SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Özal'ı Anarken' Toplantısı

A- A+ PAYLAŞ

8. Cumhurbaşkanı hemşehrimiz Turgut Özal, ölümünün 14. yıldönümünde Malatya'da düzenlenen bir programla anıldı. Prof.Dr. Eser Karakaş ile Gazeteci-Yaşar İsmail Kapan, "Özal'ı Anarken" adıyla düzenlenen anma toplantısında konuştular.

Katılımın fazla olmadığının gözlendiği toplantının açılış konuşmasında, bir yayınevine düzenlenen saldırıda 3 kişinin öldürülmesinin de, toplantı yoğunluğunu azaltmış olabileceğine ilişkin yorum yapıldı.

Toplantıya ilişkin olarak Belediye Basın Bürosu'nun yayınladığı bülten özetle şöyle:

"Malatya Belediyesi tarafından 8. Cumhurbaşkanı hemşerimiz merhum Turgut Özal’ın vefatının 14. Ölüm Yıldönümü nedeniyle Hemşerimiz Gazeteci-Yazar İsmail Kapan ve Bahçeşehir Üniversitesi Öğretim üyesi Prof.Dr. Eser Karakaş’ın konuşmacı olarak katıldıkları “Özal’ı Anarken” konulu anma toplantısı gerçekleştirildi. Programa katılması beklenen Gazeteci-Yazar Hüseyin Gülerce ise rahatsızlığından dolayı programa gelemedi.

18 Nisan Çarşamba günü saat 20.00’de Belediye Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen anma toplantısına Vali Vekili Bayram Öz, Belediye Başkanı H. Cemal Akın, bazı belde belediye başkanları, bazı siyasi parti temsilcileri, ESOB Başkanı Şevket Keskin, ESKKK Başkanı Ali Evren, Müftü Vekili Mahmut Karatepe, bazı Belediye Meclis üyeleri, bazı dernek ve oda başkanları ile muhtarlar ve vatandaşlar katıldı.

Anma Toplantısının açış konuşmasını yapan Belediye Başkanı H. Cemal Akın, Rahmetli Turgut Özal’ın ölümünün üzerinden 14 yıl geçmesine rağmen ne Malatyalılar’ın, ne Türk insanının, ne de İslam dünyasının onu unutamadığını belirterek, hala yüreklerimizde yaşadığını söyledi.

Özal’ın sıra dışı bir insan, cesur bir lider, dindar ve demokratik bir Cumhurbaşkanı olduğunu ifade eden Başkan Akın, “O, Çankaya’dan halkın içine karışabilen Atatürk’ten sonraki yegane isimdi. Özal çapında bir lideri tam olarak anlatmak oldukça zor. Turgut Özal, siyaset hayatında Türkiye’ye getirdiği yeniliklerle hala konuşuluyor. Vefalı milletimiz yıllar geçse de cesur liderini ve icraatlarını unutmayacak” dedi.

Merhum Özal’ın tarihe ve Allah’a hesap vererek yaşadığını, yaşadığı süre içerisinde oluşturduğu felsefeden yeni bir insan, yeni bir Türkiye, yeni bir dünya’nın doğduğunu belirten Başkan Akın, “Biz onun sayesinde çağdaş dünyalı olduk. Özal çapında, tarihe yön veren şahsiyetler kolay gelmiyor, kolay yetişmiyorlar. Turgut Özal bizim neslin "gerçek" kahramanıydı. Biz onu gördük. Onu dinledik. Onunla konuştuk. Onun yaptıklarını yaşadık. Allah rahmet eylesin” dedi.

Toplantıda ilk sözü alan hemşerimiz Gazeteci – Yazar İsmail Kapan Malatya’ya bundan öncede Özal’ı anma toplantılarına katılmak için geldiğini, son olarak merhum Özal’ın akrabası Hüsnü Doğan ile birlikte yine Malatya’ya geldiğini belirten İsmail Kapan, “Ben ev sahibi olarak bir soru sormak istiyorum! Neden ölümünün üzerinden 14 yıl geçmesine rağmen Özal sevgisi hala cap canlı ve devam ediyor? Bu sorunun cevabı Özal’ı daha iyi anlamamıza neden olacaktır.

Güçlü liderlere sahip olmak toplumlar için büyük bir şanstır. Ülkelerinin zorluk içinde bulunduğu, buhranların sürdüğü dönemlerde ortaya çıkarlar ve icraatları ile ülkelerini refaha taşırlar. İşte merhum Özal da Türkiye’de buhranların yaşandığı, sıkıntıların alabildiğine arttığı bir dönemde lider olarak geldi ve Türkiye’yi o buhranlardan kurtarıp hergün yeni yatırımlara yönelen atılımlar ülkesi haline getirdi” dedi.

Türkiye’yi ‘Özal’dan öncesi’ ve ‘Özal’dan sonrası’ diye ikiye ayırdıklarını belirten İsmail Kapan, Özal döneminde Türkiye’de yaşanan ilkleri sıralayarak, “Medyanın yalnızca bir gazete ile siyah beyaz yayın yapan ve sadece resmi haberleri veren TRT’den bugünlere gelmesi, şehirlararası bir telefon görüşmesinin günler aldığı bir dönemden aynı gün telefon abonesi olunması, internet abone sayısının 18 milyona ulaştığı bir döneme gelmesi, ihracatın önündeki engellerin kaldırılarak ihracat gelirlerinin bugün 90 milyar dolarlara gelmesi ve daha bir çok yenilik Özal’ın bu ülkeye kazandırdığı yeniliklerdir” dedi.

Özal’ın kısa süreli olan iktidarı döneminde çok büyük icraatlar gerçekleştirdiğini ifade eden Kapan, “Bizlerin de Özal’ın fikirlerini, reformlarını ileriye dönük olarak devam ettirmemiz lazım. Sadece mezar taşları ile övünmek yetmez. O’nun hatıralarını yaşatmak bizim için bir görev olmalıdır” dedi.

Gazeteci – Yazar İsmail Kapan’dan sonra söz alan Bahçeşehir Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Eser Karakaş ise Özal’ın memleketinde Özal’ı anlatmanın gerçekten çok zor olduğunu söyledi.

Özal’ın artılarıyla, eksileriyle bizden biri gibi olduğunu ve O’ndan bahsederken tüm yönleriyle anlatılması gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Karakaş, “Sanırım Özal da yaşasaydı, kendisini hatasız bir insan olarak lanse etmez, başkalarının da kendisini o şekilde anlatmalarını istemezdi. Özal’ı olduğu gibi anlatmak sanırım merhumun manevi şahsiyetine de uygun olacaktır” dedi.

Özal’ın artılarının daha çok olduğuna inandığını belirten Prof.Dr. Karakaş, “Özal bir dahi miydi? bilmiyorum ama, çok zeki bir insan olduğunu biliyorum. Bugün Özal hala yüzbinler tarafından anılıyor, hatırlanıyor ise bu onun dahiliğinden ziyade, Dünyada değişen trendi yakalamasından, bilgi çağının gereklerini çok iyi analiz edip Türkiye’yi bu çağın gereklerine göre yönlendirmesinden kaynaklanıyor. Özal, dünya nereye gidiyorsa Türkiye’yi o yönde götürmeye çalıştı” dedi.

Merhum Özal’ın politikasını 3 temel hürriyet üzerine inşa ettiğini ve bu hürriyetlerin Teşebbüs, İnanç ve İfade Hürriyeti olduğunu ifade eden Prof.Dr. Eser Karakaş, “Özal, Türkiye’de halkın desteğini arkasına alan bir liderdi. O halkın özlemlerine cevap vermeye çalışıyordu. Nedir halkın özlemi? Özgürlük ve refah. İşte Özal, bunları gerçekleştirmeye çalıştığı için halkın çok büyük desteğini gördü, bugünde hala büyük bir özlemle anılıyor” dedi.

Program sonunda dinleyicilerden gelen soruları da yanıtlayan Prof. Dr. Eser Karakaş ve Gazeteci – Yazar İsmail Kapan’a Belediye Başkanı H. Cemal Akın tarafından kayısı ve Belediye yayınlarından oluşan birer kitap seti hediye edildi.."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız