SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Organları 3 Kişiye Hayat Verecek

0
Güncellendi - 2016-07-04 19:19:34
Organları 3 Kişiye Hayat Verecek
A- A+ PAYLAŞ

  • Silopi'de kazada ölen genç kadının organları Malatya ve Diyarbakır'da 3 hastaya nakledilecek

Şırnak’ın Silopi ilçesinde geçirdiği trafik kazası sonucu beyin ölümü gerçekleşen Aysel Şolcun’un organları, Diyarbakır ve Malatya’da böbrek ve karaciğer nakli bekleyen 3 hastaya hayat verecek. Şolcun’un ağabeyi Halil Şolcun, “Kardeşimin organları toprak altında çürüyeceğine insanlara hayat versin. Bir kardeş kaybettim ancak 3 kardeş kazanacağım” dedi.

Silopi’de ikamet eden Aysel Şolcun (30), 30 Haziran’da ekmek almaya giderken, bir kamyonetin çarpması sonucu ağır yaralandı. Cizre İlçe Devlet Hastanesi’ne kaldırılan Şolcun, burada yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı. Beyin ölümü gerçekleşen Şolcun’un ailesi, genç kadının organlarını bağışlama kararı alıp, durumu doktorlara bildirdi. Devlet Hastanesi Başhekimliği de, Sağlık Bakanlığı ile irtibata geçerek, durumu bildirdi. Bunun üzerine, bakanlığın talimat verdiği Malatya Karaciğer Nakli Enstitüsü Turgut Özal Tıp Merkezi Organ Nakli Merkezi özel bir uçakla Cizre’ye gelerek, Şolcun’un karaciğer ve iki böbreğini aldı.

“Acılı aileyi tebrik ediyoruz”

Malatya’dan gelen ekipte bulunan Genel Cerrahi Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Veysel Ersan, acılı aileyi duyarlılıklarından dolayı tebrik ettiklerini belirterek, “Böbrekleri Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi, karaciğeri ise Malatya Turgut Özal Tıp Merkezi’nde organ bekleyen bir hastaya nakledeceğiz. Bu organlar Türkiye’de ölümlerin çok olduğu bir dönemde 3 insana hayat verecek. Bir kişi hayatını kaybetti ancak 3 kişiye hayat verdi” dedi.

“Farklı bir süreci yaşadık”

Cizre Devlet Hastanesi Anestezi Uzmanı Ferhat Gündüz ise, “Bu hastamız araç dışı trafik kazası sonrası geçirmiş olduğu travma sonrası ciddi beyin hasarı geçirmişti. Yaklaşık dört gün önce hasta bize geldi ve yoğun bakım ünitesinde tedavisine başladık. Bu tedavi sürecinde hastamızın tedaviye hiçbir tepki vermemesi üzerine hasta yakınları ile konuşup beyin tanısı açısından bazı testler uyguladık. Bu testlerin pozitif gelmesi üzerine beyin ölümü tanısı koyduk. Donör olması için ailesi ile görüştük. Ailenin bu konuda duyarlı olması ölümün olduğu bir yerde farklı yaşamların başlayacağı sürecini başlattı” diye konuştu.

“3 kardeş kazandım”

Kardeşini kaybetmesinin üzüntüsünü yaşadığını anlatan ağabey Halil Şolcun (36) ise, şunları kaydetti:

“Ancak 3 kişinin kardeşimin organları ile yaşayacağından dolayı seviniyorum. Çünkü 3 kardeş kazanıyorum. Benim kardeşim şu anda makineye bağlı bir şekilde organ bağışı için bekleyebilirdi. Bunu göz önünde bulundurarak organlar toprak altında çürüyeceğine üç kişiye hayat versin dedik ve böyle bir karar aldık. Aldığımız bu karardan dolayı mutluyuz ve bunun da organ bağışı için başka insanlara örnek olmasını istedik. Çünkü bu olay herkesin başına gelebilecek bir olay ve gün gelir herkese organ lazım olabilir. Vatandaşlardan da isteğimiz organ bağışı konusunda duyarlı olmalarıdır.”

Aysel Şolcun’un, aynı bölgede yaklaşık 3 yıl önce, 7 yaşındaki oğlu Can Şolcun’u kaybettiği de öğrenildi.

Şırnak, iha

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız