SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Otel Koşulu Yok!..

A- A+ PAYLAŞ

Mülkiyet sahibi İl Özel İdaresi'nin, 5 bin 352 metrekare arsasıyla birlikte, 6.5 milyon (6.5 trilyon lira) bedelle satışa çıkardığı 4 yıldızlı Altın Kayısı Oteli'nin ihale şartnamesinde, alanın "otel olarak kullanma" şartı bulunmaması dikkat çekti. Söz konusu otelin, Malatya'nın toplam 933 olan "turizm belgeli" otel yatak kapasitesinin yüzde 22'sine sahip olması, bu arada "ara sıra edilen 5 yıldızlı otel yaptırma" sözleri dışında, ciddi bir otel yatırımı planının henüz ortada olmaması nedeniyle, otelin el değiştirdikten sonra, başka bir işlev için kullanılması halinde, önemli bir "turizm tesis eksiği" doğacağı öne sürülüyor.

6.5 MİLYON YTL BEDEL..
Altın Kayısı Oteli'nin satış ihalesinin 18 Temmuz Salı günü saat 11.00'de İl Özel İdare hizmet binasındaki İl Encümen Salonu'nda yapılacağına ilişkin ilan geçtiğimiz günlerde yayınlanmıştı. 6.5 milyon YTL (6.5 trilyon lira) muhammen bedelle satışa çıkarılan otelin bu fiyatına; 4 yıldızlı, 206 yatak kapasiteli otel binasının yanı sıra 5 bin 352 metrekare olan arsasının da dahil olduğu bildirilmişti.

Satışa çıkarılan Altın Kayısı Oteli'nin yapımına, Malatya'nın lüks otel ihtiyacına binaen, 1987- 1990 yılları arasında görev yapan Vali Kutlu Aktaş dönemindeki girişimlerle Şeker Fabrikası'ndan sağlanan arsa üzerinde başlanmış, 1993- 1995 yılları arasında görev yapan Vali Saffet Arıkan Bedük döneminde ise, kaba inşaatı tamamlanmış olarak, bugünkü işletmecisi olan Süzer grubuna 15 yıllığına kiraya verilmişti. Bu grup inşaatı tamamlamış, işletmeye başlamıştı. Süzer grubunun ihale süresi 2008 yılında sona erecek.

6.5 milyon YTL'lik muhammen bedelli satış ihalesine bina, arsa, satış şartnamesindeki listede kayıtlı ve halen işletmecide zimmetli bulunan demirbaşların da dahil olduğunu, "ihale kesinleşmeden önce ihalenin herhangi bir safhasında idarenin ihaleyi yapıp yapmamakta serbest olduğu" da kaydedilmişti.

İhale şartnamesinde ise; ihale üzerinde kalan iştirakçinin ihalenin onayının kendisine bildirilmesini müteakip en geç 15 gün içerisinde ihale bedelinin yüzde 50'si ile KDV'nin tamamını peşin ödeyeceği, geriye kalan yüzde 50'lik bölümü oluşturan bedeli de onay tarihinden itibaren 90 gün sonrasından başlamak ve üçer aylık dönemlerde 4 eşit taksitte ödemek üzere sözleşme yapacağı maddesi de yeralmıştı.

Bu koşula göre, ihaleyi alanın yarısı peşin, yarısı taksitle ödeme halinde, tapuyu edinme sürecinin, otelin halen işletmesini yapan şirketin sözleşme süresinin bitimine denk geleceği, ancak Sümerbank özelleştirmesinde olduğu gibi, bedeli peşin ödeyip tapuyu hemen alması ve kiracıyla anlaşma sağlanması halinde, bu alanla ilgili düşüncesini daha önceki bir zamanda gerçekleştirebileceği öne sürülüyor.

FİİLİ VE RESMİ ALAN KARMAŞASI..
Bu arada, Altın Kayısı Oteli'nin yerleştiği alandaki mevcut fiili durumu ile resmi tapu kaydı arasında da 2 bin 200 metrekarelik bir fark bulunduğu öğrenildi.

Otelin yerleştiği ve halen kullandığı alanın 7 bin 560 metrekare olduğu, karayolları ve belediyenin kavşak planlaması nedeniyle 1997 yılında alanın hem ana yola, hem de İstasyon'a giden caddeye cepheli bölümlerden yaklaşık 2 bin 200 metrekare alanın yola terkinin yapıldığı ve 1997 yılında tapunun 5 bin 352 metrekare olarak yeniden düzenlendiği de haber alındı. Buna göre, oteli satın alanların, mevcut kullanım alanından daha az bir alanı kullanabilecekleri belirtiliyor.

TOPLAM KAPASİTENİN YÜZDE 22'Sİ..
15 yıl önce yapılan sözleşme doğrultusunda, bu yıl için yıllık kira bedelinin 30 milyar lira civarında olduğu öğrenilen Altın Kayısı Oteli'nin, ildeki toplam turistik tesis yatak kapasitesinin yüzde 22'sini barındırdığı, satın alanın, kiracıyla anlaşamaması halinde, 2008 yılına kadar faaliyetini sürdürebileceği, bu tarihten sonra, ihale şartnamesinde buna ilişkin bir koşul bulunmaması nedeniyle, alanın istediği şekilde bu bina ve alanı kullanabileceği belirtiliyor.

Malatya'nın sık sık gündeme getirilen turistik tesis ve yatak kapasitesi sorununa karşın, Altın Kayısı Oteli'nin durumunun da "belirsizliği", mevcut kapasitenin de gerisine düşüleceği ve sorunun daha da büyüyeceği tartışmalarına neden oldu.

MALATYA'DAKİ TURİZM BELGELİ OTELLER..
Malatya'da halen turizm belgeli, toplam yatak kapasitesi 933 olan 9 otel bulunuyor.

Bu oteller, yıldız sayıları ve yatak kapasiteleri şöyle:

Altın Kayısı-4 yıldız- 206 yatak
Büyük Malatya-2 yıldız- 107 yatak
Beydağı-2 yıldız- 42 yatak
Palancı-2 yıldız- 96 yatak
Bezginler- 3 yıldız- 130 yatak
Avşar- 3 yıldız- 135 yatak
GAP Royal (Yeşilyurt- Görgü Köyü Elemendik mevkii)-4 yıldız- 88 yatak
Yeni- 2 yıldız- 57 otel
Tiryandafil (Darende)- 2 yıldız- 72 yatak.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız