SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Özel Servis Oluşturuldu'

A- A+ PAYLAŞ

Belediye Başkan Yardımcısı Fatih Güven, belediye alacaklarının yapılandırılmasıyla ilgili olarak ayrıntılı bilgi verdi ve borçluların bu önemli fırsattan yararlanmalarını istedi.

Güven'in konuya ilişkin düzenlediği basın toplantısı ve borçların yapılandırılmasıyla ilgili açıklamalarını içeren belediye basın bülteni şöyle:

"25 Şubat tarihinde resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren 6111 sayılı yasa içerisinde bulunan Belediyelerin alacaklarının yapılandırılması ile ilgili olarak Belediye Başkan Yardımcısı M.Fatih Güven bir basın toplantısı düzenledi.

17 Mart Perşembe günü Belediye Fırat Toplantı Salonu’nda düzenlenen toplantıda, yasa ile ilgili bilgiler veren Başkan Yardımcısı Fatih Güven, yasanın Belediye’ye borcu bulunan vatandaşlar için çok önemli bir fırsat olduğunu belirterek, bu yasadan faydalanmalarını istedi.

Bu yasayı Cumhuriyet tarihinin en kapsamlı yeniden yapılandırma yasası olduğunu kaydeden Başkan Yardımcısı Güven, “Bu yasa kapsamında belediyemizin vatandaşlardan olan, emlak vergisi alacakları, belediye gelirleri kanununda kaynaklanan alacakları, 6183 sayılı yasa kapsamında takip edilen alacakları, belediyelerin ücret alacakları, belediyelerin tarifeden kaynaklanan alacakları ve her türlü su kullanımından kaynaklanan alacakları yeniden yapılandırma kapsamına alındı.

Bu yasayla 31.12.2010 tarihinden önceki dönemlere ait alacaklar yapılandırmadan yararlanacak. Yeniden yapılandırma yasası, alacak aslının tamamının ödenmesini istiyor. Buna ilave olarak güncelleme oranı dediğimiz TEFE ve ÜFE uyarınca belirlenen tutarın ödenmesi isteniyor. Gecikme zammı, gecikme faizi ve vergi cezaları gibi alacakların tahsilinden vazgeçiliyor. Vergi aslına bağlı cezaların tamamında vazgeçiliyor. Vergi aslına bağlı olmayan cezaların da yüzde 50’sinden vazgeçiliyor.” dedi.

Güven, yeniden yapılandırma yasasından faydalanmak için son müracaat tarihinin 2 Mayıs 2011 olduğunu söyledi.

Vatandaşlara daha iyi hizmet verebilmek için Yeniden Yapılandırma ile ilgili özel bir servis oluşturduklarını açıklayan Başkan Yardımcısı Güven, “Burada vatandaşlar güler yüzle karşılanacak. Buyur edilecek. Talepleri alınacak, dilekçeleri personel tarafından doldurulacak, yapılandırmaları yeniden yapılarak, kendilerine teslim edilecek” dedi.

Güven ayrıca Yeni Cami yanında da bir danışma bürosu açacaklarını sözlerine ekledi.

Fatih Güven, yeniden yapılandırma yasasının borcu olan vatandaşlar için çok önemli bir fırsat olduğunu tekrarlayarak, vatandaşların bu fırsattan yararlanmalarını istedi.
6111 SAYILI YASA
VE
BELEDİYELERİN ALACAKLARININ YAPILANDIRILMASI

6111 sayılı bazı kamu alacaklarının yeniden yapılandırılması hakkındaki kanun 25.02.2011 tarihinde yayımlanarak yürürlüğü girmiştir.
Önceki yıllarda çıkarılan, af veya borçların yeniden yapılandırılmasına ilişkin yasalar, sınırlı kamu alacağı türleri ve sınırlı kamu idarelerini kapsamasına rağmen, 6111 sayılı yasa, Vergi borçlarından, belediyelere olan borçlardan, çeşitli meslek örgütlerinin üyelik aidatlarına varıncaya kadar, birçok borcun yeniden yapılandırmasını kapsamaktadır.
Yasa ile, vatandaşlarımızın Belediyeler, özel idareler gibi mahalli idarelere olan borçlarında yapılandırılması imkanı getirilmiştir.
Yasa kapsamında Belediyemize olan;

1-Emlak Vergisi
2- 2464 Sayılı Belediye Gelirleri Kanunu
• İlan ve Reklam Vergisi
• Eğlence Vergisi
• Haberleşme Vergisi
• Elektrik ve Havagazı Vergisi
• Yangın Sigortası Vergisi
• Çevre Temizlik Vergisi,
• İşgal Harcı
• Tatil Günleri Çalışma Ruhsatı Harcı
• Kaynak Suları Harcı
• Tellallık Harcı
• Hayvan Kesimi, Muayene ve Denetleme Harcı
• Ölçü ve Tartı Aletleri Muayene Harcı
• Bina İnşaat Harcı
• Çeşitli Harçlar
• Kayıt ve suret Harcı,
• İmarla İlgili Harçlar
• İşyeri Açma İzin Harcı
• Muayene, Ruhsat ve Rapor Harcı
• Sağlık Belgesi Harcı
• Harcamalara Katılma Payları

3-6183 sayılı Kanun kapsamında takip edilen diğer alacaklar

(İdari para cezaları ile 2462 Sayılı kanunun Mük.97. maddesine göre alınan maden payları hariç)

4-Belediyelerin Ücret Alacakları
2464 sayılı kanunun 97.maddesine göre tahsil edilen ücretler.

5 - Belediyelerin vergi, tarifeden doğan Alacakları
6 -Su kullanımından doğan alacakları
(Sözleşmelerde düzenlenen hertürlü ceza ve zamlar dahil)

Yapılandırılabilecektir.

Yasadan
31.12.2010 tarihinden (bu tarih dahil) önceki dönemlere ait ve yasa kapsamında sayılan vergi, resim, harç, tarifeden kaynaklanan ücretler, diğer ücretlerle ilgili alacaklar ile , 31.12.2010 tarihinden önce tahakkuk eden vergi ve ücretler dan kaynaklanan alacaklar yararlanılabilecektir.

Yasa ile;

• Alacak asıllarının tamamı ile
• Gecikme faizi, gecikme zammı ve gecikme cezası yerine güncelleme oranı (TEFE/ÜFE), esas alınarak belirlenecek tutar,
• Alacak aslına bağlı olmayan cezaların % 50’si, tahsil edilecek,

• Vergi aslına bağlı olarak kesilen cezaların tamamı,
• Alacak aslına bağlı olmayan cezaların kalan % 50’si,
• Gecikme cezası, gecikme zammı, gecikme faizi gibi fer’i alacakların tamamı,
terkin edilecektir.

• Ayrıca 31/12/2010 tarihinden önce verilen ve Belediye Bütçesine gelir kaydedilmesi gereken 145 liranın altında kalan idari para cezalarının, (Sigara kullanımından kaynaklananlar hariç) tamamı, herhangi bir işleme gerek kalmaksızın terkin edilecektir.

Öte yandan Emlak vergisi bildirimini süresinde vermemiş olan mükelleflere bildirimde bulunma imkanı verilmekte;
- Vergiler ile taşınmaz kültür varlıklarının korunmasına katkı payının tamamı
- Gecikme faizi, gecikme zammı yerine güncelleme oranı (TEFE/ÜFE), esas alınarak hesaplanacak tutarın, ödenmesi şartıyla, bu vergiye bağlı gecikme faizi ve vergi cezalarının tahsilinden vazgeçilmektedir.

• Yasadan yararlanmak için en son başvuru tarihi 2 Mayıs 2011 olup, ilk taksit ödemesinin 31.05.2011 tarihine kadar yapılması zorunludur.

Borçların yeniden yapılandırılması ile ilgili olarak vatandaşlarımıza daha iyi hizmet verebilmek için, belediyemiz bünyesinde, sadece bu konuda hizmet verecek ayrı bir servis oluşturulmuştur. Belediyemize borcu bulunan vatandaşlarımızı bu fırsattan yararlanmaya davet ediyoruz.

• Taksitle yapılacak ödemelerinde ilgili maddelere göre belirlenen tutar;
- 6 taksitte 12 ayda yapılacak ödemelerde 1,05
- 9 taksitte 18 ayda yapılacak ödemelerde 1,07
- 12 taksitte 24 ayda yapılacak ödemelerde 1,10
- 18 taksitte 36 ayda yapılacak ödemelerde 1,15"

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız