SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Osmanlıca Diye Bir Dil Yok"

0
Güncellendi - 2015-12-28 01:12:23
A- A+ PAYLAŞ

Demokrat Eğitimciler Sendikası (DES) Malatya İl Başkanı Veysel Fırat katıldığı bir seminerde Osmanlıca diye bir dil yoktur ifadelerini kullandı. 

Fırat, konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

“Osmanlıca diye bir dilin peşinden koşmak, Osmanlı Devleti ile Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ni birbirinden ayırmak, bizleri tarihi köklerimizden koparmaktır. Oysaki Türk tarihi Mete Han’la devletleşmeye başlamış ve Türkçe Dili ile bir devlet yıkılırken, kurulan yeni devlet yıkılanın devamı olarak Türkiye Cumhuriyeti’ne kadar gelmiştir. Büyük Selçukluların devamı, Anadolu Selçukluları, Anadolu Selçuklularının devamı Osmanlı İmparatorluğu ve Osmanlı İmparatorluğu’nun devamı Türkiye Cumhuriyeti’dir. Bu devletler ve geçmiş bütün devletler de Türkçe konuşuluyordu. Böyle olmasaydı bugüne kadar Türkçe’nin yeryüzünden silinmiş olması gerekirdi. Biz Türkler tarih sahnesine çıktığımız günden beri, rollerimizi hep Türkçeyle oynadık. 18 devlet kurmuşuz ve 18 devletimizin de dili Türkçe idi ve bu hiç değişmedi.”

Türkçe dilinin Arap alfabesi ile yazılmasına Osmanlıca demenin başlı başına bir hata olduğunu belirten Fırat sözlerini şöyle sürdürdü:

“Türkçenin Arap alfabesi ile yazılması Osmanlıca ise, şu anda da Latin alfabesi ile yazılan Türkçeye, devletimizin kurucusunun adı olan ‘’Mustafa Kemalce’’ demek gerekir. Osmanlı Devleti’nin dili Türkçe idi ve Osmanlıca denen bir dil yoktur. Zamanın şartlarına göre farklı kültürlerin etkisinde kalmak dillerin ayıbı ve eksikliği değildir. Bir zamanlar Farsça ve Arapça‘dan etkilenen dilimiz şimdi de İngilizce ve Fransızcadan etkilenmektedir. Etkilenmektedir ama kendi kimliğini, imlasını koruyarak aldığı kelimeleri devşirerek dünya dilleri arasında var olmaya gelişerek devam etmektedir”dedi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız