SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Özal Görünce Şaşırdı..'

A- A+ PAYLAŞ

Küçükçekmece Belediyesi ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliğiyle, “Küçük İstanbul Buluşmaları”, bu kez usta gazeteci Fuat Kozluklu’yu ağırladı. Sefaköy Kültür ve Sanat Merkezi’nde gerçekleştirilen söyleşi programında Fuat Kozluklu Küçükçekmeceli lise öğrencileriyle bir araya geldi.

Söyleşiye öğrencilerin yanı sıra Küçükçekmece Belediye Başkanı Aziz Yeniay, İlçe Milli Eğitim Müdürü Adem Koca, başkan yardımcısı Levent Uslu ve Ahmet Turan Koçer ile birlikte öğretmenler katıldı. Yarının başarılı bireylerini yetiştirmek amacıyla düzenlenen Küçük İstanbul Buluşmaları’na, yaptığı özel haberlerle Türkiye’nin gündemine oturan gazeteci Fuat Kozluklu konuk oldu.

Mesleki yaşamındaki anılarını ve tecrübelerini öğrencilerle paylaşan Kozluklu, soruları da yanıtsız bırakmadı.

ÖZAL BENİ GÖRÜNCE ŞAŞIRDI
Konuşmasına meslek hayatına attığı ilk adımları özetleyerek başlayan Fuat Kozluklu, gazeteciliğe Malatya’daki yerel Görüş Gazetesi'nde başladığını belirtti. Oldukça hevesli bir şekilde mesleğe giriş yaptığını ifade eden Fuat Kozluklu, o döneme ilişkin ilginç bir anısını da öğrencilere aktardı. Daha sakalları çıkmamış 17 yaşında bir gençken mesleğe başladığı için büyük görünmeye çalıştığını söyleyen Kozluklu, “Telefonda konuşurken de sesimi kalınlaştırıyordum. Turgut Özal o dönemde siyasete yeni atılıyordu. İlk röportajı ben yapmak istedim. Ankara’daki telefon numarasını buldum. Gece Malatya’dan aradım. Röportajı teybe de kaydettim. Yerel gazetede yayınlandı ve Özal’ın ilk demeci diye bütün ulusal gazeteler oradan alıntı yaptı. Daha sonra Malatya’da parti binasının açılışında karşılaştık. Özal bana “Ben seni kelli felli adam zannettim. Sen daha çocukmuşsun daha sakalların çıkmamış. Ben çocukla mı röportaj yaptım?” diye şaşırmıştı.” dedi.

ÖCALAN’IN YAKALANDIĞINI İLK BEN DUYURDUM
Her gazetecinin meslek yaşamında iyi ve kötü diye adlandırabileceği haberleri olduğunu söyleyen Fuat Kozluklu, “Terörist başı Abdullah Öcalan’ın yakalanmasını duyurmak benim için onursal bir işti. Çünkü Türkiye’de on kişinin bunu bildiği söyleniyordu. Ben mesleki sezgilerimle onu öğrendim. Hatta şimdi Türkiye’nin Washington Büyükelçisi Namık Tan’a da o uykudayken arayıp ben haber verdim. Rahmetli İsmail Cem’i aradım ve onayı da aldım. Çünkü doğru bir haberi öğrenmiştim. Benim bulunduğum mekanlar bazen habere çok yakın yerler oldu. Mesleğimin kamu yararına olmasını engelleyen noktalardan uzak durdum. Bundan kaynaklanan “mesleki şansa” sahip oldum. Belki yaşadığım ülkeme ve topluma karşı belki ufacık bir parça katkı sağlayabilmişimdir.” diye konuştu.

BAŞIMI ÖNE EĞECEK BİR YANLIŞ YAPMADIM
Düşüncelerini samimiyetle dile getiren usta gazeteci, meslek anlayışını “Hayatını kiracısı olduğum dünyanın yalan ışıltılarıyla geçirmemeyi öğrenmiş birisiyim. Ben sadece işimin gereğini yerine getirmeye çalışıyorum. Ama bu işin gerekleri de sınırlı tam olarak belli olan bir şey değil. Bazen basın özgürlüğü adı altında saçmalıkların yapıldığını görüyorum. O saçmalıklara bir iki defa ben de imza attım. Haberi eksik yapmışım. Fakat yerelde ve uluslar arası alanda hukuken ya da toplumsal iffet ve ahlak değerlerine uygun olmayan şeyler yapmadım. Yani başımı öne eğecek bir yanlış yapmadım. Benim sadece tarihe tanıklık etmek gibi bir amacım vardı.” sözleriyle özetledi.

Haberci olmasında meslek büyüklerinden aldığı olumlu katkıya da değinen Fuat Kozluklu, “Usta çırak ilişkisi içinde mesleği öğrendim. Coşkun Aral ağabeyimizin bana çok büyük etkisi oldu. Yine Malatya’daki meslek büyüğüm İsmet Yalvaç beni etkileyen bir gazetecidir. Onlar beni motive ettiler. Şevkimi kırmadılar, cesaretlendirdiler. Özgüvenim iyiydi. Sonuçta rekabetçi bir meslekte çalışıyoruz. Herkes size başarılar dilemiyor.” dedi.

BEN YAPABİLİYORSAM SİZ DE YAPABİLİRSİNİZ
Söyleşisini öğrencilere verdiği tavsiyelerle bitiren Kozluklu “Ben gazetecilik yapabiliyorsam siz de yapabilirsiniz. Mantıklı çerçevede kendinize güvenin. Yalnız tabi ki buna inanmanız lazım. Bunu yapabilmenin olmazsa olmazı okumaktır. Çok okuyun. Sizler çok şanslısınız. Yabancı dil öğrenmeniz daha kolay. İnternet denilen bir mecra sayesinde başka dünyaları gitmeden de tanıma şansı buldunuz. Lütfen bunları ve öğretmenlerinizi iyi değerlendirin.” sözleriyle konuşmasını noktaladı.

Programın sonunda öğrencilerden yoğun alkış alan Fuat Kozluklu’ya Başkan Aziz Yeniay plaket takdim edildi. Küçük bir konuşma yapan ve öğrencilere Balzac’ın “Üniversiteler önce öğretir sonra imtihan eder, hayat ise önce imtihan eder sonra öğretir.” sözünü hatırlatan Başkan Aziz Yeniay, “Yaşam her zaman düz bir doğrultuda gitmez. Kimi zaman inişler çıkışlar olur. Önemli olan insanların hayat tecrübelerinden faydalanmak, özgüvenli olmak ve yarın için donanımlı ve sağlam durabilmektir.” diye konuştu. İlçe Milli Eğitim Müdür Adem Koca ise herkesin hayatına örnek olabilecek geleceğe ışık tutabilecek tecrübeleriyle önemli bir ismi ağırlamaktan dolayı mutlu olduğunu belirtti.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız