SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Oyunu Tavuğa Satanlar

A- A+ PAYLAŞ

7 Mart’taki genel seçimlere hazırlanan Irak, kendisine özgü bir demokrasi haline geldi. Bir yanda en muktedir siyasiler, mizahi afişlerde kurbağaya benzetilerek tiye alınabiliyor. Ama öte yanda dondurulmuş tavuk karşılığında oy satanlar var...

IRAK’ta pazar günü milletvekili genel seçimleri yapılacak. 2003’te başlayan ve ağustos ayında tüm yabancı askerlerin çekilmesiyle sona ermesi beklenen ABD işgalinde ülkeye “huzur ve istikrar getirdiğini” savunan Başbakan Nuri el Maliki, yine favori. Seçim arifesinde oluşan tablo ise Irak’ın kendine has demokrasisini sergiliyor. Milletvekili adayları, kampanyaları sırasında daha önce hayal bile edilemeyecek sertlikte mizahi taşlamaların hedefi oldu. Ruba adlı bir Iraklı kadın, “Saddam Hüseyin döneminde böyle karikatürler çıksa, yapanlar hemen idam edilirdi” dedi.
Seçmene hediye yağmuru
Ancak ülkede demokrasiyi sekteye uğratan gelişmeler de yaşanıyor. “Satılık oylar” başlıca sorun. New York Times’ın haberine göre milletvekili adayları, seçim bölgelerini “hediyeye boğdu.” Oyları kendisine çekmek isteyen siyasetçiler, köylerdeki yoksul halka yakıt, pirinç, dondurulmuş tavuk, spor ayakkabısı, oyuncak, telefon kontörü ve battaniye dağıtıyor.
Irak usulü demokrasi
New York Times, “Siyasi partilerin finansmanını ve kampanya harcamalarını düzenleyen bir yasa yok. Amerikalılar bu ülkeye demokrasi getirmiş olduklarını düşünseler de, burada seçim kampanyası tamamen Irak usülü yapılıyor” diye yazdı.

MİZAHİ AFİŞLER

Başbakan Maliki’nin yüzü, bir Bollywood film afişine monte edildi ve “Aşk ve iktidar mücadelesi” başlığı atıldı.

Başbakanlığı döneminde Samarra katliamını iyi yönetemediği öne sürülen İbrahim El Caferi, “Samarra kahramanı” Azrail olarak betimleniyor.

En büyük Şii blokunun lideri Ammar el Hekim, bir afişte civciv kılığında, İran’ın dini lideri Ayetullah Hamaney’in kucağında oturuyor.

Cumhurbaşkanı Talabani’nin yardımcısı Adil Abdülmehdi, “hükümetin kurbağası” kılığında.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız