SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Oturarak Kurtaramazsınız'

A- A+ PAYLAŞ

TESTOMB Malatya Bölge Birliği Başkanı İsmet Bayram, esnafın, tefeciden kurtarılması için kooperatiflerin aktif olarak görev yapması gerektiğini söyledi.

“OTURARAK ESNAFI KURTARAMAZSINIZ”
Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu Merkez Birliği (TESKOMB) Yönetim Kurulu Üyesi İsmet Bayram, son günlerde artan tefeci olaylarının esnafın ve vatandaşın içinde bulunduğu durumu en iyi şekilde özetlediğini belirterek, kooperatiflerin en azından esnaf kesimini tefeci eline düşmekten kurtarması gerektiğini söyledi.

‘TEFECİ ZORLA MI PARA VERİYOR?’
Son günlerde artan tefeci olaylarını değerlendiren TESKOMB Malatya Bölge Birliği Başkanı İsmet Bayram, vatandaşın veya esnafın içinde bulunduğu durum nedeniyle bu yollara başvurmak zorunda kaldığını söyledi.

Tefecilerin kimseye zorla para vermediğini ifade eden Bayram, bütün bunların önlenmesinde gerek devlete gerekse kooperatiflere önemli görevler düştüğünü belirtti.

‘Kooperatifler, oturdukları yerde, esnafın kendilerine gelmesini beklememeliler, esnafa gidip kredinin cazibesini anlatmalılar’ diyen İsmet Bayram, Malatya Kooperatifinin, yeterli potansiyeline rağmen, kredi kullandırmakta Gölbaşı’nın bile gerisine düştüğünü söyledi. Sıcak para sıkıntısının, esnafı da tefecinin kucağını ittiğine dikkat çeken Bayram, “Bizim Malatya kooperatifimiz 75 bin TL’ye kadar duruma göre kredi verebiliyor. 2010’da Malatya’da 493 kişi kredi kullanmış. Esnaf ekonomi nedeni ile ben sıkıntıdayım diyorsa, bunu açmanın yolu cazip krediler kullanmak olmalı. Piyasaya sıcak para sürmelidirler. Malatya şu anda 50 milyon TL kredi kullandırabilecek kriterlere sahip. Bu paranın Malatya’da kullanılması, önemli sıkıntıları çözer’ diye konuştu.

“BÜTÜN BUNLAR UMUTSUZLUĞUN İFADESİDİR”
Son günlerde tefeci artışını basından takip ettiklerini söyleyen Bayram, “Bu insanlar kredi alamayan, kredisi bitmiş, sıkıntıları olan ve son çare olarak bu yola başvurmuş insanlar. Tefeci de, kendini tam olarak garantiye almadan para vermiyor. Bu paraların ödenmesinde çok büyük cinayetler ortaya çıkıyor. Sıkıntılar ve adli olaylar meydana geliyor. Hiçbir tarafı ile tasvip edilecek olaylar değil. Bu olayların önüne nasıl geçilir bunu irdelemek lazım. Şöyle ki; ufak tefek aksaklıklar veya küçük gecikmelerden dolayı kredi alamayıp ta bu insanlara giden vatandaşların durumları hakkında iyileştirmeler yapılması lazım. Özellikle bu insanlar bizim kesimimizin insanı yani esnaflarsa bunun çözümünü aramak lazım. Esnaflarımıza kredi veren teşkilatlarımızın bu işlere biraz eğilmesi lazım. Onların sıkıntılarını aşmak için ne gerekiyorsa, minimum bazda aksaklıklar nedeni ile kredi alamayan vatandaş varsa bunları iyilileştirmemiz lazım. Burada devlete de büyük iş düşüyor. Mesela 3- 5 yıl önce vatandaşın çeki geri dönmüş bu nedenle kredi alamıyor. Bu insanların da önlerinin açılması lazım. Devlet olarak siz bu şekildeki vatandaşlara yardımcı olmazsanız onlar da bu gibi tefeci insanların kucaklarına düşerler. Ben daha çok bu tefeciler ile nasıl baş edilirden ziyade, bunların eline insanlarımızı nasıl düşürmeyiz şeklinde çalışmalar yapılması gerektiği kanaatindeyim” dedi.

‘KREDİYİ ANLATAMIYORLAR’
İsmet Bayram, kooperatiflerin oturduğu yerde kredi müracaatına gelecek olan esnafı beklemek yerine daha aktif çalışması gerektiğini söyleyerek; “Bölgemizdeki kredi kullanım oranı gerçekten çok düşük. Bunun nedeni Esnaf Kredi Kefalet Kooperatiflerinin verilen kredilerin cazibesini iyi anlamda anlatamamasıdır. Malatya’da 7 bin tane basit usulde vergi mükellefi var. Bunlardan 5 bin tanesini elersek bizim 2 bin kişiye kredi kullandırmamız lazım. Ancak bu insanlar verilen esnaf kredilerinin cazibesini bilmiyor. Nasıl alırım, bana verirler mi? şeklinde sorular soruyorlar kendilerine. Bizim verdiğimiz krediler Türkiye geneline bakıldığı zaman en düşük faizle verilen krediler. Kredi almak isteyen vatandaşlar yeter ki ilgili yerlere müracaat etsinler. Bizim kooperatif başkanlarımızın iş gücü olan aktif işletmelere giderek kredilerin cazipliğini avantajlı yönlerini anlatması lazım. Ancak oturduğu yerde kredi başvurusunun gelmesini beklemek, zaman içerisinde bu kooperatiflerin etkisini ve gücünü kaybetmesine neden olur. Hele ki şu anda Büyükşehir olmanın arifesindeyiz. Bu da demek oluyor ki nüfusumuz giderek artıyor. Mart ayında faizlerimizin 1 yıl içerisinde ödenenleri yüzde 4’e, 1 yıldan 4’yıla kadar ödeyebilecek olanların faizleri de yüzde 5’e düşecek. Şu anda ise bu rakamlar yüzde 5 ve 6 olarak uygulanıyor. Bu sayede 1 puan indirim yapılmış olacak” ifadelerini kullandı.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız