SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Özel Dersane Okul mu Oluyor?

A- A+ PAYLAŞ

Milli Eğitim Bakanlığı, dershaneleri 2014 sonuna kadar özel okula çevirmek için çalışma başlattı. Bu kapsamda dershanelere arsa tahsisi ve vergi muafiyetini de içeren teşvikler sağlanacak. Eğitimciler ise bu projeyi gerçekçi bulmadı.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) 2010-2014 Stratejik Planı’na göre, 2014 sonuna kadar dershanelerin yüzde 70’inin özel okula dönüştürülmesi için, arsa tahsisi ve vergi muafiyetini de içeren çeşitli teşvikler sağlanacak. Ancak, plandaki bu madde, özel okul ve dershane sahipleri tarafından yeterli desteği görmedi.

Bakan Nimet Çubukçu, MEB’in önümüzdeki dört yıllık icraatını içeren 2010-2014 Stratejik Planı’nı onayladı. Planın, “Özel Öğretim” başlıklı bölümünde, “Ortaöğretim ve yükseköğretime hazırlık dershanelerinden özel okula dönüştürülebileceklerin tespit edilerek, 2014 yılı sonuna kadar yüzde 70’inin özel okula dönüştürülmesinin teşvikini sağlamak” ifadesine yer verildi.

“Diğer kamu kuruluşlarıyla işbirliği içinde dershanelerin okula dönüşümüyle ilgili teşvikleri (arsa tahsisi, vergi muafiyeti) içeren yeni mevzuat geliştirilecektir” denilen planda, vergi muafiyetinin hangi oranda olacağının ilerleyen günlerde açıklanacağı belirtildi.

Plana göre, bağımsız bir binaya sahip olmayan dershanelerin ve personelinin okula dönüşümünde uzlaşmacı yöntemler oluşturulacak. Bağımsız binada faaliyet gösteren dershanelerin okula dönüştürülmesine yönelik çalışmalar yapılacak.

Dershane personelinin, dönüşümden olumsuz etkilenmemesi sağlanacak. Dönüşüm çalışmalarında, dershane ve sivil toplum temsilcileriyle işbirliği yapılacak.

MEB, halen yüzde 5.21 olan örgün özel öğretim kurum oranını, dört yıllık plan dönemi sonuna kadar yüzde 9’a çıkartmayı amaçlıyor. Dershanelere, seviye belirleme sınavları ve öğrenci seçme sınavı için yaklaşık 1 milyon 200 bin öğrenci devam ediyor. Dershane sektöründe yaklaşık 50 bin öğretmen ile 20 bin personel çalışıyor. Türkiye’de toplam 4083 dershane faaliyet gösteriyor.

Erdoğan anlamakta zorlanıyor
MEB, “Dershaneler kaldırılacak” diyerek önce OKS’yi değiştirdi. Bakanlık tek sınavı kaldırarak 6, 7, ve 8. sınıflarda uygulanacak ve merkezi sistemle yapılacak üç sınav getirdi. Ancak, bakanlığın “reform” olarak nitelediği uygulama, dershanelere talebi önemli oranda artırdı ve dershaneye başlama dönemi 5’inci sınıfa indi.
Son olarak, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın “Niçin acaba öğrenciler üniversite hazırlık kurslarına giderler? Bunu anlamakta zorlanıyorum. Anlıyorum da, bu sistem nasıl oluşturulmuş? Bunu kaldırmaya kalktığınız zaman acaba hangi bariyerlerle karşı karşıya kalacaksınız?” demesi, dershane sahipleri tarafından tepkiyle karşılandı.

Eğitimcilerden destek yok
Bakanlığın yeni hamlesi karşısında, eğitimciler “Şu andaki Türk eğitim sisteminde dershanelerin ortadan kalkmayacağı” ve “MEB’in planının gerçekçi olmadığı” yönünde görüş bildirdi.

- Eski Talim ve Terbiye Kurulu Başkanı Prof. Dr. İrfan Erdoğan (NTV’ye yaptığı açıklamada): Bu öngörü, eğitimi bilmeyen, muhtemelen birkaç uzmanın masa başında ürettiği hedef olarak karşımızda duruyor. Devletimiz bu konuda ciddiyse, özel okulların yaşadıkları problemi giderebilir.

- Türkiye Özel Okullar Derneği Başkanı Cem Gülan: Dershaneleri özel okula çevirirseniz yeni dershaneler açılır. Önce sistem değişmeli.

- Özel Dershaneler Birliği Derneği Başkanı Faruk Köprülü: Konu kulağa çok hoş geliyor ancak uygulaması mümkün değil. Her veli çocuğunu özel okula gönderecek imkâna sahip değil.

- Fen Bilimleri Merkezi Dershaneleri Kurucusu Nazmi Arıkan: Araştırmalarımıza göre, 4 binin üzerindeki dershaneden yalnızca dört tanesi MEB’in okul açmak için standartlar yönergesine uygun.

- Kavram Dershaneleri Kurucusu Bahattin Durmuş: Dershaneleri kapatmaya yönelik pek çok şey denendi ama olmadı. Çünkü, bu ülkenin dershanelere ihtiyacı var. Benim bahçem dahi yokken, bu binalarla özel okullarla nasıl rekabet ederim?

- Türkiye Özel Okullar Birliği Derneği Başkanı Cem Gülan: Özel okulların yarısı boş. Ekonomik nedenlerle özel okullara talep dar. Dershaneleri özel okul olmaları için teşvik etmek daha fazla sayıda boş özel okul demektir.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız