SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Örnek Gösteriliyoruz"

0
Güncellendi - 2015-12-27 19:01:22
A- A+ PAYLAŞ

İnönü Üniversitesi ve İstanbul Teknik Üniversitesi'nin işbirliği ile gerçekleştirilen Otomatik Kontrol Ulusal Toplantısı ve Sergisi başladı.

Türkiye'nin değişik üniversitelerinde görev yapan bilim insanları ile endüstrinin değişik sektörlerinde çalışan mühendisleri bir araya getirmek, katılımcıların karşılıklı olarak fikir alışverişinde bulunmasına ve ortak çalışmaların üretilmesine olanak sağlamak amacıyla gerçekleştirilen Otomatik Kontrol Ulusal Toplantılarının on beşincisi İnönü Üniversitesinde yapılıyor.

Turgut Özal Kongre ve Kültür Merkezinde yapılan açılış toplantısına Vali Vasip Şahin, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Davut Kavranoğlu, İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemil Çelik, Yıldız Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Yüksek, Otomatik Kontrol Türk Milli Komitesi Başkanı Prof. Dr. İbrahim Eksin, Rektör Yardımcıları, fakülte dekanları ve çok sayıda akademisyen katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan İnönü Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Kontrol ve Kumanda Sistemleri Ana Bilim Dalı Başkanı ve Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Nusret Tan, “TOK konferanslarının amacı bir bakıma günümüz teknolojisinin beynini oluşturan kontrol ve kumanda sistemleri alanında yapılan çalışmaların ve geliştirilen projelerin tartışılacağı bir ortam oluşturmak, ülkemizdeki farklı üniversitelerde görev yapan bilim adamlarımızı ve araştırmacılarımızı bir araya getirmek ve üniversite-sanayi işbirliğini geliştirmek, böylece ülkemizin bilim ve teknolojide ilerlemesine katkı sağlamaktır. Bu amaçla 15.’si üniversitemizde düzenlenen TOK 2013 Malatya toplantısı rekor düzeyde bildiri almıştır. Bunların 185’i sözlü sunum, 63 tanesi de poster olarak sunulacaktır.” dedi.

TOK kurumunun amacının otomatik kontrol bilim ve teknolojisinin bütün sistemlerde kurumsal ve uygulamalı olarak ilerlemesini teşvik etmek, ulusal ve uluslararası ilgili tüm kuruluşlarla bu alanda ortak çalışmalar yürütmek olduğunu belirten Otomatik Kontrol Türk Milli Komitesi Başkanı Prof. Dr. İbrahim Eksin, “Son yıllarda genç bilim insanlarının kontrol konularına artan ilgisi sevindiricidir. Bu arkadaşlarımızın zaman içerisinde TOK ve İFAK bünyesinde daha verimli ve güçlü bir konuma gelebileceğini, daha etkin çalışmalar yapabileceğini düşünmekteyiz. Böylece yakın bir gelecekte, büyük uluslararası konferansları ve/veya bir İFAK Dünya Kongresini ülkemizde gerçekleştireceklerdir.”  şeklinde konuştu. 

Konuşmasına, “Çok sayıda değerli bilimadamının bir araya geldiği böylesine önemli bir toplantıya ev sahipliği yaptığımız için son derece mutluyum.” ifadesiyle başlayan Rektör Prof. Dr. C emil Çelik şunları söyledi: “Bilim ve teknoloji üretme noktasında ileri teknolojiye sahip ülkelere kıyasla ihracat payı % 5’in altında olan bir ülke olarak global güç olmamız o kadar da kolay değildir. Bu gerçekleri siyasetçiler ya da devlet bürokratları konuşamayabilir ama biz akademisyenler ülkenin bu gerçeklerini ifade etmek zorundayız. Türkiye üniversiteleri özellikle Mühendislik Fakültelerinin, kendilerine öncelikli alanlar belirleyerek, işbirliği yaparak yeniden yapılanması ve bir şeyler üretmesi gerekmektedir.”

Sayıları her geçen gün arttırılan üniversitelerle ilgili konuşan Rektör Prof. Dr. Cemil Çelik, “Büyükşehirlerde yaşam alanı kısıtlı, kampüs mantığının tersine iki apartman binasında hizmete açılan üniversitelerde bilim ve teknolojinin üretilmesi son derece zordur. Açılması gereken yeni üniversitelerin Anadolu’da konuşlandırılması gerekir. Anadolu’nun gelişmekte olan sanayi şehirlerinde açılması lâzımdır. Bu üniversiteler mutlaka belli bir disiplinde koordineli ve işbirliği içerisinde olmalıdırlar. İnönü Üniversitesi sağlık alanında Türkiye’nin en iyi idare edilen üniversitesidir. Üniversitemizin bu başarısı devletimizin önde gelen kurum ve kuruluşları tarafından örnek gösterilmektedir. Bu başarı ise üniversitemizde hizmet veren işine yüreğini katan, olaylara ideolojik değil, idealist bakan Anadolu çocuklarının karşılık beklemeden mesailerinden fedakârlık yaparak belli alandaki gayretlerinden kaynaklanmaktadır.” dedi.

“Bir bilim adamı, kontrol mühendisi olarak aranızda bulunmaktan memnuniyet duymaktayım.” diyen Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Davut Kavranoğlu, “Sistem ve kontrol teorisi aslında bütün hayatı ve tabiatı anlamak, fikir geliştirmek için metodoloji sunan ve daha iyi anlamamızı mümkün kılan bir disiplindir. Kontrol mühendisliği ve uygulamaları sanayinin her kolunda ve birçok sahada büyük katkıları görülmektedir. Bu nedenle kalkınmış ülkelerin hepsinde ileri üretim teknikleri stratejik bir konudur. Üretimde kalite, sürdürebilirlik ve rekabet kontrol mühendislerinin katkılarıyla ancak mümkündür. Bu ve benzeri toplantıları ülkemizin kalkınmasına katkı sağlayacak önemli toplantılar olarak görüyorum. Bilim ve teknolojideki gelişmeler artık hayatın her konusunda baskın unsur hâline gelmiştir. Dünyadaki en büyük şirketler bilgi ve teknoloji şirketleridir. Dünya ekonomisi bizim meslektaşlarımızın geliştirdiği yeni ürünler, algoritmalar ve teknolojilerle şekillenmektedir. Yıllar önce sadece bilimkurgu filmlerinde gördüğünüz uygulamalar günlük hayatımızın birer parçası hâline gelmiştir. Bilgi teknolojisi sektöründe bu değişiklikler olurken, diğer sektörlerde de acaba bu hızla değişmeler ve gelişmeler olmakta mıdır? Geçmiş yıllarda kullandığımız bir otomobille bugün kullandığımız bir otomobil arasında çok da bir farkın olmadığını görürüz. Olan farklarda bilgi teknolojileri ve kontrol mühendisliğinin sayesinde olmaktadır. Yüksek kalitede sürekli üretim kontrol mühendisliği ile mümkün olmakta ve bu süreç bundan sonra da devam edecektir.” şeklinde konuştu.

Otomatik Kontrol Ulusal Toplantısının İnönü Üniversitesinde dolayısıyla Malatya’da gerçekleştirilmesinden duyduğu memnuniyeti ifade eden, bunun için toplantının organizatörlerine ve katılımcılarına teşekkür eden Malatya Valisi Vasip Şahin ise konuşmasında şunları söyledi: “Anadolu’da kullanılan bir söz vardır. ‘Zenginin Yanında Elini,  İlimin Yanında Dilini Tutacaksın’ diye. Ben de bu bağlamda konuşmamı kısa tutacağım. İnşallah bu toplantı, Sayın Bakan Yardımcımızın ve Sayın Rektörümüzün de vurguladığı gibi bir zihniyet dönüşümünün ve değişiminin araçlarından olur. Rahmetli Özal’ın da dediği gibi, yaşadığımız bilgi çağında bilgiyi mutlaka öncelememiz lâzımdır. Ama bunun yanında mutlaka insanı da öncelememiz lâzımdır. Bilgiyle birlikte insanımızı da yeniden inşa etmemiz gerekir. İnsanların hayrına ve geleceğine yatırım yapacak bilgi ile birlikte ekonomimizi de, sanayimizi de, refahımızı da geliştirmemize vesile olacağını düşündüğüm bu toplantının başarılı geçmesini diliyorum.”

Yapılan konuşmaların ardından Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Davut Kavranoğlu’na Rektör Prof. Dr. Cemil Çelik tarafından plaket ve hediye sunuldu. 

Toplantı daha sonra davetli konuşmacılar Prof. Dr. İsmail Yüksek (Yıldız Teknik Üniversitesi Rektörü), Prof. Dr. Derek P. Atherton (University of Sussex), Prof. Dr. Yang Quan Chen’in (University of California) konuşmalarıyla devam etti.

İnönü Üniversitesinin ev sahipliğinde gerçekleştirilen Otomatik Kontrol Ulusal Toplantısının, üç gün devam edeceği ve 28 Eylül Cumartesi günü sona ereceği öğrenildi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız