SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Ozanlara Malatyalı Başkan

A- A+ PAYLAŞ

Süleyman ÖZEROL
Araştırmacı- Yazar

Yaklaşık sekiz ay önce sitemde “Ankara’da Ozan Dernekleri Birleşiyor” başlığı altında şunları yazmıştım.

SSK İşhanında bulunan Ozanlar Birliği Derneğine çıkmak üzere asansörün bulunduğu bölüme vardığımda Erkan Sürmen ile karşılaştık. Asansör bozuk olduğundan 8. Kata merdivenden çıktık. Dernek Başkanı Servet Yıldırım (Ozan Emaneti) dernek binasında yaptığı açıklamada Ankara’da bulunan halk ozanları ile ilgili 8 dernekten dördünün birleşme kararı aldığını, birleşmenin Ozan-der çatısı altında gerçekleşeceğini belirtti.

Ankara’da halk ozanlarını ilgilendiren 42 dernek olduğunu, bunlardan 8’inin ozanların örgütlendiği dernekler olduğunu belirten Yıldırım; halk ozanlarının aidat ödememe, etkinliklere katılmama, yöneticileri beğenmeme gibi bahanelerle sağlıksız bir örgütlenme içinde olduklarını ve bunun da hem ozanlara hem türkülerimize, hem kültürümüze zarar verdiğini dile getirirken şunları söyledi:

“Dernek olarak birleşme en çok çabayı biz harcadık. ‘Hasım dernek’ düşüncesine hep karşı çıktık. Amacımız ozan derneklerini birleştirmekti. Bu da gerçekleşti. Daha güçlü bir örgütlenmenin olacağını düşünüyorum.”

Ozan-Der çatısı altında birleşecek olan dernekler şunlar:

Anadolu Ozanları Kültür ve Dayanışma Derneği
Ozanlar Birliği Kültür Derneği
Halk Ozanları Kültür ve Dayanışma Derneği
Tüm Halk Ozanları Topluluğu

Toplantıda sanatçı Erkan Sürmen birleşme ile ilgili görüşlerini bildirdi ve bulunanların kendisini tanımak istemesi üzerine yaşamöyküsünü anlattı. “Halk müziğimiz konusunda yapmadığın çok az şey var” dedi. Araştırmacı-Gazeteci Süleyman Özerol, 24 Aralık 2005 günü buradaki toplantıya katıldığını ve o zaman gündeme getirilen birleşmenin üç yıla yakın bir süre sonra gerçekleşmesinin olumlu bir gelişme olduğunu belirtti. Ozanların şiirlerini okuması ve çalıp söylemeleri ile toplantı sona erdi (3 Mayıs 2008 Cumartesi).

* Ankara’da Ozan Dernekleri Birleşti; OZAN-DER’de Yeni Yönetim

Daha sonra konuyla ilgili haberlerde birleşmenin altı ay önce yaşandığını öğrendik. Ve derken dernekler resmiyette birleşti, başkanlığa da hemşerimiz Ozan Kenan Şahbudak seçildi. Kenan Şahbudak’ın açıklamasını olduğu gibi sunuyorum.

Merhaba Sevgili Öğretmenim,

Altı ay önce dört ozan derneğinin tek çatı altında birleşmesi ile ilgili çalışmalarımız sonucunda en eski derneğimiz olan Halk Ozanları Kültür Derneği (Ozan-Der) çatısı altında birleşme kararı alınmış olup, diğer 3 derneğin (Tüm Halk Ozanları Topluluğu, Ozanlar Birliği, Anadolu Ozanlar Derneği) fesih edilme kararı alınmıştır.

16. Olağan Genel Kurul Toplantısında yeni seçilen Yönetim Kurulu görev bölümü yapmıştır.

Kenan ŞAHBUDAK: Başkan
Kamber NAR: Başkan Yardımcısı
Hüsnü İYİDOĞAN: Sekreter
Mehmet GÖKÇE: Sayman
Süleyman ÖZKAN: Üye
Yüksel KILIÇ: Üye
Veyis ÖZEL: Üye

* Kenan Şahbudak Kimdir?
Kenan Şahbudak’ı kendi kaleminden sunuyorum:

Malatya ilinin, Hekimhan ilçesi, Köylü köyünde doğmuşum. İlkokul, 1-2 ve 3. sınıflarını Ankara'da, 4. ve 5. sınıflarını köyümüzde okudum. Orta ve lise öğrenimimi Ankara'da tamamladım. Bir yandan ticaretle uğraşırken diğer yandan yüksek öğrenime devam edip, Anadolu Üniversitesi İşletme Bölümü’nden mezun oldum.

1982 yılında halk bilim derneklerine üye olarak, çeşitli faaliyetlerde bulundum. Nota eğitimi aldım, çeşitli dernek korolarında saz ve ses sanatçılığı yaptım. 1984 yılında Ozan-Der'e üye oldum, bir dönem genel sekreterliğini yaptım. 1989 yılında bazı ozan arkadaşlarla birlikte Haş-Koop'u kurduk. Birkaç sene bağlama kursları düzenleyip, ders verdim. 1990 yılında, Mamak Belediyesi Halk Müziği Topluluğu’nu kurdum ve dokuz yıl koro şefliğini yaptım.

1999 yılında yine ozan arkadaşlarımla birlikte Tüm Halk Ozanları Kültür ve Dayanışma Topluluğu'nu (THT) kurduk.

Şiire olan tutkum, Ozan-Der'e üye olmamla başladı. O zamanın usta ozanlarından çok şey öğrendim. Özellikle hemşerim ve yakınım olan Ekberi ve Cansever'in bana katkıları çok büyüktür. Halk edebiyatını araştırarak, usta ozanların kitaplarını okuyup inceleyerek kendimi geliştirdim. Mahlas olarak ŞAHBUDAK ismini kullanıyorum.

Yurt içinde düzenlenen çeşitli festival, yarışma ve konserlere katılarak ödüller aldım. Şiirlerim dergi, kitap ve antolojilerde yayımlandı. Ozan ve sanatçı arkadaşlarımla birlikte 6 adet, solo olarak da 1 adet kaset çalışmam oldu. Bazı sanatçı ve ozan arkadaşların kaset yönetmenliğini yaptım. Köylülerimle birlikte, bir dönem başkanlığını da yaptığım Köy-Der'i kurduk.

Bazı özel radyo ve televizyonlarda halk kültürü ile ilgili programlar hazırladım ve sundum. Halen THT'nin yayın organı olan 'OZANCA' dergisinin yayın yönetmenliğini yapmaktayım.

Sevgili dostlarım, sizin de anlayacağınız gibi, ozanlık geleneğine bir halka olmak, duyarlı insanlarla birlikte hep daha iyi bir şeyler yapmak için sürekli mücadele ettim, ediyorum. Bu mücadelede beni yalnız bırakmayan eşim Asiye’ye, çocuklarım Deyiş ve Ezgi’ye, desteğini esirgemeyen tüm dostlarıma, ozan arkadaşlarıma ve siz sevgili okurlarıma içten teşekkür ediyorum.

Felsefem; insanca yaşamak, gelecek kuşaklara temiz bir dünya bırakmaktır. Bu yolda hep beraber olabilmek dileğiyle...

Eserleri:
*THT Ozanlar Antolojisi 2002
* Mamak'ta Yaşayan Halk Ozanları
*1998, Halk Âşıkları Antolojisi 1990
*Ozanca 2000-2002
* Destan Olurum 2005

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız