SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Oteldeymişler!..'

A- A+ PAYLAŞ

Hıristiyanlıkla ilgili kitapları dağıtan yayınevi irtibat bürosunda biri Alman uyruklu 3 kişinin öldürülmesinden sonra, Malatya’daki “Hıristiyan” grubun bağlı olduğu Ankara’daki Kurtuluş Kiliselerinin “Pastör” olarak adlandırılan rahibi İhsan Özbek (fotoğraftaki) ile yardımcısı Soner Turfan Malatya’ya geldiler. Pastör ve yardımcısı, ölenlerden Necati Aydın’ın evinde basın mensuplarıyla sohbet ettiler. Pastör, öldürülenlerin Malatya’daki 25 kişilik bir “ev grubu” olarak adlandırılan bir kilisenin mensubu olduklarını söyledi.

“KAPI AÇILMAYINCA..”
Pastör yardımcısı, basın mensuplarıyla sohbet sırasında, olayın büroya gelen bir kişinin kapının açılmadığını görmesi ve şüphelenerek içeridekilerden birini telefonla araması, içeriden “tedirgin bir şekilde kendisini uzaklaştırmak isteyen sözler” söylenmesi, daha da tedirgin olarak polisi aramasıyla ve polisin büroya gelmesiyle ortaya çıktığını anlattı.

“PASKALYA TOPLANTISINDA GÖRÜLMÜŞLER..”
Rahip yardımcısı, kendilerinin Diriliş Günü diye Türkçeleştirdikleri Paskalya Günü diye bilinen kutsal günü Malatya’daki grubun 8 Nisan’da bir otelde kutladıklarını, saldırıya katılanlardan bazılarının bu toplantı için otele gelenler arasında bulunduklarına dair duyumları olduğunu da ifade etti.

“MALATYA’DA 25 KİŞİLİK HIRİSTİYAN GRUBU VAR..”
Pastör İhsan Özbek de, basın mensuplarının sorularını yanıtlarken, olayı, “Ofise 5 kişi geliyorlar. Bir zaman sonra onları bağlıyorlar ve boğazlarını kesiyorlar. Bıçaklıyorlar, o sırada polis olay yerine geliyor. Katillerden biri pencereden atlıyor, diğerleri de daha sonra yakalanıyorlar.” diye anlattı.

Özbek’e sorular ve yanıtları şöyle:

SORU: Cemaat olarak olayı nasıl değerlendirdiniz?
YANIT: Bizim için son derece sarsıcı bir şey. Türkiye’deki protestan cemaati son derece küçük. Hiç beklemediğimiz birşey değil. Türkiye’de Hıristiyanlar özellikle son 5 yıldır son derece büyük sıkıntı yaşıyorlar. Son yıllarda ciddi yoğun kampanya var. Misyonerlik faaliyetleri, İncil içine 100 dolar koymalar, binlerce kilise açıldı, onbinlerce misyoner cirit atıyor sözleri dolaşıyor. Ortalama Türk vatandaşı bunun doğruluğuna inanıyor ki, yalandır.

Türkiye’de kiliselerin sayısı, ev grupları dahil ki Malatya’da küçük bir ev grubu vardı, 25 kadar Protestan.. Türkiye’de ev grupları dahil 90 kilise olduğu sanılıyor. Bunlar 3 bin -3.500 kişi civarında tahmin ediliyor. Hiç kimse için bir tehdit oluşturmuyoruz. Ortalama Türk vatandaşlarıyız biz, inancımız Hıristiyan. Bu ülkenin çocuklarıyız.

Son 5 yıldır bu kadar çok üzerimize gelindi. Her yerde bekliyorduk. Bugün Malatya’da oldu; Diyarbakır, Antakya, Ankara.. herhangi bir yerde olabilirdi. Özellikle Malatya’ya yönelik bir tehdit söz konusu değildir. Malatya’nın çok özel bir durumu yok. Bu Trabzon veya herhangi bir yer olabilirdi. Türkiye’de insanlar misyonerlik faaliyetleri hakkında o kadar yalan dolduruldular ki, bizi öldürmek normal gelmeye başladı

SORU: Malatya’da misyonerlik faaliyetleri var mı?
YANIT: İnançlarını paylaşan Hıristiyanlar var. Malatya’da Müslümanlar inançlarını paylaşıyorlar. Hıristiyanlar da inançlarını paylaşıyorlar. Burası laik bir ülke. Laik bir ülkenin Hıristiyanları olarak inancımızı paylaşıyoruz. Açıklıyoruz. İncilin dağıtılmasını istiyoruz biz. Çünkü Hıristiyanız biz. Müslümanlar nasıl Kur’anlarının satılmasını istiyorlarsa Hıristiyanlar da İncillerinin satılmasını istiyorlar.

SORU: Malatya’da bir kışkırtma, yerel basında çıkan bir şey, bir tehdit mektubu var mıydı?
YANIT: Geçen yıl bir sorun olduğunu biliyoruz. Ama özellikle son döneme ilişkin özel bir tehdit, özel bir durum yok. Dediğim gibi herhangi bir yerde de sorunlarla karşılaşılabilirdi. Çünkü yıllardır bize karşı kampanya var. Hiçbir davamız kabul edilmiyor, mahkemeler Hıristiyanlar hakkında olumsuz karar veriyor. Ne yazık ki bunları söyleyenler hakkında devlet işlem yapmadığı için bu insanlar öldürüldü. 25 kişilik Hıristiyan cemaatinin olduğu Malatya’da 3 kişi öldürüldü. Bunun bizim için ne kadar şiddet verici olduğunu düşününüz.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız