SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Padişah Yetkisi' Sanık Yaptı!

A- A+ PAYLAŞ

Gözaltına alınan Edirne'nin CHP'li Belediye Başkanı Hamdi Sedefçi ve Sedefçi'in daha önce yardımcılığını yapan Cemil Erdoğan'ın da aralarında bulunduğu 8 kişinin, "ihaleye fesat karıştırmak" ve "suç işlemek amacıyla örgüt kurmak" iddiasıyla sorgusu sürüyor. Edirne Emniyet Müdürlüğü'nce, belediye sarayının satışı ve sehir suyunun 30 yıl süreyle imtiyaz hakkının devri ihalesiyle iglili olarak operasyonun yapıldığı bilgisi alındı. Hürriyet'in haberinde olayla ilgili olarak Malatya eski milletvekili Ahmet Özal'ın da arandığı öne sürüldü. Bu arada, geçtiğimiz Çarşamba günü Belediye Meclisi'nden "Padişah yetkisi" alan Malatya Belediye Başkanı Cemal Akın'ın da, kentin içmesuyu gelirinin yüzde 60'ının 30 yıl süreyle devrini öngören "kaynağı açıklanamayan" bir kredi talebinden yararlanmak için "çok hevesli olduğu", bu nedenle meclisten yetki aldığı konuşuluyor. Edirne Belediye Başkanının gözaltına alınmasına neden olan olayın da, Akın'ın kullanmak için yetki aldığı kredi ile ilgili benzer koşullar içerdiği öne sürülüyor.

EDİRNE Belediye Başkanı CHP'li Hamdi Sedefçi ile biri emekli olan iki başkan yardımcısı ve hesap işleri müdürü, ‘organize suç örgütü kurdukları’, ‘rüşvet almak’ ve ‘ihaleye fesat karıştırmak’ iddialarıyla gözaltına alındı. Operasyon kapsamında 8'inci Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın oğlu Ahmet Özal'ın da arandığı ileri sürüldü.

Sekiz ilde aynı anda düzenlenen ‘Dede’ operasyon kapsamında Edirne Emniyet Müdürlüğü ekipleri saat 07.00’de, Edirne Belediye Başkanı Hamdi Sedefçi’nin oturduğu Şükrüpaşa Mahallesi’ndeki Kula Sitesi’ndeki evine gitti. Mahkeme kararıyla, evde yapılan arama 2.5 saat sürdü ve burada bulunan bazı belgelere el konuldu. Polisler daha sonra Başkan Sedefçi’yi gözaltına alarak sağlık kontrolü için Selimiye Devlet Hastanesi’ne götürdü. Burada yapılan kontrolün ardından Başkan Sedefçi sorgulanmak üzere Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü’ne götürüldü.

AYRI YAŞADIĞI EŞİ GELDİ

Polislerin evde yaptığı arama sırasında Başkan Sedefçi’nin iki yıldır ayrı yaşadığı eşi Sevgi Sedefçi kendisini aşağıda bekledi. Polisler Hamdi Sedefçi'yi götürürken Sevgi Sedefçi, “Bırakın bir kere öpeyim” diyerek izin alıp eşine sarıldı.

Polis, Hamdi Sedefçi'den sonra iki ay önce emekli olan Başkan Yardımcısı Cemil Erdoğan, Hesap İşleri Müdürü Ruhi Takındı’yı da evlerinde gözaltına aldı. Su ihalesini hazırlayan belediyenin uzman olarak anlaştığı Veli Aksaz ise Aydın’da yakalandı.

ÇEKMECEDEN DOLAR ÇIKTI

Polis aynı saatlerde Edirne Belediyesi'ne de giderek, Başkan Sedefçi'nin makam odası, Hesap İşleri Müdürlüğü ve Yazı İşleri Müdürlüğü'nde arama yaptı. Ekipler arama sırasında, bitme aşamasında iken 20 Eylül 2007 tarihinde Gayri Menkul Proje Geliştirme İnşaat Taahhüt ve A.Ş.'ye 21 milyon 750 bin YTL'ye satılan Belediye Sarayı ve 14 Şubat 2008'de şehir içme suyunun 30 yıl süre ile imtiyaz hakkının devredilmesi ihaleleriyle ilgili dosyalara da el koydu.

Başkan Sedefçi’nin makam odasını da arayan polislerin çekmecesini açamadı. Bunun üzerine çilingire açtırılan çekmecelerden 13 bin doların üzerinde döviz çıktığı belirtildi. Polis ayrıca Başkan Sedefçi’nin Meriç Nehri kenarında yaptırdığı evi ile babası İbrahim Sedefçi’nin evinde de arama yaptı.

Edirne ile eş zamanlı olarak İstanbul, Antalya, Bursa, Ankara, Aydın, Gaziantep ve İzmir’de de yapılan operasyonlarda gözaltına alınanların sayısının 20'yi bulduğu belirtildi. Edirne dışındaki bölümünde gözaltına alınan zanlılar da Edirne'ye getirildi.

Bu zanlılar arasında, Belediye Sarayı satış ihalesi ile içme suyunun imtiyazının devri ihalesine katılan firma yöneticileri de bulunuyor.

AHMET ÖZAL ARANIYOR

Edirne merkezli operasyon kapsamında 8'inci Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın oğlu eski milletvekili Ahmet Özal'ın da arandığı ileri sürüldü.

Arananlar arasında daha önce Mavi Hat operasyonu kapsamında gözaltına alınan ve Belediye Sarayı ihalesini kazanan Gayri Menkul Proje Geliştirme İnşaat Taahhüt ve A.Ş.'nin sahibi Metin Karakaya da bulunuyor.

3 AYLIK TEKNİK TAKİP

Edirne Belediyesi’nin gerçekleştirdiği Belediye Sarayı satışı ve şehir içme suyu imtiyaz hakkının 30 yıl süreyle devriyle ilgili ihalelere fesat karıştırıldığı ve rüşvet alındığı iddiaları üzerine 3 ay önce teknik takip başlatıldığı belirtildi.

Mahkeme kararıyla telefon dinlenmesi sırasında elde edilen bilgiler ışığında Edirne Cumhuriyet Başsavcılığı’nın talimatıyla Emniyet Müdürlüğü, bu sabah düğmeye basıp operasyon başlattı.

SEDEFÇİ SORUŞTURMAYI BİLİYORDU

Başkan Hamdi Sedefçi, basın toplantısı yaparak, kendisine yönelik bir soruşturma yürütüldüğünü açıklamıştı. Belediye Sarayı ihalesini onayladığı gün dilekçeyle Edirne Cumhuriyet Başsavcılığı’na başvuran Hamdi Sedefçi, bu ihalenin araştırılmasını istemişti.

Hamdi Sedefçi Edirne Jandarma Komutanlığı’nan yaptığı ‘Beyaz Ahtapot’ operasyonu kapsamında 2001 yılında ‘rüşvet aldığı’ iddiasıyla tutuklanmıştı. Edirne 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanan Başkan Sedefçi kamuoyunda ‘Rahşan Affı’ olarak bilinen Cezaların Ertelenmesi ve Şartla Salıverme Yasası'ndan yararlanarak tahliye edilmişti.

Başkan Sedefçi, 11 Şubat 1999’da da belediye binasında Ersin Balta’nın silahlı saldırında sol ayağından yaralanmıştı.

Soruşturma konusu ihaleler

Eedirne Belediyesi bitme aşamasında olan Belediye Sarayı binasını, maddi sıkıntı gerekçesiyle 20 Eylül 2007 günü Gayri Menkul Proje Geliştirme İnşaat Taahhüt ve A.Ş.'ye 21 trilyon 750 milyar liraya sattı.

İhaleyi kazanan şirket, belediyeden tapuyu 10 Ekim 2007 günü aldı. Ancak şirket bir gün sonra yeri bu kez 7 trilyon lira farkla Hollanda kökenli Redevco Sekiz Emlak Geliştirme İnşaat Yatırım ve Ticaret A.Ş.’ye sattı.

SUYUN İMTİYAZ İHALESİ

Edirne Belediyesi şehir içme suyu şebekesinin 30 yıl süre ile imtiyaz hakkının devri için açtığı ihale 14 Şubat 2008 günü yapıldı. İhaleyi, Elekromed Elektronik Sanayi ve Sağlık Hizmetleri A.Ş., Tekno Yapı İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş., Yerel Yönetim Altyapı ve Arıtma Yatırımları Sanayi ve Ticaret A.Ş. ortak girişim gurubu kazandı.

İhaleyi onaylamak için süresi 5 Mart günü dolan Başkan Sedefçi, “Benim istediğim fiyat verildi. Ancak, kamuoyuna derdimizi iyi anlatamadık” diyerek onaylamadı.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız