SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Özal Döneminde de Yaşanmıştı

A- A+ PAYLAŞ

Yüksek Askeri Şura’da hükümet kanadı ile askerler arasında yaşanan gerilimin bir benzeri de 1987 yılında yaşanmıştı. O dönemin Başbakanı iki orgenerali emekli etti, tüm komuta kademesi değişti.

O dönemde Genelkurmay Başkanı Necdet Üruğ, Kara Kuvvetleri Komutanı ise Necdet Öztorun idi.

Üruğ, emeklilik yaşı gelmiş olan Öztorun’un önünü açabilmek için görev süresi bitmeden emeklilik istedi. Genelkurmay Başkanlarında emeklilik yaşı 68’e kadar uzayabildiğinden o dönemin Kara Kuvvetleri Komutanı olan Öztorun’un önü açılacaktı.

Üruğ, 1987 Yüksek Askeri Şura toplantısından iki ay kadar önce, emeklilik için başvurdu.

Ancak Özal, askerlerin yaptığı bu planlamaya itiraz etti.

Bakanlar Kurulu’nu topladı, hem Genelkurmay Başkanı Üruğ’u, hem de Kara Kuvvetleri Komutanı Öztorun’u görevden aldı. Genelkurmay Başkanlığı’na ise Torumtay atandı.

Karar, dönemin Cumhurbaşkanı Kenan Evren tarafından da imzalanınca resmiyet kazandı. Ve ordunun tüm komuta kademesi değişti.

KENAN EVREN’İN ÖNÜ DE SİVİL-ASKER KRİZİ İLE AÇILMIŞTI

Orgeneral Kenan Evren’in önü de bundan 33 yıl önce 1977’de benzer bir sivil-asker krizi ile açılmış, kriz sonucunda emeklilik bekleyen Evren Genelkurmay Başkanlığına ulaşmıştı.

O dönemde sıkıntı, dönemin Başbakanı Süleyman Demirel ile Cumhurbaşkanı Fahri Korütürk ve komutanlar arasında çıktı.

KARA KUVVETLERİ KOMUTANI ATANAMADI

O dönemde Demirel hükümeti Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na 3. Ordu Komutanı Orgeneral Ali Fethi Esener’in atanmasını istemişti. Ancak buna dönemin Cumhurbaşkanı Fahri Korutürk karşı çıktı. Esener’in atama kararnamesini imzalamadı.

1977 yılındaki yaşanan bu kriz nedeniyle, o yılın YAŞ toplantısında Kara Kuvvetleri Komutanı atanamadı.

Kara Kuvvetleri için sırada olan iki orgeneral, Orgeneral Ali Fethi Esener ve 2. Ordu Komutanı Orgeneral Şükrü Olcay 29 Ağustos’ta istifa ettiler. Bu istifalar, dönemin Ege ordu komutanı Kenan Ev ren’in önünü açtı. Kenan Evren 30 Ağustos’ta Kara Kuvvetleri Komutanı olarak atandı. Ardından da Genelkurmay Başkanı doldu.

2002’DE BAŞER’İN YOLU KESİLDİ

YAŞ’ta bir sıkıntı da 2002 yılında yaşanmıştı. O dönemde Kara Kuvvetleri Komutanı olmayı bekleyen Orgeneral Edip Başer’di. Ancak sürpriz bir kararla, Jandarme Genel Komutanı Aytaç Yalman Kara Kuvvetleri’ne atandı. Bunun üzerine Edip Başer emekli oldu.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız