SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Özlemimiz Artık Sona Eriyor'

A- A+ PAYLAŞ

Erdemir'e bağlı grup şirketlerinden olan Ermaden'in Türkiye'nin peletlenmiş cevher ithaline son verecek projesi Demir Cevheri Zenginleştirme ve Peletleme Tesisi için ilk adım atıldı.

Erdemir Madencilik A.Ş. tarafından Malatya'nın Hekimhan ilçesine bağlı Hasançelebi beldesinde yapılması planlanan tesis için halkın katılımı ile Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) toplantısı yapıldı.

Hasançelebi Belediye Toplantı Salonu'nda yapılan toplantıya Hekimhan Kaymakamı Ramazan Fani, Çevre ve Orman İl Müdürü Cumali Sayın, Hekimhan Belediye Başkanı Vahit Mutlu, Hasançelebi Belediye Başkanı Mehmet Şerif Yıldırım, Ermaden Yönetim Kurulu Başkanı Dinç Kızıldemir, Ermaden Genel Müdürü Sedat Orhan, kurum ve kuruluş temsilcileri, köy muhtarları ve yöre vatandaşları katıldı.

Toplantıda peletleme tesisi ile ilgili olarak verilen bilgide, "Türkiye'de bulunan entegre demir çelik fabrikalarının yılık demir cevheri talebi yaklaşık 10.7 milyon ton olup, bunun 5 milyon tonunu peletlenmiş cevher oluşturmaktadır. Talep edilen peletlenmiş cevherin 1.3 milyon tonu Divriği'de bulunan Erdemir Madencilik tarafından karşılanmaktadır. Dolayısı ile diğer 3.7 milyon tonluk kısım ise yurtdışından karşılanmaktadır. Bu tesisin
kurulması durumunda nakliye ile birlikte yaklaşık olarak ton başına 140 dolar olmak üzere yıllık toplam 280 milyon dolar döviz yurt içinde kalacaktır. Böyle bir yatırımın yapılması ülkemiz milli menfaatleri açısından çok önemlidir" denildi.

Yapılacak olan peletleme tesislerinde sadece bölgede oturan vatandaşlardan bin kişinin istihdam edileceği belirtilen açıklamada, "İstihdamda ciddi bir artış yaşanacağı açıktır. Bu yatırım sayesinde kişi başına düşen milli gelirdeki artış yıllık 2.76 dolar olacaktır" ifadeleri yer aldı.

Hasançelebi bölgesindeki demir cevheri madeninin işletme ömrünün 75 yıl olarak hesaplandığı belirtilerek, yıllık 2 milyon ton pelet üretileceği kaydedildi. Bu arada, toplantının ardından oluşturulacak olan raporun Çevre ve
Orman Bakanlığı'na sunulacağı belirtildi.

Hasançelebi Belediye Başkanı Mehmet Şerif Yıldırım, yıllar süren özlemin artık sonuna gelmekten mutlu olduklarını söyleyerek, yöre halkına yeni bir istihdam alanının açıldığını ifade etti.

Ermaden, halen Sivas'ın Divriği ilçesinde de peletleme tesisi işletiyor.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız