SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Otomasyona Geçilecek"

0
Güncellendi - 2015-12-28 05:49:39
A- A+ PAYLAŞ

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Türkiye'ye yurtdışından giren ve Türkiye'den yurtdışına çıkan ürünlerin takibinin sağlanması ve süreci hızlandırarak ihracatçının rekabet gücünün yükseltilmesi amacıyla gümrüklerde otomasyona geçileceğini söyledi. 

Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Salih Bezci, yönetim kurulu, meclis ve komite üyeleriyle birlikte Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci'ye 'hayırlı olsun' ziyaretinde bulundu. Ankara Ticaret Odası'nın çalışmaları hakkında bilgi alan Bakan Tüfenkci, Dünya Ticaret Örgütü raporlarına göre, gümrüklerde bir günlük gecikmenin ticari kaybının yüzde 4 olduğunu, gelişmemiş ülkelerde, gelişmiş ülkelere oranla kağıt ve imza bürokrasinin daha fazla olduğunu söyledi. 

İhracatçının üzerindeki yükü azaltmak, gümrükleme maliyetlerini düşürmek ve işlemleri hızlandırmak amacıyla Türkiye'nin bütün gümrüklerinde otomasyona geçmeye yönelik çalışma yürüttüklerini anlatan Bakan Tüfenkci, "İhracatçımızın uluslararası piyasalarda rekabet edebilmesi için bizim desteklememiz lazım. İhracatçımızın, konulan kurallara uyduğunda Türkiye gümrüklerinde beklememesi lazım. 'Gümrüğe rahatlıkla girip çıkabilirim' demesi ve buna göre fiyat verirken zaman da verebilmesi lazım. Çünkü uluslararası piyasalarda sadece fiyat avantajı yetmiyor, zamanında teslim de büyük önem taşıyor" dedi.

"TEK PENCERE İLE BÜTÜN İŞLEMLERİ ELEKTRONİK ORTAMA TAŞIYACAĞIZ"

Türkiye'nin ihracat hedefini özel sektörle yakalayacağının altını çizen Bakan Tüfenkci, "Bu nedenle biz, köstekleyen değil destekleyen olacağız" dedi. 

İhracatı kolaylaştırmak için yetkilendirmiş ve yerinde gümrükleme sistemini yaygınlaştıracaklarını kaydeden Tüfenkci, "Tek pencere ile bütün işlemleri elektronik ortama taşıyacağız. 1,5-2 sene sonra ithalatçı da ihracatçı da kendilerine verilen şifre ile yüklediği malın nerede olduğunu görebilecek, hangi aşamada olduğunu görebilecek. Bunları şeffaflaşmak için yapıyoruz. Şeffaflaşırsak denetleme daha kolay olur. Bu çalışmalardaki amacımız ithalat ve ihracatımızın hızlanmasını sağlamak ve maliyetleri düşürmek. Sonuç odaklı çalışmalıyız. Pratik olmak zorundayız. Bunu milletimiz kazansın diye yapmamız lazım" diye konuştu.

Birçok düzenlemenin birçok bakanlıkta aynı anda bulunduğuna dikkat çeken Bakan Tüfenkci, "Çalışıp ülkeyi bu yükten kurtarmamız lazım. Örneğin piyasa denetimi Sağlık Bakanlığı tarafından da yapılıyor, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından da. Burada ticaret erbabı mağdur oluyor. Bir tane muhatap oluşturmak lazım" dedi.

Konunun hükümet programında yer aldığını ve yeni bir düzenleme getirileceğini anlatan Bakan Tüfenkci, Türkiye'yi lojistik merkezlerinden biri haline getirmeyi hedeflediklerini bildirdi.

"TÜRKİYE DIŞA BAĞIMLILIKTAN KURTULABİLİR"

ATO Başkanı Salih Bezci, Ankara Ticaret Odası üyelerinin sorunlarını aktardığı konuşmasında, son dönemde ülke gündemini işgal eden Rusya krizine değindi. Türkiye'nin Rusya'dan 16,5 milyar dolarlık enerji ithalatı yaptığını kaydeden Bezci, "Güneş ve rüzgar gibi yenilenebilir enerji kaynaklarına yıllık 10 milyar dolarlık yatırım yapılması durumunda, Türkiye enerji alanında dışa bağımlılıktan kurtulabilir" diye konuştu.

Bezci, güneş enerjisi yatırımcılarının çok zor bir mevzuatla karşı karşıya olduğunu belirterek, güneş başta olmak üzere yenilenebilir enerji kaynaklarına yatırım yapmak isteyenlerin işlerinin zorlaştırılmak yerine kolaylaştırılması gerektiğini söyledi. Yenilenebilir enerji kaynakları konusunda Almanya'nın örnek ülke olduğunu dile getiren Bezci, "Güneş fakiri Almanya'nın güneş enerjisinde kurulu gücü 38 bin megavattır" dedi.

Ziyarette, ATO Yönetim Kurulu, meclis ve komite üyeleri de Bakan Tüfenkci'ye temsil ettikleri meslek gruplarının yaşadığı sektörel sorunlar hakkında bilgi verdi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız