SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Paket Beklenenin Aksine..'

A- A+ PAYLAŞ

Malatya Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası (SMMMO) Başkanı Mustafa Bahadır Altaş, iktidar partisi milletvekillerince Malatya'ya önemli bir katkı olarak sunulan teşvik paketine ciddi eleştiriler getirdi.

Altaş, Malatya'nın "en geri kalmış bölge" kapsamında değerlendirildiği teşvik paketi ile ilgili şu değerlendirmeleri yaptı:

"04.Haziran.2009 günü açıklanan Teşvik paketini incelediğimizde Bölgesel ve sektörel olarak açıklanan bu paketin ülkemizde yaşanan ekonomik krize karşı bir önlem olarak görememekteyiz. Paket beklentilerin aksine krizden etkilenen yatırımcıları korumaktan daha çok büyük sermaye ve yabancı sermaye için destekler sağlamaktadır.

Açıklanan bu paket geçtiğimiz şubat ayı içinde TBMM kabul edilen 5838 sayılı kanunda yapılan düzenlemeleri içermekte olup dört ay önce yapılan bir yasal düzenlemenin yeni bir teşvik paketi olarak açıklanması ise TBMM bu yasaya oy veren Milletvekillerinin bu düzenlemeden bile haberdar olmadıklarının ya da yeni bir teşvik sağlandı şeklinde açıklaması en üzücü yanıdır.

Açıklanan teşvik paketini iki aşamalı olarak değerlendirdiğimizde Bölgesel sektörel ve büyük yatırım teşvikine ilişkin düzenlemeler olumlu olmakla birlikte kriz nedeni ile zor durumda olana mevcut işletmelerin sorunlarına hiçbir çözüm yok. Yatırımcının önüne konulan seçenek ya taşınacak, ya da büyük yatırım yaparak istihdam yaratacaksın aksi takdirde benden sana destek yok denilmektedir. Ülkemizdeki işletmelerin yüzde doksan beşi KOBİ statüsündedir bu nedenle öngörülen elli milyon doların üstünde yatırım ve en az elli kişilik istihdam şartı faaliyette bulunan ve yatırım yapmak isteyen işletmelerin yüzde doksanın devre dışı kalmasına neden olur. Ekonomide genel kural kazanç üzerine kurulmuştur.

Şartlar ne olursa olsun para kazanmayan sektörlerdeki işletmeler hiçbir şekilde 4. bölgeye taşınmaz.Çünkü yatırım süresi ve teşvikten yararlanma süresi çok kısa tutulmuştur. Faiz desteği Öz kaynakla yatırım yapanları cezalandırmaktadır. Bilindiği gibi ilimizin de içinde bulunduğu 49 ilde uygulanmakta olan 5084 sayılı kanunla işverenlere sağlanan gelir vergisi stopaj sigorta primi işveren hissesi ve enerji desteği uygulaması 31.12.2009 tarihinde sonra erecektir. Açıklanan pakette bu konuda hiçbir düzenleme yoktur.Bu işletmeler kendi kaderleri ile başbaşa bırakılmışlardır.

Bugün için ülkemizde yaşanan krizin en önemli sebebi piyasalarda yaşanan daralmadır. Kriz aşmak yeni yatırımları teşvik etmekten daha ziyade mevcut işletmelerin korunması kapasite kullanımlarının artırılması ve üretim teşvik edilerek istihdam yaratılması olmalıdır. Malatya’mızda 1 ve 2 organizede faaliyette bulunan işletmelerimiz kapanma noktasına gelmişken şimdi buralara yeni yatırımları nasıl taşıyacağız?

Bu olumsuzluklara rağmen açıklanan pakette KOBİ’ler için sağlanacak Kredi garanti fonu uygulaması ve kriz nedeni ile işsiz kalanlara sağlanacak iş imkânlarına yönelik düzenleme olumlu bir gelişmedir. Ayrıca şunu belirmek isteriz ki açıklanan pakette Türkiye’nin en büyük on dördüncü ili olan Malatya’mızın en geri kalmış iller arasında yer almasını başarı saymamız bizleri üzmektedir. Tüm hedefimiz ve çalışmamız Malatya’yı bu geri kalmışlık kaderinden kurtarmak olmalıdır."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız