SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Ortaokul Öğrencisi Dekana Sordu

0
Güncellendi - 2015-12-27 19:55:48
Ortaokul Öğrencisi Dekana Sordu
A- A+ PAYLAŞ

İnönü Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı ve Kayısı Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Bayram Murat Asma, Türkiye’nin kuru kayısıda dünyada rakipsiz olduğunu ancak bu konuda ciddi çalışmalar yapan Özbekistan’ın gelecekte Malatya’ya rakip olabileceğini söyledi.

Geçtiğimiz Çarşamba günü İnönü Üniversitesi Battalgazi Kampüsü’nde gerçekleştirilen “Yeni Süper Güç Çin’de Tarım Sektörü” konulu konferansa, İnönü Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bayram Murat Asma ve Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ergün Doğan ile bir süre önce Alman Gıda Teknolojileri Enstitüsü’nde uzman araştırmacı olarak çalışırken İnönü Üniversitesi’ne geçiş yapan Ziraat Fakültesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Joanna Cross konuşmacı olarak katılmıştı. 

Ortaokul Öğrencisinin Alkış Alan Sorusu

Prof. Dr. Bayram Murat Asma ve konferansın diğer konuşmacıları konferans sonunda dinleyicilerin sorularını cevapladı.

Babası ile birlikte konferansa katılan 91 Bin Dev Öğrenci Ortaokulu 6. Sınıf Öğrencisi Sıddık Solmazgül, Prof. Dr. Bayram Murat Asma’ya “Malatya’nın kuru kayısı alanındaki rakipleri hangi ülkelerdir? Bu ülkelerin rekabeti ile mücadele etmemizde Malatya’ya kurulacağı söylenen tarım ve teknoloji üniversitesi nasıl bir katkı sağlayacaktır?" şeklinde bir soru sordu. Sıddık Solmazgül’ün sorusu salondaki dinleyiciler tarafından alkışla karşılandı. 

Prof. Dr. Bayram Murat Asma, 'Genç kardeşim Sıddık'a konferansımıza katıldığı ve sorduğu güzel soru için teşekkür ediyorum' dedikten sonra soruya verdiği yanıtta, Malatya’nın kuru kayısıda rakipsiz olduğunu ancak Özbekistan’ın kuru kayısı üretimi ile ilgili çok ciddi çalışmalar yaptığını, gelcekte bu alanda Türkiye’nin rakipleri arasında olma ihtimalinin bulunduğunu söyledi.

Kuru kayısıda hal böyle iken yaş kayısıda Türkiye’nin İspanya, İtalya ve Fransa gibi ülkelerle rekabet içinde olduğunu belirten Prof. Dr. Asma şunları söyledi: “Kuru kayısıda bizim Malatya olarak dünyada rakibimiz yok. Dünyada bir numarayız. Ama sofralık kayısıda bizim çok ciddi rakiplerimiz var. Ya da biz onlara rakip olmaya çalışıyoruz. Kurutmalık kayısıda  uzun yıllardır Türkiye, Malatya rakipsiziz. Şu anda bizi ilerde zorlayabilecek bir Özbekistan görünüyor. Afganistan'da da kuru kayısı ile ilgili çalışma yapılıyor.  Fakat şu anda bunlardan hiç birisi Çin de dahil olmak üzere kuru kayısıda bize rakip değiller. Ancak sofralık kayısıda -ki, biz sofralık kayısının kayısıyı yaş satmanın kuru kayısı satmaya göre üç kat daha karlı olduğunu biliyoruz- İspanya'nın Fransa'nın, İtalya'nın çok gerisindeyiz. O bakımdan bizim sofralık kayısı ihracatında da söz sahibi olmamız gerekiyor.  Ama kuru kayısıda da rakipsiziz diye kendimize çok güvenmememiz lazım. Çünkü 1970 yılında Kaliforniya 50 bin ton kuru kayısı üretirken Malatya, Türkiye 10 bin ton kuru kayısı üretiyordu.  Bugün Kaliforniya kuru kayısıda yok denecek düzeye düşmüştür, 3-4 bin ton kuru kayısı üretiyor. Ben Özbekistan'ı dikkatle takip etmemiz gerektiğini düşünüyorum. Çünkü gelecekte bize rakip olma konusunda riskler görülüyor.”

“Tarım ve teknoloji üniversitesi lüks değil elzem bir ihtiyaç”

Prof. Dr. Bayram Murat Asma, ortaokul öğrencisinin, sorusunun devamında yer alan, bütün Malatya’nın istediği Tarım ve Teknoloji Üniversitesi’nin kurulmasının kente nasıl bir katkı sağlayacağına ilişkin kısma ise şu yanıtı verdi:  “Tarım ve teknoloji üniversitesi ülkemiz için çok da lüks olmamalı, lüks değil, elzemdir.  Bu konuda karar verecekler tabi ki çok iyi düşünüp karar verecekler. Örneğin Çin’de bize dediler ki, sizi Liaonin Eyaleti’nde bir meslek yüksek okuluna götüreceğiz dediler, vallahi gittik şok olduk. Stadyumu, öğrenci yurtları, kafeteryaları, çarşısı, inanılmaz bir zenginlik, inanılmaz bir gelişme vardı.  Ama bu konuda biz de boş durmuyoruz. Çek Cumhuriyeti'nden Bahçe Bitkileri Fakültesi'nin eski dekanı mesaj atmış. Çok yakında onlarla bir anlaşma yapacağız.  Erasmus programı kapsamında en yakın zamanda öğrencilerimiz ve hocalarımız, Çek Cumhuriyeti'ne gidecek. Türkiye'de de ilk kez Tarım Gıda ve Hayvancılık Üniversitesi'ni biliyorsunuz Torku Şeker kurdu. Özel üniversite. İnşallah ikincisi de Malatya'da tarım ve teknoloji üniversitesi olarak kurulur. Burada başta kayısı olmak üzere diğer konularda da çalışma yaparız diye temenni ediyorum, dua ediyorum".

Dekan Makamında Çay İkram Etti 

Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bayram Murat Asma, konferanstan sonra Sıddık Solmazgül ve babasını makamına davet ederek çay ve çikolata ikram etti. 

HABER-FOTO: Güler HAZAR, yenimalatya.com.tr

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız