SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Organ Bağışında Malatya..

A- A+ PAYLAŞ

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Türkiye genelinde organ bağışında bulunan kişilerin sayıları ve illere göre dağılımının tespiti amacıyla yapılan araştırmanın sonuçlarını açıkladı. 2005 yılının ilk altı ayında en fazla organ bağışı Bursa'da yapılırken, 24 ilde tek bir bağış bile olmadı. Bağış yapılmayan 24 ilden biri de Malatya.. Sonuçlar toplumun organ bağışı konusundaki duyarsızlığını gözler önüne serdi.

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Türkiye'de yeterli sayıda Organ Nakli Merkezi ve deneyimli bilim adamı olmasına rağmen nakil sayılarının henüz istenilen düzeye ulaşamadığını belirterek, "Vatandaşlarımızı organ bağışı konusunda duyarlı olmaya davet ediyorum" dedi.

Sağlık Bakanlığı'nca organ bağışının artırılması ve organ nakli hizmetlerinin hedeflenen düzeye çıkarılması amacıyla geniş kapsamlı çalışmalar yapıldığını ifade eden Bakan Akdağ, organ ve doku nakli hizmetlerinde yaşanan en önemli sorunun 'organ ve doku bağışının temini' olduğunu kaydetti.

Akdağ, organ bağışının tedavileri süren hastalar için yaşam umudu olduğuna dikkat çekerek, araştırma sonuçlarıyla ilgili şu bilgileri verdi:

"Türkiye genelinde, 2005 yılının ilk altı ayında 3 bin 758 kişinin organlarını bağışladığını belirledik. Organ bağışının yapıldığı illerimiz ile bağış yapan vatandaşlarımızın sayıları sırasıyla şu şekilde:

Bursa - 886 kişi, Antalya - 589, İstanbul - 386, İzmir - 253, Muğla - 247, Denizli - 236, Manisa - 193, Ankara - 179, Bilecik - 103, Aksaray - 83, Burdur - 65, Balıkesir - 54, Eskişehir - 43, Bolu ve Karaman - 35, Tekirdağ - 31, Aydın - 24, Konya - 21, Çanakkale - 20, Kütahya ve Bartın-18, Kırklareli - 17, Çankırı ve Kocaeli - 14, Adana - 13, Trabzon ve Zonguldak - 11, Kastamonu ve Artvin - 10, Afyon, Gaziantep, Isparta, Kayseri ve Uşak - 9, Rize, Kırıkkale ve Osmaniye - 8, Sinop ve Kahramanmaraş - 7, Kars ve Kırşehir - 6, Niğde, Karabük ve Muş - 5, Ordu ve Yalova - 4, Sivas, Yozgat, Tokat ve Erzincan - 3, Nevşehir, Şırnak ve Elazığ - 2, Gümüşhane, Ardahan ve Kilis - 1 kişi."

Akdağ, 2005 yılının ilk altı ayında; Adıyaman, Ağrı, Amasya, Bingöl, Bitlis, Çorum, Diyarbakır, Edirne, Giresun, Hakkari, Hatay, İçel, Malatya, Mardin, Sakarya, Samsun, Siirt, Tunceli, Şanlıurfa, Van, Bayburt, Batman, Iğdır ve Düzce illerinde organ bağışı yapılmadığını bildirdi. Bakan Akdağ, 2002, 2003 ve 2004 yılları ile 2005 yılının ilk altı ayında Tunceli, Bingöl, Bitlis, Hakkari, Siirt, Şanlıurfa ve Batman'da 'tek bir' organ bağışı bile yapılmadığını hatırlattı.

2002, 2003 ve 2004 yılları ile 2005 yılının ilk altı ayında organ bağışının en fazla yapıldığı ilin bin 738 kişi ile Aydın olduğunu bildiren Sağlık Bakanı Akdağ, Aydın ilini sırasıyla, 1035 kişi ile İstanbul, 991 kişi ile Bursa, 981 kişi ile İzmir, 818 kişi ile Antalya, 611 kişi ile Ankara ve 494 kişi ile Denizli, 467 kişi ile Muğla, 413 kişi ile Balıkesir, 364 kişi ile Manisa, 299 kişi ile Çorum illerinin izlediğini ifade etti.

2002 - 2005 Temmuz arası organ bağışlayan vatandaşların toplam sayısı ile ilgili bilgiler de veren Akdağ, tüm Türkiye genelinde, 2002 yılında bin 73, 2003 yılında 984, 2004 yılında 5 bin 62 ve 2005 yılının ilk altı ayında ise 3 bin 758 kişi olmak üzere, son 3.5 yılda toplam 10 bin 877 vatandaşın organlarını bağışladığını bildirdi.

Bu rakamların çok düşük olduğunu vurgulayan Akdağ, gelişmiş ülkelerde organ bağışı yapan kişilerin sayılarının binlerle değil yüz binlerle ifade edildiğini kaydetti.

Organ bağışı konusunda başarılı çalışma ve kampanyalar yürüterek, 'Organ Bağışı Araştırması'nın üst sıralarında yer alan illerin vali, il sağlık müdürleri ve tüm sağlık personeline tebriklerini ifade eden Akdağ, bağış yapılmayan ve az sayıda bağış gerçekleşen illere de çağrıda bulunarak, "İlinizde organ bağışı sayılarını, düzenleyeceğiniz kampanya ve çalışmalar ile üst düzeye yükseltmelisiniz. Vatandaşımıza organ bağışının önemini ve ne anlama geldiğini anlatmalısınız. Organ bağışı hayat kurtarır. Sizlere de bu konuda önemli görevler düşüyor" diye konuştu.

Akdağ, Türkiye'de halen yürürlükte olan "Organ ve Doku Alınması, Saklanması ve Nakli Hakkında 2238 Sayılı Kanun" doğrultusunda 18 yaşını dolduran kişilerin, ölümlerinden sonra kullanılmak üzere organ ve dokularını bağışlamak istediklerinde, sağlık kurum ve kuruluşlarında bulunan organ bağış bürolarına başvurmalarının yeterli olduğunu sözlerine ekledi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız