SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Özal Raporu Savcılıkta

0
Güncellendi - 2015-12-27 15:56:11
Özal Raporu Savcılıkta
A- A+ PAYLAŞ

Turgut Özal'ın naaşında yapılan incelemeye ilişkin Adli Tıp Kurumu raporu, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na ulaştı.

8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın ölümüne ilişkin soruşturmayı yürüten Cumhuriyet Savcısı Kemal Çetin'in İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na yazdığı talimat doğrultusunda, Özal'ın mezarı açılmış, naaşı incelenmek üzere Adli Tıp Kurumu'na götürülmüştü. 

İncelemelerini tamamlayan Adli Tıp Kurumu'nun hazırladığı rapor, Savcı Çetin'e ulaştı.  

Başsavcılığın, 360 sayfa olduğu bildirilen raporun incelenmesinin ardından bir açıklama yapabileceği kaydedildi.

Yargının kararına itibar ederiz 

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, AA muhabirinin Adli Tıp Kurumu'nun 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın ölümüne ilişkin raporuyla ilgili sorularını yanıtladı.

''Raporda zehire rastlandığı, ancak ölüm nedeninin zehirlenme olmadığı sonucunun çıktığı öne sürülüyor. Sizin değerlendirmeniz nedir?'' sorusuna Çiçek, ''Ben bunu bilemem, bu tamamıyla teknik bir konudur'' diye cevap verdi.

Konunun savcılığa intikal ettiğini anımsatan Çiçek, ''Biliyorsunuz ben prensip itibariyle bir konu yargıya intikal etti mi, yargı karar verinceye kadar konuşmam. Dolayısıyla, rapor verildiyse bunun değerlendirmesini yargı mercileri yapar, biz de o karara itibar ederiz'' diye konuştu. 

Rapor şühpeleri ortadan kaldırmadı 

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ ise Özal'ın vefat ettiği günde de ölümüne ilişkin şüphelerinin bulunduğunu, şimdi de olduğunu belirtti.

Adli Tıp Kurumu'nun şüpheleri ortadan kaldırmadığını, daha fazla soruların sorulmasına neden olduğunu kaydeden Bozdağ, ''Vücutta zehir varsa bu zehir nereden geldiği, vücudun kendisi mi yaptı?'' diye sordu. Bozdağ, ''hem zehir var hem zehirlenme yoktur'' denilirken, bu konuda bir açıklama görmediğini ancak merak ettiğini söyledi.

Bozdağ, ''Bence Adli Tıp Kurumu raporu şüpheleri ortadan kaldırmamıştır. En azından benim şüphelerim devam ediyor'' dedi.

İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi Adli Tıp Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Osman Celbiş, Adli Tıp Kurumu’nun tamamlayarak savcılığa teslim ettiği Turgut Özal'ın ölümüyle ilgili raporu değerlendirerek, “Her hangi bir toksit madde bularak da, 'bu zehirlenmeden ölmüştür' demek bazen zordur. Neden zordur. Hepimizin almış olduğumuz ağrı kesiciler antibiyotikler aslında zehirdir” dedi. 

"Sadece yorumlar var.."

Bu arada İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi Adli Tıp Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Osman Celbiş, Özal’ın Adli Tıp Kurumu raporunu değerlendirerek, “Biz raporu halen görmedik. Açıklanmış tam bir rapor yok. Sadece yorumlar var. Hepimiz de yorumları izliyoruz. Ona göre tepkiler ağlıyoruz. Burada zehir var derken hoca neyi kast etti bilmiyorum. Yani insanlarda normalde doğada gittiğimiz zaman caddelerde saf toksik maddelere, saf toksit metallere rastlayabiliriz. Kimyasal atıklarla karşılaşabiliriz. Ama bunların ne kadarı toksittir, ne kadarı öldürücüdür, ne kadarı kabul edilebilir sınırdadır, beklide bunu söylemeye çalıştı bilemiyorum. Haluk hocaya sormak daha doğru olur. Ama zehirlenmeyi, her hangi bir toksit madde bularak da, bu zehirlenmeden ölmüştür demek bazen zordur. Neden zordur. Hepimizin almış olduğumuz ağrı kesiciler antibiyotikler aslında zehirdir. Ama bize zarar vermeden mikropları öldürmeye yarar. Biz burada kast edilen miktar zehir nedir, raporu görmeden ne demek istediklerini anlamak zor. Ama ben medyadan aldığım haberlere göre, sanki ölümün zehirlenme sonucu olmadığı kanaatinin oluştuğuna dair bir rapor gibi algılıyorum. Bundan daha ötesini söylemekte zor” dedi.

Prof. Dr. Osman Celbiş, “Bulunduğu iddia edilen ve medyaya yansıyan maddeler var. Bunların dozu çok önemli. Su bile yeri gelir zehir olabilir. Doz çok önemli. Doz ile ilgili bir yoruma girebildiler mi? Muhtemelen bu raporun uzun bir rapor olduğunu tahmin ediyorum. Saptadıkları bildirilen zehirler ve diğer maddeler ile ilgili olarak uzun uzun da yorumlarının yapıldığı kanaatindeyim. Adli Tıp Kurumu, bir kanaat belirtmiş. Benim medyadan öğrendiğim kadarıyla, oy birliği ile alınan bir karar. Analizlerde saptandığı söylenen yöntemlerle ilgili olarak da bir yorum yapmışlardır. Neden zehirlenme olmadığını da kendi o raporlarında belirtmişlerdir diye düşünüyorum” ifadelerini kaydetti. 

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız