SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Özel İdare'nin Yeri Kime?

0
Güncellendi - 2015-12-27 20:58:46
Özel İdare'nin Yeri Kime?
A- A+ PAYLAŞ

30 Mart yerel seçimlerden sonra tarihe karışacak olan Malatya İl Özel İdaresi’nin hizmet binalarının da bulunduğu MAŞTİ karşısındaki 30 dönümlük alan için Valilik ve Belediye karşı karşıya geldi.  Valilik, yeni oluşturulan “İl Yatırım İzleme Koordinasyon Birimi” ile bu birimin bünyesinde kurulacak olan AFAD, 112 Acil gibi merkezler için isterken, Malatya Belediyesi de, Fen İşleri ve MASKİ gibi yatırımcı kuruluşlar için söz konusu alana ihtiyaç duyduklarını belirtti. 

Malatya’nın büyükşehir olması ile birlikte İl özel idarelerine ek olarak, mevcut köy ve belde belediyelerinin tüzel kişilikleri ortadan kalkacak.  Yasa ile birlikte Özel idare mal varlıklarının kime devredileceği tartışma konusu oldu. Malatya Valiliği tarafından kurulan komisyonun MAŞTİ karşısında bulunan Özel İdare’ye ait alanın “İl Yatırım İzleme Birimi, AFAD ve 112 Acil Komuta Merkezi’ne,” tahsis edilmesi için girişimde bulunduğu öğrenildi.

Öte yandan Malatya Belediyesi de bu alanın MASKİ ve Fen İşleri Müdürlüğü için kullanılabilmesi amacıyla tahsisini istedi.

 Büyükşehirle birlikte iki merkez ilçeden biri olan Yeşilyurt Belediyesi’nin de mevcut yerinden taşınarak Özel İdare’ye ait binayı ve alanı kullanabileceği belirtildi.

MİLYAR LİRALIK MAL VARLIKLARI

İçişleri Bakanlığı’nın hazırladığı ve TBMM’de kabul edilen 6360 sayılı Büyükşehir Kanunu, 30 Mart 2014’te yapılacak yerel seçimlerden sonra yürürlüğe giriyor. Kanun gereği Malatya İl Özel İdaresi görev alanı Büyükşehir Belediyesi’ne devrediliyor. İl Genel Meclisi, 39 belde ve 495 köyün tüzel kişiliğinin iptal edilmesiyle, milyar liralık mal varlıkları da ortada kalacak. Kanun, ayrıca, İl Özel İdarelerine ait borç ve alacakları ile taşınır ve taşınmazların Büyükşehir belediyeleri gibi ilgili kurumlara devir ve tasfiye işlemlerini yapmak üzere, illerde Vali Yardımcısı başkanlığında komisyon kurulmasını öngörüyor. 

HABER-FOTO: Yaşar KARAASLAN, Malatya Söz Gazetesi

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız