SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Ortak Nemrut' İçin Girişim

A- A+ PAYLAŞ

Malatya Valisi Ulvi Saran, Adıyaman Valisi Ramazan Sodan'a gönderdiği yazıda, her iki il açısından çıkmaz sokak durumunda olan Nemrut için her iki ilin birlikte hazırlayacakları bir planlama ile bu duruma son verilmesi gerektiğini bildirdi.

Konuyla ilgili olarak Malatya Valiliği'nce basına yapılan açıklama şöyle:

"İlimiz Valisi Sayın Doç.Dr.Ulvi Saran tarafından Adıyaman Valisi Sayın Ramazan Sodan’a, Nemrut Milli Parkının çıkmaz sokak konumundan çıkarılarak, Adıyaman ile İlimizi Nemrut Dağının üst kısmında birleştirecek bağlantı yolu ile turizm atılımı başlatılması ve bölgenin cazibe merkezi haline gelmesine katkı sağlanması amacıyla bir çalışma başlatılmıştır.

Çalışma kapsamında Adıyaman Valisine sunulan öneride;
“Doğu ve Batı Medeniyetlerinin 2150 m. yükseklikte muhteşem bir piramitteki kesişme noktası olan Nemrut, yüksekliği on metreyi bulan büyüleyici heykelleri, metrelerce uzunluktaki kitabeleriyle, UNESCO Dünya Kültür Mirasında yer almaktadır. Nemrut Dağı, üzerinde barındırdığı dev heykellerin ve anıt mezarın yanı sıra, dünyanın en muhteşem gündoğumu ve gün batışını seyretmek için dünyanın dört bir tarafından gelen ziyaretçilere eşsiz bir fırsat sunmaktadır. Nemrut Dağı çevresindeki Kommagene Uygarlığı eserleri ile birlikte ülkemizin önemli Milli Parklarından biridir.”

Dünya Kültür Mirası içinde bulunan Milli Parkın içindeki dev heykellere, tümülüse ve diğer ören yerlerine ulaşım, Adıyaman ve İlimiz açısından karşılıklı ”çıkmaz sokak” konumundadır. Bu tarihi mirasın gizil gücünün, turizme dönük çarpan etkisinin önündeki en büyük engel ulaşım durumudur. Birbirine komşu iki ilin birlikte-beraberce yapacakları “turizm atılımları” nın prangası niteliğinde olan bu durumun devamında bir yarar görülmemektedir.

Pranganın kilidi açılmalı, iki il beraberce hazırlayacakları bir planlama ile bu çıkmazdan bir an önce kurtulmalıdır.

İki İl arasında yer alacak ve Adıyaman İlimizin tasvipleriyle açılması düşünülen bağlantı yoluyla iller birbirine bağlanarak güzergâh üzerindeki tarihi miras ve doğal güzelliklere sağlanacak ulaşım kolaylığı ile iki ilin turizm faaliyetlerinin katlanarak büyüyeceği ön görülmektedir.

Bağlantı yolu, yaratacağı çarpan etkisiyle iki güzide ilimizin tek başına üstesinden gelemeyeceği turizm alt yapılarının geliştirilmesine imkan sağlayacak ve bölgemizin cazibe merkezi haline gelmesine ve kalkınmasına katkı yapacaktır.

Düşünülen “bağlantı yolu” patlatma yapılmadan diğer yol yapım teknikleriyle tarihi ve kültürel mirasımıza hiçbir zarar vermeden gerçekleştirilecektir. Önerinin uygun görülmesi halinde Adıyaman Valiliğine sunacağımız projeler Tabiat ve Kültür Varlıkları Kurulunun görüşleri doğrultusunda düzenlenerek uygulama projesi haline getirilebilecektir. Proje aşaması başta olmak üzere uygulamaya dönük tüm iş ve işlemler iki ilin özel idareleri arasında birlikte hazırlanarak imzalanacak protokole bağlı olarak yürütülecektir.

Bağlantı yolu ile ilgili özet olarak hazırlanan teknik bilgiler, Adıyaman Valiliğine sunulmuştur. Sunulan güzergâh dışında önerilecek farklı seçeneklerle zenginleşerek şekillenecek bir iş birliği arzusundayız.”ifadelerine yer verilmiştir.

Tarihi Mirasın gizil gücünün bütün yönleriyle ortaya çıkarılabilmesi, turizm açısından dünya çapında bir çekim merkezi haline getirilebilmesi için önerinin değerlendirilmesi hususu komşu ilimiz Adıyaman ile paylaşılmıştır."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız