SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Örnekten Özel Fasikül'e Malatya Ansiklopedisi

A- A+ PAYLAŞ


Örnek Fasikül’den Özel Fasikül’e Malatya Ansiklopedisi


Prof. Dr. Murat KARAGÖZ

Sayın valim Doç. Dr. M. Ulvi Saran tarafından bütün idari birimlere gönderilen genelge gereğince Malatya ansiklopedisini oluşturan 44 alan için çalışma grupları oluşturuldu. Bilindiği üzere bu 44 alandan 13 kadarı ilçelerden oluşmaktadır. Yani her ilçemiz bağımsız bir alan olarak ele alınmaktadır. Bu bağlamda daha önce yaptığımız ilçe ziyaretlerine ilaveten geçtiğimiz hafta Doğanyol, Pütürge, Doğanşehir ve Yeşilyurt ilçeleri ziyaret edildi. Bu ziyaretler için Vilayet ile Çevre ve Orman il müdürümüz Cumali Sayın tarafından sağlanan araç desteği için müteşekkiriz.

Haftanın ilk ziyareti için arkadaşlarımız Prof. Dr. Suat Canbazoğlu ve Doç. Dr. Abdulkadir Baharçiçek ile birlikte Doğanyol ve Pütürge yoluna koyulduk. Doğanyol tüm ilçelerimiz içinde en zor, en çetin doğal şartlara sahip bir ilçemiz. Rakımı yüksek ve engebeli dolayısıyla da dar ve çok dolambaçlı bir yola sahip. Nüfusu 1700 olarak görünüyor. Daha gelişmiş bir yol inşası için de bu yetersiz nüfus herhalde ekonomik görünmüyor. Buna mukabil Doğanyol gayet şirin bir belde. Yanı başında Karakaya baraj gölü manzarası harika görünüyor. Kaymakam Emrah YILMAZ ilçedeki sosyal imkânları daha yeterli hale getirme çabası içinde. Öncelikle en azından çalışan memurlar başta olmak üzere ilçe halkının nakit ihtiyacını sağlayacak bir bankomat ile bir köşesinde en azından temel bazı ilaçların bulunacağı eczane özelliği taşıyan bir alışveriş merkezi bu ilçe için şart gibi. Pütürge’den ayrılan bu ilçemizin Pütürge ilçesinin deneyimlerinden yararlanacağı çok şey olabilir. İlginç bir şekilde pek çok ünlü çıkarmış burası. Kemal Sunal, Belkıs Akkale sayın belediye başkanı ile yapılan söyleşi de aklımda kalan pek çok ünlü isimden sadece bir kaçı. Yol üzerinde uğradığımız Gökçe kasabasının da neredeyse Doğanyol kadar canlı ve şirin bir belde olduğunu belirtmeliyim.

İkinci durağımız Pütürge kaymakamlığı oldu. Öncesinde belediye ziyaret edildi. Belediye başkanımız Sayın Kazım Ayaydın’ın yokluğunda yardımcısı tarafından karşılandık. Kısa da olsa Pütürge ile ilgili kültür ve tarih içeren zevkli bir sohbet oldu. Pütürge isminin nereden geldiği, Vaktiyle Gerger ilçesinin de buraya bağlı olduğu, İnönü’nün neden Pütürge’ye özel bir önem verdiğinden söz edildi. Pütürge ilçemiz de gerçekten okumuşu, zengini, ünlüsü bol bir yer. Daha sonra Kaymakamlığa geçtik. Kaymakam Sayın Ender Faruk Uzunoğlu ile görüştük. Diğer tüm kaymakamlarımız gibi genç ve çalışkan. Konuşmamızın ilk konusu Nemrut üzerinde oldu. Gecikmesinin sebebi de yine Nemrut ile ilgili bir projenin peşinde yaptığı yöre ziyaretiydi.

Son zamanlarda Nemrut dağı kalıntıları ile ilgili olaylar, haberler epeyce çoğaldı. Bu konudaki en son ve en detay bilgiler il kültür ve turizm müdürümüz Sayın Derviş Özbay tarafından hafta içinde yaptığımız bir ziyarette dile getirildi. Bilindiği gibi öteden beri Nemrut dağı kalıntıları Malatya ile Adıyaman ilimiz arasında bir tartışma ve çekişme konusu olmuştur. En az iki kez Nemruta çıkmışlığım vardır. Hayret ve memnuniyetle müşahede etmişimdir ki, tümülüsü oluşturan yığma taşlardan oluşmuş tepe tam da iki ilin sınırını ortalamakta. Bu yüzden tepenin doğu tarafına bakan kısmı Malatya, batı tarafına bakan kısmı ise Adıyaman tarafında kalmaktadır. Allah şahit, elimizi vicdanımıza koyarak konuşursak, Malatya tarafı hep hakkaniyetli bir bölüşümün, paylaşımın takipçisi olmuştur. Esasen bu tavır Malatya’yı, Malatya yapan, Malatyalıyı Malatyalı yapan o eşsiz diğergamlığın, komşuya, yabancıya karşı müşfik, âlicenap tavrın bir yansımasıdır. Buna mukabil Adıyaman tarafı kalıntıları olduğu gibi sahiplenmek, gerekirse Malatya tarafını tamamen kapatmak gibi bir tavır içinde olmuştur. Zaman zaman Ankara bürokrasisi de bu tavra çanak tutan uygulamalarda, söylemlerde bulunuştur. Oysa az önce de belirttiğim gibi, kaderin bir cilvesi, sınır tam da tümülüsü ortalamaktadır. O halde Nemrut ile ilgili her türlü plan ve projeler bu iki şehir arasındaki kardeşliği güçlendirecek, tüm Türkiye, tüm dünya için örnek olacak, bir komşuluğu esas almalıdır. Ankara bürokrasisi bu kardeşliği zayıflatmak yerine güçlendirmelidir.

Hafta içinde bir diğer durağımız Doğanşehir kaymakamlığı idi. Buraya da ilçe ile ilgili akademik danışmanımız Sayın Doç. Dr. Selma Karatepe ile gittik. Kaymakam Cevdet Atay’ı makamında ziyaret ettik. Doğanşehir ilçesi çalışma grubu bağlamında yapılacak çalışmalar hakkında bilgi verdik. Daha sonra Karatepe ailesine misafir olduk. Çok özel bir yöre yemeği olan Hınkel yedik. Hınkel bir tür mantı. Fakat daha iri ve şeklen ekmek kadayıfını andırıyor. Muhtemelen malzeme olarak ta mantıdan daha farklı lezzetler içeriyor. Doğanşehir ilçemiz ulaşımı, zenginliği ve insan gücü ile Malatya’mızın en şanslı ilçelerinden biri.

Haftanın son ziyaretini Yeşilyurt kaymakamlığına yaptık. Belediğe başkanı Sayın Mehmet Kavuk’a yapacağımız ziyareti başka bir zamana erteledik. Kaymakam Dr. Erkan BULGAN belki de en hazırlıklı ilçe olarak karşımızda idi. İlçe ile ilgili editör hocamız sayın Prof. Dr. Cengiz Yakıncı ile makama girip, oturur oturmaz, hemen bir grup arkadaş içeri alındı. Bunlar bizden önce kaymakam bey tarafından Yeşilyurt ilçesi için oluşturulan Malatya Ansiklopedisi çalışma grubu idi. Yeşilyurt için en güzel bir koordinasyonu sağlayacak çok değerli arkadaşlarla tanıştık. Bir süre yapılacak çalışma ile ilgili izahatlarda bulunduk.

Burada bu vesile ile hâlihazırda ve önümüzdeki süreçte Malatya Ansiklopedisi çalışmasının aşamaları hakkında birkaç izahatta bulunmak isteriz. Örnek Fasikül birinci baskısı Kayısı Vakfı tarafından gerçekleştirilmiş ve çeşitli kişi ve kurumlara valilikçe dağıtılmıştır. Yetmeyen yerlere ve kayısı fuarında değerlendirilmek üzere ikinci bir baskı yetiştirilecektir. Bu örnek fasikülde görülen kimi eksik ve hatalar düzeltilerek ikinci kez basılmak üzere gerekli girişimler yapılmıştır. Örnek fasikülü gören ve inceleyen tüm insanlara şu çağrıyı yapmak isteriz. Malatya ansiklopedisi hiçbir kişi veya grubun malı olmayıp tüm Malatyalıları kucaklayan ortak bir değer olarak yürütülmek istenen bir projedir. Bu anlamda elbette eleştiri almak isteriz. Ancak katkı değeri ve arzusu içeren eleştiriler takdir edilir ve gereği yapılır. Hiçbir şekilde katkı yapmayan, bu projenin bir ucundan tutmak istemeyen eleştirilerin fazla etkili olmayacağı açıktır.

Burada Medya alanı için özel bir çağrıda bulunmak isterim. Malatya Ansiklopedisi bağlamında Medya alanı için diğer alanlarda olduğu gibi genç arkadaşlardan oluşan bir Çalışma Grubunun isimlendirilmesini bekliyoruz. Bu çalışma grubu evvela (1) Alanla ilgili bilgi ve belge sunacak duayenleri gösteren Bir Danışma Kurulu (2) danışma kurulundaki duayenlerin bilgisi ile oluşturulacak bir Medya alanı Madde Listesi. Çalışma grubu kendi arasında bir iş birliği veya işbölümü yaparak her bir madde için bir madde yazarı belirlemeli ve bu maddelerin yazımı için ilgili yazarlar nezdinde takipte bulunmalıdır. Medya alanı veya Medya dosyası öncelikle kendi ismi ile böyle bir çalışmayı oluşturup yayınlamalı. Bizim kendilerinden Malatya ansiklopedisi için alacağımız bilgi ikinci planda kalmalıdır. Biz esasen Medya alanındaki ağabeylerimizden, öncülerimizden tüm diğer alanlara örnek olacak bir işbirliği ve önderlik beklemekteyiz.

Yeni dönemde örnek fasikülden, her bir alan ile ilgili Özel Fasikül’lere geçmek istiyoruz. O halde her bir alanda oluşturulan grupların öncelikle kendi alanlarına ilişkin tıpkı bu örnek fasikül çalışmasında olduğu gibi bir özel fasikül çalışması yapmalarını bekliyoruz. Örneğin Malatya Ansiklopedisi Hekimhan Özel Fasikülü veya Malatya Ansiklopedisi Turizm Özel Fasikülü, Arapgir Özel Fasikülü, Kültür, Sanat, Folklor Özel Fasikülü gibi. Bu yazımız tüm gruplara genel bir çağrıdır. Bu konuda güzel bir yarış içinde olmalıyız diye düşünürüm.

Her bir grubumuzun en güzel bir biçimde ve en yakın bir zamanda böylesine bir Özel Fasikülü çıkarmaları dileği ile…

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız