SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Osmanlı Coğrafyasını Etkiledi"

0
Güncellendi - 2015-12-27 18:00:50
A- A+ PAYLAŞ

Malatya’da Somuncu Baba Külliyesi’nin açılışına katılan Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, “İnsan hayatının sırrını çok iyi bilen büyüklere bütün insanlığın ihtiyacı vardır” dedi. 

Her yıl geleneksel olarak yapılan Uluslararası Somuncu Baba Hulusi Efendi Sempozyumu Malatya’nın Darende ilçesinde başladı. Yapımı yeni bitirilen Somuncu Baba Ek Camii inşaatı ile oluşan külliyenin açılışı da gerçekleştirildi. Açılış sırasında Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ'a bir plaket verlirken, Bozdağ ise Diyanet İşleri Başkanlığı’nın düzenlediği Beraat'ı, Hulusi Efendi Vakıf Başkanı Hamit Hamidettin Ateş' e teslim etti. Açılış programı vesilesiyle bir konuşma yapan Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, “Tarih içerisinde milletlerin kültürlerinin ve medeniyetlerinin temel taşlarını meydana getiren gelecek çağlara etki eden büyük insanlar vardır. Bu etki üzerinden yıllar geçmesine rağmen özelliğinden hiçbir şey kaybetmez ve aynı sıcaklığını ve ağırlığını her daim yeniymiş gibi muhafaza eder. Yıllarca halkın belleğinde varlığını korur. İnsan hayatının sırrını çok iyi bilen büyüklere bütün insanlığın ihtiyacı vardır, tarihimiz bizim bu anlamda büyük insanlarla doludur. Hem ilim hem irfan sahibi, hem mana aleminde hem madde aleminde büyüklerine insanların asırların eserlerin şahitlik ettikleri nice büyüklerimiz vardır. Ben bu vesile ile bunlardan bir tanesi olan Şeyh Hamid-i Veli Somuncu Baba hazretlerini burada bir kez daha rahmetle minnetle şükranla yad ediyorum” ifadelerini kullandı.

“Somuncu Baba bildiğiniz gibi Kayseri’de doğmuş, Şam Tebriz ve Erdebil’de dini ve dünyevi ilimlerle ilgili icazet almış, irşat vazifesi için Anadolu’yu adeta karış karış gezmiş ve Bursa da bir dönem yaşamış ve ömrünün son kısmını da Darende de geçirmiş bir ilim ve gönül sultanıdır. Konuşmacılarımızın da işaret ettiği gibi Yıldırım Bayezid Han, Bursa Ulu Camii’nin inşaatını tamamlayıp açılışını hayırlı bir gün Cuma günü yaparken Emir Sultan Hazretlerine cuma namazında ilk hutbeyi okuması emrini veriyor. O da diyor ki zamanın Kutbu aramızdayken benim onun huzurunda hutbe okumam doğru değildir diyor, Somuncu Baba hazretlerini işaret ediyor. Onun üzerine Ulu Camii’ de ilk Hutbeyi Somuncu Baba irad ediyor. Anlatılan odur ki Fatiha suresini 7 farklı şekilde hutbesinde tefsir eder ve bütün cemaat ona hayran kalır; hem ilmine hem hukukiyetine hem hitabetine hem gönlündeki güzelliğin kelamındaki güzelliğe sirayet edip gönülleri fethedişine insanlar hayran kalmışlar. Ve o dönemin şeyhülislamı Molla Fenari hazretleri bu hutbeyi dinledikten sonra Somuncu Baba'ya intisab etmiştir. Somuncu Baba hazretleri Osmanlı coğrafyasının manevi güneşidir. Öyle bir güneştir ki yetiştirmiş olduğu talebeleriyle birlikte tüm Osmanlı coğrafyasını etkilemiştir. O Hacı Bayram-ı Veli'leri Akşemseddinleri ve daha nice gönül erlerini yetiştirmiştir. Onun yetiştirdiği gönül ve ilim adamları Osmanlının hükümdarlarının önlerinde ışık oldular ve Anadolu’dan balkanlara, Kafkasya’ya , Orta doğuya kadar olan bu güzel coğrafyayı hep aydınlattılar. İlimleriyle aydınlattılar, gönülleriyle aydınlattılar, sevdalarıyla aşklarıyla aydınlattılar, birlik diyen kardeşlik diyen dilleriyle fikirleriyle aydınlattılar” diyen Bekir Bozdağ, daha sonra özetle şunları belirtti: 

“İşte Divan'ı, Mektubat'ı ve Hutbeleri ile sevenlerinin kulağına hakikat sesini fısıldayıp fikrini zikrini sohbetini ilmini hayatını insanların hizmetine sunmuş olan Darendeli Şeyhzade oğullarından Mutasavvuf Şair, İlim ve Gönül insanı Es Seyyid Osman Hulusi Ateş efendi de böylesi bir zaat'ın ve alemlere rahmet olarak gönderilmiş olan peygamber efendimizin neslinden, ülkemizin insanımızın manevi rehberlerinden, manevi ilim ve irfan sultanlarından ve manevi ışıklarından birisidir. Ölümünün üzerinden 23 yıl geçti ama onun yaktığı ışık, onun ateşlediği yürekler onun yoluna onun aydınlattığı gibi devam etmektedir. Bu vesile ile ölümünün 23. yılı Devriye Seniyesinde Es Seyyid Osman Hulusi efendi hazretlerini bir kez daha rahmetle yad ediyorum. Aynı zamanda Osman Hulusi efendi 12.yüzyılda Hoca Ahmet Yesevi ile başlayıp daha sonra Yunus Emre, Eşref Oğlu Rumi, Niyazi Mısri, Aziz Mahmud Hudai, Ahmet Kuddusi gibi isimlerle devam eden tasavvuf şiirinin 20. yüzyıldaki en önemli temsilcilerinden biri olmuştur.” 

Somuncu Baba Külliyesi açılışına Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Malatya Valisi Vasip Şahin, AKP Grup Başkanvekili Mahir Ünal, AKP Malatya Milletvekilleri Öznur Çalık ve Mustafa Şahin, BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, Malatya Belediye Başkanı Ahmet Çakır, AKP İl Başkanı Bülent Tüfenkçi, MHP İl Başkanı Arif Yıldız, Darende Kaymakamı Mehmet Aktaş, Darende Belediye Başkanı İsa Özkan, Ev sahibi Es Seyyid Osman Hulusi Efendi Vakfı Başkanı Hamit Hamidettin Ateş, Kamu kurum kuruluşların müdür ve çalışanları, Sivil Toplum Örgütleri ve Siyasi Parti başkanları, İş adamları ile çevre il ilçe ve yurtdışından bir çok konuk katıldı.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız