlarımızın, öldüğümüzde bambaşka hem de tanımadığımız insanları yaşatmak amacıyla kullanılması ve bu organlardan, bağışlayanların herhangi bir menfaatinin olmaması kavram olarak gerçek bir bağış olduğu gibi aynı zamanda büyük bir insanlık örneğidir."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız