SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Otobüs Zammı İptal

0
Güncellendi - 2015-12-27 20:14:11
Otobüs Zammı İptal
A- A+ PAYLAŞ

Malatya İdare Mahkemesi, Malatya Belediye Encümeninin,  MOTAŞ tarafından işletilen toplu taşıma araçlarında uygulanan bilet fiyatlarına geçtiğimiz yıl yaptığı 25 kuruşluk zammı iptal etti.  

Malatya Barosu Avukatlarından İbrahim Erkoç’un,  toplu taşıma araçlarında uygulanacak fiyatların belirlenmesi yetkisinin 5393 sayılı Belediyeler Yasası’na göre Malatya Belediye Meclisi’ne ait olduğunu belirterek, belediye encümeninin bu konuda karar üretmesinin yasaya aykırı olduğu gerekçesiyle açtığı davada, 25 Nisan 2013 tarihinde zammın yürütülmesinin durdurulmasına karar veren Malatya İdare Mahkemesi, bu kez davayı esastan karara bağlayarak bilet zammını iptal etti.

İdare Mahkemesi: Encümenin zam kararı hukuka aykırı

Erkoç’u haklı bularak, ‘5393 Sayılı Yasa’nın 18/f bendine göre,  toplu taşıma hizmeti için uygulanacak ücret tarifesi belirleme konusundaki yetkinin belediye meclisinde olduğuna’ işaret eden Malatya İdare Mahkemesi, ‘Belediye Meclisi’nin bu yetkisini, yasal bir düzenleme olmaksızın belediye encümenine devretmesinin mümkün olmadığını ve yasal düzenleme olmamasına rağmen encümene devredilen yetki uyarınca tarifede değişiklik yapılmasını’ yetki bakımından hukuka aykırı bularak bilet zammının iptaline karar verdi.

Malatya İdare Mahkemesi’nin 10 Ekim 2013 tarihinde oy birliği ile verdiği kararda şöyle denildi:

“5393 Sayılı Yasa’nın 18/f maddesine göre, ilgililerin isteğine bağlı olan taşımacılık hizmeti için uygulanacak olan ücret tarifesini belirleme konusunda belediye meclisinin yetkili olduğu, belediye meclisinin bu yetkisini yasal bir düzenleme olmaksızın belediye encümenine devretmesinin mümkün olmadığı, tarifeyi belirleme konusundaki yetkisini yasal bir düzenleme olmamasına rağmen encümene devretmesi ve yetki devri uyarınca encümen tarafından tarifede değişiklik yapılması halinde bu işlemin yetki bakımından hukuka aykırı olacaktır.

Bu durumda, otobüs ücret tarifesini belirleme konusunda belediye meclisi yetkili olduğu ve bu yetkinin encümene devredebileceği konusunda yasal bir düzenleme bulunmadığı hususu dikkate alındığında encümen tarafından tesis edilen, şehir içi ulaşımdaki otobüslerde kullanılan akıllı kağıt bilet ücretinin yeniden belirlenmesine ilişkin dava konusu işlemin yetki konusunda hukuka açıkça aykırı olduğu sonucuna ulaşılmaktadır.

Açıklanan nedenlerle, dava konusu işlemin iptaline, aşağıda dökümü yapılan 152,60 TL yargılama giderlerinin davalı idareden alınarak davacıya verilmesine, posta ücreti avansından artan kısmın kararın kesinleşmesinden sonra davacıya iadesine, bu kararın tebliğini izleyen günden itibaren 30 gün içerisinde Danıştay’a temyiz yolu açık olmak üzere, 10/10/2013 tarihinde oy birliği ile karar verildi…”

Dava süreci nasıl gelişti?

Malatya Belediyesi Encümeni, 2012 yılı sonlarına doğru, 1 Ocak 2013 tarihinde geçerli olmak üzere bilet fiyatlarına 25 kuruşluk zam yapmış ve ardından 19 hatta çalıştırılacak 52 otobüsü kapsayan toplu taşıma ihalesini gerçekleştirmişti.  

Malatya’da MOTAŞ’ın  otobüslerinde halen öğrenci 1 TL, Öğretmen 1.2 TL, Sivil 1.5 TL’den taşınırken, Akbil’de bu ücret 1.75 TL olarak uygulanıyor.

Malatya Barosu Avukatlarından İbrahim Erkoç,  toplu taşıma araçlarında uygulanacak fiyatların belirlenmesi yetkisinin 5393 sayılı Belediyeler Yasası’na göre Malatya Belediye Meclisi’ne ait olduğu, dolayısıyla da belediye encümeninin bu konuda karar üretmesinin yasaya açık aykırılık taşıdığının yanı sıra otobüs hatlarının kiraya verilmesi konusundaki ihalenin belediyenin toplu taşıma şirketi MOTAŞ’ın kazanacağı şekilde dizayn edildiğini ileri sürerek Malatya İdare Mahkemesi’ne başvurmuştu. 

Belediye, mahkemenin kararını uygulamadı

Davayı görüşen Malatya İdare Mahkemesi 25 Nisan 2013 tarihinde bilet zammı ile ilgili olarak ‘Yürütmenin durdurulması’ kararını vermiş ancak Malatya Belediyesi, Malatya İdare Mahkemesi’nin bu kararına rağmen toplu taşımada zamlı fiyatları uygulamaya devam etti. Belediye Başkanı Ahmet Çakır, Mayıs ayında Doğu Garajı’nda inceleme yaparken basın mensuplarının Malatya İdare Mahkemesi’nin bilet zammı konusunda verdiği ‘Yürütmeyi durdurma ‘ kararını hatırlatması üzerine zammı geri almayacaklarını belirterek şu açıklamayı yapmıştı: “O fiyatları aşağı çekmemiz beklenemez. O fiyatlar uygulanacak. Zaten normal olarak araçları yoğun kullanan abonelerimize oranı yüzde 80. Bunlara zam yapılmamıştı. Tekli bilet fiyatlarına zam yapılmıştı. Sadece o düzenleme vardı. Tekrar düzenleme yapılması gerekirse düzenleme yapılır. İndirme ve çıkarma olmayacak. Mevcut hali uygulanacak. Aynı fiyatlar devam edecek.”

HABER: Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi

FOTO: Arşiv

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız