SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Özal Tabiat Parkı'na Ödenek..

A- A+ PAYLAŞ

Turgut Özal Tabiat Parkı'nın kurulması için Çevre ve Orman Bakanlığı'nın belirlediği yatırım iş programı kapsamında 493 bin TL ödenek ayrıldı.

Pınarbaşı'nda kurulacak olan parkla ilgili olarak bir açıklama yapan Malatya Valiliği, yazılı açıklamada, "İlimiz kent merkezine 3 Km mesafede bulunan ve sahip olduğu doğal güzellikleri nedeniyle halkımız tarafından mesire yeri olarak kullanılan Pınarbaşı mevkiinde, Turgut Özal Tabiat Parkı kuruluş çalışmalarında önemli bir aşamaya gelinmiştir.

Tabiat Parkları; sahip oldukları bitki örtüsü ve yaban hayatı çeşitliliği nedeniyle özellik arz eden, milli veya bölgesel rekreasyon potansiyeli yanında açık hava rekreasyonu yönünden zengin potansiyele sahip olan, kültürel ve doğal manzaraların ilgi çeken örneklerini ihtiva eden, kaynak ve manzara bütünlüğü sağlayacak yeterli büyüklükte olan tabiat parçalarıdır. Ülkemizde halihazırda 42 adet bulunan Tabiat Parkları aracılığıyla, sahip olunan doğal zenginliğin korunarak halkımızın kullanımına açılması amaçlamaktadır" ifadeleri değinildi.

"Valiliğimizin girişim ve öncülüğünde, halkımız tarafından uzun yıllardan beri mesire alanı olarak kullanılan, ancak sahip olduğu doğal güzellikleri kaybetme tehlikesi ile karşı karşıya bulunan Pınarbaşı mesire alanında "Tabiat Parkı" kurulmasına ilişkin proje tamamlanmıştır." denilen açıklamada daha sonra şunlar belirtildi. :

"Proje kapsamında bölgenin Kuzey sınırından başlayarak gölet ve çevresindeki vadi de dahil olmak üzere toplam 38,69 hektar alan, gerekli ön çalışmalar tamamlanarak, 16.11.2009 tarih ve 2009/15604 Sayılı Bakanlar kurulu kararı ile 2873 sayılı Milli Parklar Kanunu kapsamında "Turgut Özal Tabiat Parkı" olarak tescil edilmiştir. Tescili müteakip; Tabiat Parkı kuruluş çalışmalarına sağlıklı bir altyapı oluşturmak, doğal kaynakların yanlış kullanımı neticesinde ortaya çıkmış olan olumsuz etkilerin ortadan kaldırılabilmesini temin edebilmek, alan içindeki mevcut faaliyetlerin yanı sıra ileride gerçekleşmesi muhtemel gelişmeleri kontrol altına alabilmek, fiziki çevre-teknik ve sosyal altyapı gereksinimlerinden yetersiz olanların ikmal edilmiş olarak alanın sağlıklı bir biçimde geliştirilebilmesi ve koruma-kullanma dengesinin yeniden kurabilmesi amacıyla "Uzun Devreli Gelişme Planı" hazırlanmış ve Çevre ve Orman Bakanlığınca onaylanmıştır. Uzun Devreli Gelişme Planının ortaya koyduğu uygulama esaslarına göre hazırlanan "Peyzaj Projesi" ise Bakanlık onayına sunulmuştur. Peyzaj Projesinin onay süreci tamamlandığında; Kır gazinosu, tırmanma ve seyir terasları, endemik ve diğer bitkilerin tanıtıldığı park, botanik bahçesi, gezinti ve tanıtım alanları, lokanta ve büfeler, şelale ve süs havuzları, çocuk oyun alanları, kamelyalar, pergoleler, yollar, yaya kaldırımları, yürüyüş ve bisiklet yolları, meydanlar, otoparklar, piknik üniteleri, piknik ve oturma masaları, tuvaletler, çeşme ve bulaşık yıkama yerleri, geçit ve köprüler, gölete uygun su aktiviteleri gibi "alt proje" ve proje bileşenleri hayata geçirilme şansına kavuşacaktır. 2009 yılında alanla ilgili plan-proje ve çevre düzenleme işlerinde kullanılmak üzere 450 bin TL ve 2011 yılında Bakanlıkça belirlenen yatırım iş programı kapsamında kullanılmak üzere 493 bin TL ödenek tahsis edilmiştir. Peyzaj Projesinin onayını müteakip yatırım iş programı kapsamında yapım işine başlanacaktır. Projenin tamamlanmasıyla, kentimiz için önemli bir doğal alan niteliğinde olan bölge, korunup geliştirilirken aynı zamanda halkımızın kullanımına da sunulmuş olacaktır. Özellikle çocuklarımız ve gençlerimizde tabiat sevgisi ve çevre koruma bilincinin geliştirilmesine büyük katkı sağlayacak bu proje, ilimizin övünç kaynağı olan 8. Cumhurbaşkanımız Turgut Özal'ın aziz hatırasını yaşatacak anlamlı bir eser olarak halkımıza hizmet edecektir."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız