SON DAKİKA
SON DEPREMLER

''Otobüs İşi Yeniden Ele Alınmalı''

A- A+ PAYLAŞ

Malatya Belediye yönetimi, belediye meclisinin son toplantısında, ilk etapta 14 hatta 20 otobüsün özelleştirilmesi ve 49 yıllığına ihaleyle kiralanması yolunda karar alırken, tartışma konusu olan bu kararla ilgili olarak gösterilen gerekçelerin öncelikle ele alınması gerektiği savunuluyor. Çünkü, Cemal Akın başkanlığındaki yeni belediye yönetiminin, belediye otobüs işletmesini üstlenen, bünyesindeki MOTAŞ adlı şirketin, Akın döneminde "iyi yönetilmemesi" nedeniyle zarar ettiği, daha sonra bu durumun gerekçe gösterilerek, 49 yıllığına kiralanması işleminin gündeme getirildiği iddia ediliyor.

TARTIŞILAN KARAR..
Malatya Belediyesi yönetimi, bünyesindeki MOTAŞ tarafından işletilmekte olan belediye otobüsleri ile ilgili olarak, "zarar ettiği" ve "belediyeye gelir sağlama" gerekçeleriyle, 14 hatta 20 otobüs işletme hakkının, ihaleyle özel şirketlere devredilmesi için çalışmalara başlamıştı. Otobüslerle ilgili bu girişim, belediyeden önce, geçmişte de Malatya'da otobüsleri işleten ve daha sonra "uygun" görülmediği için, bu işletmecilik belediye bünyesindeki bir şirkete devredilen bir özel şirketin yetkililerinin kamuoyuna yaptıkları, belediyenin son özelleştirme girişiminin "halkın ve belediyenin yararına olmadığına" ilişkin açıklamalarıyla gündeme gelmişti.

Belediye yetkilileri, daha sonra 20 yıllığına kira konusunu seslendirmeye başlamışlar, komisyonlarda da bu şekilde görüşülürken, son belediye meclisi toplantısında, kiralama süresi bir anda 49 yıla çıkarılmış, bu durum bazı AKP'li meclis üyelerince de eleştirilmişti. Ancak, 49 yıllığına kira işlemi, AKP'li üyelerin desteğiyle ve "oy çokluğuyla" kabul edilmişti.

Bu görüşmelerin yapıldığı meclis toplantısında, belediye başkanı, geçmişte Malatya'da da denenip vazgeçilen, özellikle vatandaşların da büyük şikayetlerine neden olan "kiralama" uygulamasını savunmuş, belediyeye de gelir sağlanacağını iddia etmişti.

AKIN YÖNETİMİNE KARLI DEVREDİLMİŞ!..
Malatya Belediyesi'nin daha önce SOS İşletmesi marifetiyle işlettiği, Münir Erkal döneminde özel bir şirkete işletmeciliğin devredilmesi ve genel olarak "olumlu sonuç alınamaması" nedeniyle, 2000 yılında Mehmet Yaşar Çerçi'nin başkanlığı döneminde yeniden belediye bünyesindeki MOTAŞ Şirketinin sorumluluğuna alinan otobüs taşımacılığında, kamuoyunun doğru bilgilendirilmediği iddiaları giderek yoğunlaşıyor.

Bu iddialar, mevcut belediye yönetiminin, otobüslerin zarar ettiği yolundaki savunmalarına karşın, eski başkan Mehmet Yaşar Çerçi'nin başkanlığı döneminde, MOTAŞ'ın ciddi yatırımlar yaptığı gibi, 2003 yılını karla kapattığı belirtiliyor.

MOTAŞ'ın Çerçi'nin belediye başkanlığı dönemindeki yönetiminin; 53 otobüs devraldığı, ayrıca dönem içerisinde 10'u körüklü olmak üzere 13 yeni otobüs satın aldığı, İstanbul ve Akçadağ belediyelerinden hibe ya da satın alma yoluyla edindiği otobüslerle filodaki otobüs sayısını artırdığı belirtiliyor. Şirketin 4 yıl içerisinde 257 milyar kara geçirildiği gibi, belediyeye de ayrıca 88 milyar lira kira ücreti ödediği öne sürülüyor.

AKIN ALDIKTAN SONRA MI BÖYLE OLDU?
Geçmişteki deneyimlerle "uygun olmadığı" anlaşılmasına rağmen, bugün çözüm olarak sunulmaya çalışılan ve 49 yıllığına kiralama girişimindeki "çok uzun süre" ise hiçbir şekilde anlaşılamayan otobüs işletmeciliği ile ilgili olarak, "kar eden" bir işletmenin, mevcut belediye yönetimine geçtikten sonra, nasıl "zarar ettiği" ve "neden iyi işletilemediği" konusunun belediye meclisinin ele alması gereken bir durum olduğu öne sürülüyor.

Akın döneminde MOTAŞ'a atanan yönetimin, şirketi iyi yönetemediği gibi, başta iç bünyede personel arasında huzursuzluk yarattığı, bunun da belediye otobüslerinin karıştığı kazaların sayısında yaşanan ve rakamlarla somut olarak ortaya konulan "patlamayla" çok açık ortaya çıkmasına rağmen, bu durumu sorgulamayan belediye yönetiminin, tamamen kendi tasarruflarından kaynaklanan "kötü gidiş" üzerine, bunu gerekçe gösterip başka çözümler araması, bu çözümlerin inandırıcılığını tartışmaya açık hale getirdi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız