SON DAKİKA
SON DEPREMLER

ÖSYM Bunlara Yanıt Ver

A- A+ PAYLAŞ

BASINA dağıtılan Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) kitapçığında “şifreli çözüm” olduğu iddiası, kamuoyunda büyük yankı uyandırdı. Başta sınava giren adaylar ve veliler olmak üzere, tepki gören iddia üzerine, çok sayıda soru gündeme geldi. Dün “Sadece basına dağıtılan kitapçıkta bu şifre var” diye yazılı açıklama yapan ÖSYM, tepkilerin büyümesi üzerine basın toplantısı ile sorulara yanıt verme kararı aldı. Hürriyet, kamuoyunun da merak ettiği şu sorulara yanıt verilmesini bekliyor:

Hangi teknikle?

1- Neden basına dağıtılan kitapçıkta şifreli çözüm yer aldı, bu şifreye neden gerek duyuldu?

2- Sınav sonuçlarına göre ilk 1000’e giren adayların kitapçıklarının bağımsız bir kurul tarafından incelenmesine izin verir misiniz?

3- Soru ve yanıtları birbirinin tıpatıp aynı olan iki kitapçık var mı?

4- Her aday için tamamen ayrı kitapçık basmak teknik olarak mümkün mü? Bu mümkün ise ne kadar zamanda, hangi teknik ve program ile bu gerçekleştirildi?

5- Kitapçıkların üzerinde adayların fotoğraflarının ve isimlerinin olması, hangi adaya hangi kitapçığın verileceğinin önceden bilinmesi, kopya ihtimalini güçlendirmez mi?

6- Kızların, “Pozitif ayrımcılık”la tek bir okulda sınava girmeleri için sisteme müdahale edilebiliyorsa; (varsa) şifreli kitapçıkların da önceden belirlenen kişilere dağıtılması için sisteme müdahale edilmiş olamaz mı?

7- Neden bu yıl “Sorular ve yanıtlar sadece TRT’de yayınlanacak” açıklaması yapıldı, tepkiler üzerine basına yüksek ücret karşılığı verildi?

Kimler biliyordu?

8- KPSS’deki kopya skandalının 9 aydan beri ortaya çıkarılmamış olması yeni kopya skandallarına fırsat tanımıyor mu?

9- Basına dağıtılan kitapçıkta, Matematik soruları için geçerli olan şifre gibi diğer bölümlerin de bir şifresi var mı?

10- Kitapçıkta böyle bir şifrenin yer aldığını ÖSYM yönetiminde kimler biliyor?

Çakışan şıklar

ARTVİN’den başlayıp tüm Türkiye’ye yayılan iddiaya göre; Matematik testinde cevap şıkları sayısal olarak küçükten büyüğe sıralanıp, soruyla üst üste konulduğunda “çakışan şık” doğru cevap çıkıyor. Küçükten büyüğe sıralandığında çakışan iki şık varsa, küçük olan doğru cevabı veriyor. Hiçbir şıkkın çakışmadığı 5 soruda, cevaplar büyükten küçüğe sıralanıyor ve çakışan şık doğru oluyor. Hepsinin çakıştığı 5 soruda ise cevap ilk çakışan, yani “a” oluyor. Harf kullanılan (a, b, c gibi) 3 soruda, alfabetik sıraya göre şıklar diziliyor; çakışan şık doğru cevabı veriyor. (“x, y, z”li) 3 soruda ise “x” değişken yerine 1 yazılıp işlem yapılınca, küçükten büyüğe kuralı işliyor. Eğitimciler, şıklarında rakam olan Türkçe ve Sosyal Bilimler sorularında da şifrenin geçerli olduğunu buldular.

Savcılıktan soruşturma

ANKARA Cumhuriyet Başsavcılığı, “YGS soru kitapçığında gizli şifre” ile ilgili inceleme başlattı. İnceleme, Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekili Şadan Sakınan tarafından yapılacak. Savcılık inceleme kapsamında basına dağıtılan şifreli yöntemin bulunduğu kitapçığı ÖSYM’den istedi. Başsavcıvekili Sakınan, incelemeyi 6 aydır devam eden KPSS’deki kopya iddialarına ilişkin yürüttüğü soruşturma kapsamında yapacak.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız