SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"ÖYM'ler Kesinlikle Kalkacak"

0
Güncellendi - 2015-12-27 20:28:40
A- A+ PAYLAŞ

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, “Özel yetkili mahkemeleri kaldırarak bu mahkemeleri tamamıyla ağır ceza mahkemelerine bunları buradaki hangi dosyalar nerelerdeyse bunları o mahkemelere devretmek suretiyle artık bu süreci kapatmış olacağız ve böylece sadece 133 ağır ceza mahkemesi var şuanda yanılmıyorsam da herhalde 8 tane özel yetkili mahkeme var. Evet, dolayısıyla 133 ağır ceza mahkemesiyle artık bundan sonra bu süreci sürdüreceğiz böyle bir dönemi başlatıyoruz” dedi. 

Başbakan Erdoğan, İran temasları öncesi Esenboğa Havalimanı'nda basın toplantısı düzenledi. Erdoğan toplantıda gazetecilerin sorularını cevapladı. Dövizle ilgili emin adımlar atılmasının düşünülüp düşünülmediğini ve P5+1 ilgili İran ile yapılan ön anlaşmanın ve bu ziyaretin Türkiye ile İran’ın yapacağı işbirliğinde somut sonuçların olup olmayacağının sorulması üzerine Erdoğan, “Temenni ederim ki bu ziyarette o somut sonuçları da alırız. Zira bizim bildiğiniz gibi 10 milyar metreküp yıl doğalgaz yaklaşık olarak İran’dan alıyoruz. Tabi petrol noktasında onların ayrıca ellerinde ciddi bir birikim var. Bu konuda o yaptırımlar sebebiyle o bir kesintiye uğramıştı. Bu ziyaretimizde tabi bu konuları ele alacağız. Tabii işlenmiş altın konusunda çok ciddi bir bizim için ihracat piyasasıydı İran. Bu yaptırımlar sebebiyle orada bir sıkıntı oldu. Bunları görüşeceğiz. Yeni dönemle ilgili ne gibi adımlar atabiliriz bunun değerlendirmesini karşılıklı olarak yapma fırsatımız olacak. Tabi bunun dışında ekonomik enstrümanlar noktasında arkadaşlarımızın çalışmaları var. Yani önümüzdeki döneme yönelik başta tasarruf dahil, bütün bunlarda neler yapabiliriz. Bunların üzerinde çalışıyoruz. Buna göre de peyderpey açıklamalarını yapacağız” şeklinde konuştu.

“ÖZEL YETKİLİ MAHKEMELERİ KALDIRMAYI KESİNLİKLE HEDEFLEMİŞ DURUMDAYIZ”

Ergenekon Poyrazköy ya da Balyoz gibi birçok davada 5 numaralı harddiskle ilgili olarak tek bir rapordan söz edildiği, hard diskle oynandığına dair bir bilginin kendisine ulaşıp ulaşılmadığı ve yeniden yargılamalarla ilgili yürütülen çalışmanın bu olaya etkisiyle ilgili soru üzerine Başbakan Erdoğan, şunları söyledi:

“Şimdi değerli arkadaşlar TÜBİTAK olayı, hard diskler olayı bunların hepsi bilirkişilerle alakalı, yani kurumla alakalı değil. Bilirkişi orada bu sürecin takibini yapıyor, inceliyor veya da incelettiriyor ondan sonra da raporunu hazırlıyor. Doğrusu ben bu bilirkişilerin hazırladığı rapor ne içeriyor onu görmüş değilim, ondan haberim yok. Tabii şuanda henüz Ergenekonla ilgili gerekçeli kararı veya gerekçeyi görmüş de değiliz böyle bir durum da söz konusu. Bu konuyla ilgili bu noktada herhangi bir açıklama yapmamız da mümkün değil. Diğer sorunuz Adalet Bakanlığıyla alakalı yani bu süreç içerisinde tabii bakanlığımız yeniden yargılanma sürecini şuanda değerlendiriyor çalışıyor muhtevası ne olacak nasıl olacak. Mesela ben burada sadece bir şeyi açık söyleyebilirim özel yetkili mahkemeler bunu kaldırmayı kesinlikle hedeflemiş durumdayız. TMK’yı aynı şekilde kaldırmaya ama buradaki şeyleri Türk ceza kanununa aktarılması gereken maddeleri oraya aktarma gibi bir hedefimiz var. Ve özel yetkili mahkemeleri kaldırarak bu mahkemeleri tamamiyle ağır ceza mahkemelerine bunları buradaki hangi dosyalar nerelerdeyse bunları o mahkemelere devretmek suretiyle artık bu süreci kapatmış olacağız ve böylece sadece 133 ağır ceza mahkemesi var şuanda yanılmıyorsam da herhalde 8 tane özel yetkili mahkeme var. Evet, dolayısıyla 133 ağır ceza mahkemesiyle artık bundan sonra bu süreci sürdüreceğiz böyle bir dönemi başlatıyoruz.”

Şuandaki İran Türkiye arasındaki ticaret işbirliğinde ne gibi engeller görüldüğü ve bunların kaldırılması için neler yapılması gerektiğiyle ilgili soru üzerine Erdoğan, “Tabii sebebi birinci derecede özellikle bu yaptırımlar konusuydu. Tabii bir dünya ülkesiyiz bu yaptırımların uygulanabilirliği uygulanamaz yanı vesaire bunların üzerinde çok durduk, hassasiyetle de bu süreci işlettik ve geldiğimiz nokta şuanda bu ama yeni atılan adımlarla tabi bu dönem biraz daha farklı olacak. Dolayısıyla bunları aramızda görüşeceğiz ve atılması gereken adımları da atacağız” dedi.

Bir gazetecinin, Başbakan’ın ‘içeride yatan çok günahsız kişi var’ sözünü hatırlatması üzerine Başbakan Erdoğan, “Ben tabi önümde bu tür çağrılara yönelik herhangi bir gerekçeli veya bir geniş metin görmedikten sonra karar vermem mümkün değil, önce bunları görmem lazım. Neye dayanarak bunları söylüyorlar bunları gördükten sonra ancak böyle bir değerlendirmeyi yapabiliriz ve ona göre de atılması gereken bir adım varsa da çekinmeden atarız” diye konuştu. 

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız