SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Özellikleri Ortaya Çıkarılıyor"

A- A+ PAYLAŞ
Malatya'da yapılan sokak sağlıklaştırması çalışması ile yüzlerce eski binanın güzelleştirilip, yerli ve yabancı turistlerin istifadesine sunulduğu bildirildi. 
 
Malatya Valiliği'nin ilgisi ve İl Özel İdaresi bünyesinde oluşturulan Koruma Uygulama ve Denetim Bürosu (KUDEB) vasıtasıyla ilk önce Battalgazi ilçesinde belediye yakınındaki bir sokakta gerçekleştirilen sokak sağlıklaştırması, daha sonra diğer ilçe ve beldelerde de uygulanmaya başladı. İl genelinde 100-150 yıllık mazisi olan ve bulunduğu dönemin sosyal hayatı ile sivil mimarisinin özelliğini taşıyan bazı sokaklar bulunan evlere giydirme yapılıp, tarihi özelliği ortaya çıkarılıyor. 
 
Son yıllarda yaşanan hızlı kentleşme nedeni ile kent merkezindeki bazı tarihi Malatya evlerinin betonlaşma karşısında ayakta kalmakta zorlandığını belirten Vali Ulvi Saran, bu nedenle kent merkezinde bu konakların ve evlerin az sayıda olduğunu ve beton yapılar arasında kaldığını anlattı. 
 
Malatya merkezinde hali hazırda karşılıklı iki taraftan da tarihi evlerin eksiksiz olarak bulunduğu bir sokağı bulmanın zor olduğunu ifade eden Saran, buna karşılık bazı semtlerde, belde ve ilçelerde bu yapıların daha yoğun olduğunu ve betonlaşma karşısında dimdik ayakta durabildiğini kaydetti. 
 
"Kent merkezinde Sinema Caddesi'ndeki Beşkonaklar var. Yan yana 5 tane yapı. Bunların restorasyonu tamamlanmış durumda. Onun tam karşısında olmayıp belli bir mesafe ötesinde sokağın karşı tarafında başka yapılar var. Bu yapıları da ele aldık. Bu konakları da restore etmek üzere çalışmalarımızı başlattık. Müstakil konak tarzında olmayıp eski Malatya evlerinin önemli ölçüde bozulmadan ama eski bir vaziyette bir arada bulunduğu bölgelerde sokak sağlıklaştırması yapıyoruz. Özellikle merkez Konak Mahallesi'nde, Yeşilyurt ilçesi Bostanbaşı beldesinde, Merkez Çilesiz Mahallesi'nde bu yapıları görebiliyoruz. Yeşilyurt ilçesinde ve Yeşilyurt ilçesi Gündüzbey beldesinde de ciddi ölçüde bozulmadan kalan eski Malatya evlerinin bulunduğu sokaklar var. Şimdi bunların yoğun bulunduğu noktalarda sokak sağlıklaştırması projesi gerçekleştiriyoruz'' dedi. 
 
Darende ilçesi Balaban beldesinde restorasyon çalışmalarına başlanırken, Doğanşehir ilçesi Polat beldesinde ve Merkez Konak'ta da Sokak sağlıklaştırması yapılacak. 
 
Merkez Orduzu beldesindeki Arslantepe Ören Yeri'nin girişindeki evlere de giydirme yapılmaya başlandığı ifade edilip, buraya gelen turistlerin tarihi evlerden geçerek Arslantepe Höyüğü'ne gidecekleri kaydedildi. 
 
KUDEB vasıtasıyla yapılan ve yapılacak sokak sağlıklaştırma çalışması ile yüzlerce evin yıkılmaktan kurtarılacağı ve turizmin hizmetine kazındırılmış olacağı vurgulandı.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız