SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Organik Üretime Destek Var"

0
Güncellendi - 2015-12-28 04:45:12
A- A+ PAYLAŞ

Malatya Organik Meyve Üreticileri Birliği Başkanı İbrahim Berktaş, kendilerine bağlı bölgelerde yaklaşık 100 bin dekarlık bir alanda organik meyve üretimi yapıldığını söyledi.  Hekimhan, Darende ve Yazıhan’ın bağlı olduğu Organik Meyve Üreticileri Birliği’nin 3 yıl önce 8 üreticinin bir araya gelmesiyle kurulduğunu söyleyen Berktaş, Birliğe üye 200 tane üreticiden 94’ünün organik üretim sertifikasına sahip olduğunu kaydetti.

“Organik üretimin birçok kriteri var”

Türkiye’nin ilkim ve toprak yapısı bakımından birçok meyve üretimi için son derece verimli olduğunu belirten Birlik Başkanı İbrahim Berktaş, organik meyve üretiminin temel hedefinin sağlıklı ve kaliteli üretim yapmak olduğunu söyledi. Organik meyve yetiştiriciliğinde, üretim aşamasında sentetik girdi kullanmadan Organik Tarım Esasları ile ilgili yönetmelikte belirtilen bir takım kriterlere uyulması gerektiğini aktaran Berktaş “Sentetik kimyasal ilaç ve gübre yerine, organik bazı gübreler kullanılmaktadır. Dolayısıyla, meyvelerde kimyasal kalıntı olmadığı için, tüketiciler tarafından tercih edilmektedir.  Bu aynı zamanda toprağın ve çevrenin korunması anlamına geliyor. Türkiye, Avrupa Birliği pazarlarına ancak organik üretimle girebilir” dedi.

“94 tane sertifikalı üreticimiz var”

Darende, Hekimhan ve Yazıhan’ın bağlı olduğu Organik Meyve Üreticileri Birliği’nin kuruluşuna ilişkin bilgiler veren İbrahim Berktaş, 3 yıl önce 8 üretici ile bir araya gelip oluşturulan grubun, bugün 200 üyeli bir birliğe dönüştüğünü kaydetti.   Kendi birliklerine ait bölgelerde yaklaşık 100 bin dekar alanda organik üretim yapıldığını ifade eden Berktaş, 94 üreticinin de organik üretim sertifikası aldığını kaydetti.  Organik meyve üreticiliğine geçişte 3 yıllık bir sürenin bulunduğunu söyleyen Berktaş, “Meyvecilik uzun vadeli bir yatırım olduğu için, bu yatırıma başlamadan önce, projesi çok iyi yapılmalıdır. Bitkilerin büyüme ve gelişmelerini etkileyen birçok faktör var. Bunların hepsinin çok iyi hesaplanması lazım. Üreticilerin, üretimlerinin her aşamasında organik yetiştiriciliğin kriterlerinin yerine getirip getirmedikleri kontrol ediliyor. Sertifikasyon firmaları, üretim yapılan araziyi 3 yıl takibe alınıyor. 3 yıl sonunda organik üretim kriterine uyan bahçelerdeki ürünlere, sertifika veriliyor. Öyle ki bahçeye kullanılan organik gübrenin hangi hayvandan temin edildiğine ilişkin hayvanın küpesi numarasını bile faaliyet raporuna yazılıyor. Hayvanın ne yediği bile takip ediliyor.  Pazara gelen ürünlerin üzerinde bu sertifika numaraları yazıyor” diye konuştu.

“1 milyon TL destek verildi”

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın organik üretime ciddi destekler verdiğini dile getiren Berktaş, bu yıl dekar başına 70 TL ödendiğini, Malatya’daki üreticilerin yaklaşık 1 milyon TL destek primi aldığını belirtti.  

Dünyada organik gıdanın tercih edilmesine rağmen kendilerinin ürettikleri organik ürünü, tüketici ile buluşturamadıklarını ifade eden Berktaş, şunları söyledi: “ Burada biz gerek Valiliğimizden gerekse Büyükşehir Belediyemizden destek bekliyoruz. Tarım İl Müdürlüğü’nün burada bize ciddi yardımları var. Ama bizim Büyükşehir Belediyemizin de bize katkılarını bekliyoruz.  Bu belki belediyenin marketlerinde ayıracağı bir alan olabilir veya organik üretim yapan çitçilerimize bir Pazar yeri kurmak suretiyle de olabilir.  Köylümüz, bütünüyle endi ürettiği ürünü getirip bu alanda satacak.  Ama Malatya’da organik ürün tüketme bilinci de istenilen düzeyde değil. Bütün çabamız, bu bilincin arttırılması ve tüketicinin sağlıklı gıdaya ulaşmasının sağlanması yönünde.”

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız