SON DAKİKA
SON DEPREMLER

OSTİM Cehennemi: 19 Ölü

A- A+ PAYLAŞ

Başkent Ankara'da yaşanan iki ayrı patlamada 19 kişi yaşamını yitirdi. 20'den fazla kişi ise yaralandı. Ankara Başsavcılığı patlamalarla ilgili soruşturma başlattı.

DÜN öğle saatlerinde bölgeyi savaş alanına çeviren patlama Ortadoğu Sanayi ve Ticaret Merkezi (OSTİM) Uzay Çağı Caddesi’nin yakınındaki Hasan Özkan’a ait Özkanlar Hidrolik Makine Sanayi fabrikasında meydana geldi. Yaklaşık 70 kişinin çalıştığı jeneratör ve yatay sondaj makineleri üreten işyerindeki patlamada 7 işçi hayatını kaybetti, binanın tüm camları kırıldı. Bitişiğinde bulunan OSTİM Mega Center’ın iki katı çöktü. Çevredeki çok sayıda araç hasar gördü. 20’ye yakın kişi göçük altında kaldı. Bölgeye çok sayıda ambulans, itfaiye ve sivil savunma ekibi sevk edildi.

OSTİM’DEKİ PATLAMALARDA ÖLÜ SAYISI 19’E ÇIKTI

İvedik Sanayi Sitesi 25’inci Caddede dün saat 19.30’da patlamanın meydana geldiği ve 10 kişinin cesedine ulaşılan işyerinde bugün öğlen saatlerinde 2 kişinin cesedine daha ulaşıldı. Böylece burada ölenlerin sayısı 12’e ulaştı. İşyerinin bodrum katında iş makinelerinin yardımıyla çıkarılan ceset Yeni Mahalle Belediyesine ait cenaze aracına konularak kimlik tespiti için morga götürüldü.

OSTİM’de dün saat 11.00’de ilk patlamanın olduğu ve 7 kişinin öldüğü fabrikanın enkazında da 1 kişinin daha bulanabileceği belirtilirek buradaki arama çalışmaları sürdürülüyor.

İKİNCİ PATLAMADA 12 ÖLÜ

Yine OSTİM’de ikinci patlama İvedik Organize Sanayi Bölgesi (OSB) dün akşam saat 19.30 sıralarında imeydana geldi. 25’inci Cadde’de bulunan, OSB) Başkanı Hasan Gültekin’in açıklamasına göre traktör ve otomobil yedek parçası üreten Netsan Şirketi’nde sanayi tüplerinin patlaması sonucu büyük bir yangın çıktı. Patlama ile birlikete çıkan yangını söndürme çalışmaları yapılırken, gece saat 03.00’e kadar süren çalışmada enkaz altından 9 kişinin cesedi çıkartıldı.

Sabahın erken saatlerinden itibaren yeniden başlatılan çalışma sonucu saat 09.45’de bir cesede daha ulaşılırken, ölü sayısı 10’a çıkmış oldu. Sivil Savunma ve itfaiye ekipleri 150 metre kadar uzağa fırlayan ceset parçaları topladı. Ceset torbasına konulan cesetler otopsi yapılması için Adli Tıp Morgu’na gönderildi.

Olay yerinde bulunan yetkililer, kendilerine verilen bilgi doğrultusunda bir kişinin daha enkaz altında bulunduğunu belirtirlerken, arama çalışmaları devam ediyor.

Patlamalar sonrası Başkentteki tüm itfaiye ve sağlık ekipleri OSTİM bölgesine sevkedilirken, geniş güvenlik önlemleri alındı. Çalışmalara sabahın ilk saatlerden itibaren tekrar başlanırken, arama kurtarma ve sivil savunma ekipleri de yer yer dumanların çıktığı işyerinin bodrum katında arama yaptı. Bu arada yakınlarından haber alamayan vatandaşlar, patlamanın meydana geldiği bölgeye geldi. Polis, çevrede güvenlik çemberi oluşturdu.

OSB BAŞKANININ AÇIKLAMASI

İvedik Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Başkanı Hasan Gültekin, OSTİM’deki patlamaların olduğu iş yerlerinde aynı marka sanayi tüpleri kullanıldığın açıkladı. Gültekin, ikinci patlamanın olduğu yerde gazetecilere yaptığı açıklamada, patlamaların, tüplerin kaçak yapması ya da imalat hatasından kaynaklanmış olabileceğini söyledi.

Yetkililerin yaptıkları açıklamada işyerlerinin ruhsatsız ve kaçak olduğu belirtildi. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek ise OSTİM Organize Sanayi Bölgesi’ndeki işyerlerine ruhsat verilme işleminin belediyenin yetkisinde olmadığını söyledi.

Gaz sıkışması olabilir

Valilik yetkilileri, patlamada ölen altı kişiden ikisinin kimliğinin belirlendiğini açıkladı. Dursun Kavak ve Satılmış Şimşek ile kimliği belirlenemeyen iki kişinin olay yerinde öldüğünü belirten yetkililer, iki kişinin de Onkoloji Hastanesi’nde ameliyat sırasında hayatını kaybettiğini söyledi. Haberi alan işçi aileleri olay yerine koştu. Birbirlerine sarılarak ağlayan çalışanlar ile yakınlarını da görevliler sakinleştirmeye çalıştı. İtfaiye yetkililerinden alınan ilk bilgilere göre patlama, jeneratör ve yatay sondaj makineleri üreten fabrikanın alt katında 20’ye yakın sanayi ve mutfak tüpünün stoklandığı depoda meydana geldi. Yetkililer, sanayi tüplerinden sızan gazın sıkışması nedeniyle patlamanın meydana gelmiş olabileceğini belirtti. Olay yerine, başta Başbakan Erdoğan olmak üzere çok sayıda yetkili de geldi. İçişleri Bakanı Beşir Atalay, “Teknik boyutları araştırılıyor ama bizim için önemli olan patlama sonucu çok can kaybı olmasın” diye konuştu. Enkazdaki arama-kurtarma çalışmaları ise gece geç saatlere kadar devam etti.

İşletmenin belgesi yok

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, 7 kişinin öldüğü OSTİM’deki Özkanlar Hidrolik Makina’da meydana gelen patlamaya ilişkin, “İşletmenin işletme belgesinin olmadığını öğrendim Gerekçelerini, sebeplerini inceliyoruz. Biz yapısal ve teknolojik tedbirleri alsak bile, eğer insanlar kendi hayatlarını önemsemiyorlarsa bu çok büyük bir zafiyettir” diye konuştu.

BAHÇELİ BÖLGEDE

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, patlamaların olduğu bölgelerde incelemelerde bulunacak.

“SUÇLULARI ARAMAK YERİNE YARALI BİRİNİN ÜSTÜNE SUÇ ATMAK DOĞRU DEĞİLDİR”

Ostim'de ilk patlamanın yaşandığı Ostim Mega Center'daki Özkanlar Şirketinin ortaklarından Ayhan Özkan, “Suçluları aramak yerine yaralı birinin üstüne suç atmak doğru değildir” dedi.

Patlamanın olduğu binanın önünde, gazetecilerin iddialara ilişkin sorularını yanıtlayan Özkan, patlamanın ardından yetkililerin kendilerine sahip çıktığını, her türlü desteği verdiklerini, enkazı kaldırdıklarını ve yaralıları enkaz altından çıkarttıklarını vurguladı.

Doğru olmayan kaynaklardan alınan bilgilerin basına açıklanmasını istemeyen Özkan, 2008 yılında almış olukları iş yeri açma ruhsatını göstererek “Bu, 2008 yılında aldığımız inşaat ruhsatımızdır. Biz güvenliğe uyan ciddi bir firmayız” diye konuştu.

Özkan, yetkililerden bunun basına farklı yansıtılmamasını isteyerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bizim başımıza gelen herkesin başına gelebilecek şanssız bir olaydır. Bu oksijen tüpü patlamasıdır. Bunun suçlularını aramak yerine yaralı birinin üstüne suç atmak doğru değildir. Lütfen bunu düzeltme yerine gitsinler ve suçluyu beraberce arayıp bulalım. Yani burada suçlu bensem beni tespit etsinler ama suçlu ben değilim. Her türlü güvenlik tedbirini almışım. Her türlü şey düzgündür. Biz ciddiyetsiz bir firma değiliz."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız