SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Özbekistan'da Kargaşa Devam Ediyor...

A- A+ PAYLAŞ

Özbekistan'ın doğusunda bulunan Andican bölgesinde önceki gün başlayan ayaklanma devam ediyor. Bölgeye yakın kaynaklar kentin çeşitli bölgelerinde çatışmaların hala devam ettiğini ve askerlerin istikrarı sağlayamadığını bildiriyor. Kuşatma altındaki kentte gösterilerinde tekrar başladı.

Özbekistan'ın ayaklanmaya sahne olan Andican kentinde, bu sabah ordu birlikleriyle isyancılar arasında şiddetli çatışmalar olduğu haber veriliyor. Fransız AFP ajansı muhabirinin bildirdiğine göre, Andican kentinin çeşitli kesimlerinde meydana gelen çatışmalarda Özbek askerleri, zırhlı araçlardan otomatik silah ve top mermisiyle ateş ettiler. Bir Özbek asker, ''Şu an dağıldılar ve onları izliyoruz'' dedi.

ÖZBEKİSTAN'DA GÖSTERİLER TEKRAR BAŞLADI

Özbekistan'ın Andican kentinde öncekigün çıkan olaylar, güvenlik kuvvetlerinin kontrolü sağladığının açıklanmasının ardından bu sabah tekrar başladı. Fergana vadisindeki Andiçan kentinde, 1000 kadar kızgın göstericinin bu sabah erken saatlerde toplandığı bildirildi. Göstericilerin, polisin ateş açması sonucu öldüğü belirtilen 6 kişinin cesedini teşhir ettikleri belirtildi. Gösteri alanında güvenlik kuvvetlerinden herhangi bir birime henüzrastlanmazken, eylemciler, hükümeti, çocuk ve kadınlara bilinçsizce ateş açıldığı gerekçesiyle sert bir şekilde protesto etti. Gerginlik üzerine Andican'a giden ve dün başkent Taşkent'e dönen Cumhurbaşkanı İslam Kerimov'un bugün bir basın toplantısı düzenlemesi bekleniyor. Andican'da aşırı dincilikle suçlanan 23 kişinin yargılanmasının protesto edilmesiyle başlayan olaylarda, 50'den fazla kişinin, polisinateş açması sonucu öldüğü iddia ediliyor. Andican'da resmi binaları işgal eden ve bir meydanda toplanan göstericilerin tümünün bölgeden çıkarıldığı, güvenlik kuvvetlerinin kontrolü ele geçirdiği belirtmişti.

KENT ASKER VE POLİS KUŞATMASI ALTINDA

Özbekistan'ın ayaklanmaya sahne olan Andican kentinin, asker ve polis kuşatması altına alındığı ve dünyaylailişkisinin kesildiği bildirildi.
Kentin dış kesimlerine gelen AFP muhabirleri, tüm yollara polis veordu birliklerinin kontrol noktaları kurduklarını ve kimsenin geçişineizin vermediklerini belirttiler. 300 bin nüfuslu kentin askeri kamyon ve zırhlı araçlarla çevrildiği belirtilirken, birçok gazetecinin de gözaltına alınarak kent dışına çıkarıldığı kaydediliyor.

Andican yönetim binası yakınlarında bu sabah 20 ila 30 cesedin yerde uzanmış halde bulunduğunu bildiren gazeteciler, ölenlerin çoğunuerkeklerin ve gençlerin oluşturduğunu belirttiler. Çok sayıda cesedin de gündoğumuyla birlikte güvenlik güçleri tarafından kent dışına çıkarıldığı haber veriliyor. Öte yandan, Andican merkez hastanesinden bir doktor da, kentte dünkü çatışmalarda 50 kişinin öldüğünü söyledi. Özbek doktor, çatışmalarda çoğu sivil 96 kişinin yaralandığını kaydetti.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız