SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Örnek Fasikül

A- A+ PAYLAŞ

Malatya Ansiklopedisi Editörü Malatya İnönü Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Murat Karagöz, "Malatya Ansiklopedisi, 2023 yılına kadar tamamlanabilecek bir proje olarak tasarlanan Cumhuriyetin 100. Yılı Armağanı Türkiye İller Ansiklopedisi için yöntem bilimsel örnek bir çalışma olarak görülebilir" dedi.

Örnek fasikülü basılan Malatya Ansiklopedisi'ndeki sunuş yazısında, "Ansiklopediler birçok bilginin alfabetik sıra ile sunulduğu başvuru kitaplarıdır. Şehir sosyolojisinin gelişimine paralel olarak tüm yurtta illerin ansiklopedik nitelikte sosyokültürel tanıtımına giderek artan bir ihtiyaç duyulmaktadır. İl ansiklopedileri hızlı kentleşmenin getirdiği sosyal sorunlardan biri olan kültürel yozlaşmaya karşı tarihsel arka-planı bir süreklilik içinde gelecek kuşaklara taşımada önemli bir işlev üstlenmektedir. Ayrıca, bilgi ve iletişim çağında iller için tanıtım vazgeçilmez bir gerekliliktir. Malatya, sahip olduğu soyut ve somut kültür varlıklarının zenginliği, doğal çevre güzelliği ve sosyal yapısının sağlamlığı ile böylesine kapsamlı bir çalışmayı fazlasıyla hak etmektedir. İşte bu düşüncelerden hareketle Malatya için ansiklopedik bir çalışmanın ortaya konulmasını zorunlu bir görev saydık"diyen Malatya Ansiklopedisi Editörü Malatya İnönü Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Murat Karagöz, sunuş yazısında daha sonra şunları belirtti:

"Malatya Ansiklopedisi, merkez ve 13 ilçesi ile bir bütün halinde Malatya ilini tüm yönleri ile ele alarak tanıtan sistematik bir çalışmadır. Bir şehrin her yönü ile tanıtıldığı bu tür eserlerin ülkemizde değişik biçimleri görülmektedir. Şekil ve bilimsellik açısından İstanbul, Bursa ve Kayseri il ansiklopedileri ile TDV İslam Ansiklopedisi iyi bir örnek teşkil etmektedir. Malatya Ansiklopedisi hazırlanırken, madde yazarlığında bilimsel uzmanlığa dayanılması ve her alan için örnek madde yazım yöntemleri geliştirilmesi bakımından il ansiklopedileri alanında iyi bir emsal teşkil edeceğine inanmaktayız. Öyle ki Malatya ansiklopedisi, 2023 yılına kadar tamamlanabilecek bir proje olarak tasarlanan Cumhuriyetin 100. Yılı Armağanı Türkiye İller Ansiklopedisi için yöntem bilimsel örnek bir çalışma olarak görülebilir. Malatya Ansiklopedisinin kurumsal yapı olarak da iyi bir örnek olmasını temenni etmekteyiz. Bu bağlamda il temelinde başta Vilayet, Belediye ve Üniversite olmak üzere diğer sivil toplum kuruluşlarının bu ortak çalışmaya maddi ve manevi destek vermesi beklenmektedir. Malatya için ansiklopedi fikrinin ilk ortaya çıktığı 2007 sonbaharından bu yana Malatya ile ilgili bu güne kadar ön plana çıkmış pek çok kurum ve kişi ile görüşmeler yapılmış, bu şekilde geniş bir Danışma Kurulu oluşturulmuştur. Bunların görüş ve önerilerinden proje boyunca sürekli olarak yararlanılması düşünülmektedir. Bu Örnek Fasikül; 44 alan ve yaklaşık 5 bin maddelik bir çalışma olarak planlanan Malatya Ansiklopedisi projesini yöntem, biçim ve içerik açısından tartışmaya açmak, muhtemel eleştirileri alarak değerlendirmek amacıyla hazırlanmıştır".

Örnek fasikülün basılarak Malatya kamuoyuna tanıtılmasını sağlayan Vali Doç. Dr. M. Ulvi Saran ile Kayısı Araştırma Geliştirme ve Tanıtma Vakfı'na teşekkür eden Karagöz,"Ansiklopedinin içerde ve dışarıda her Malatyalıların aidiyet ve özdeşleşme duygusuna katkıda bulanacağına inanıyoruz. Hemşehrilerimize ve Malatya ile ilgilenen bütün okuyuculara yararlı olması dileğiyle"ifadesiyle sunuş yazısını tamamladı.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız