SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Paket Senatodan Geçti

A- A+ PAYLAŞ

ABD'de finans sektörünü kurtarmayı amaçlayan 700 milyar dolarlık paketin genişletilmiş yeni versiyonu Kongre'nin üst kanadı Senato'da kabul edildi. Paket için 75 kabul, 25 red oyu kullanıldı.

Yeni pakette eskisine ilave olarak vergi indirimi içeren ve bankacılık sektörüne güvenin arttırılmasını amaçlayan önlemler yer alıyor.

Başkan George W. Bush yönetimi ve Kongre liderleri ilk paketin pazartesi günü Temsilciler Meclisinde reddinin ardından, planın genişletilmiş versiyonunun bu defa önce, pakete daha sıcak bakan Senato'dan geçirilmesine karar vermişti.

Senato'nun kararının ardından yönetim, paketin Temsilciler Meclisi'nden de geçmesi için Meclis üzerinde baskı oluşturmaya çalışıyor. Paketin Temsilciler meclisinde yarın oylanması planlanıyor.

ABD'de bir yasanın yürürlüğe girebilmesi için Kongrenin alt kanadı Temsilciler Meclisi ve üst kanadı Senatoda kabul edilmesi ve Başkan tarafından imzalanması gerekiyor. Yasa teklifi, önce Temsilciler Meclisinde veya önce Senatoda oylanabiliyor.

Eklerle cazip hale getirildi

Orta gelir düzeyi başta olmak üzere, halk için on milyarlarca dolar tutarında vergi indirimleri sağlanarak paket daha cazip hale getirildi. Bu indirimlerden ev sahipleri, arazi sahipleri, enerji sektörü ve girişimciler yararlanabilecek.

Ekler arasında ayrıca, sigorta ile garanti altına alınacak her bir banka mevduatının üst sınırının 100.000 Dolardan 250.000 Dolara yükseltilmesini içeren, böylece bankacılık sektörüne olan güvenin arttırılmasını amaçlayan madde de yer alıyor. Ancak kırsal alanlardaki okulların gelecek 5 yıllığına desteklenmesi için 3 milyar dolar ayrılması, orta batı eyaletler başta olmak üzere felaket bölgeleri için 8 milyar doların yine 5 yıllığına ayrılması gibi, paketin ana amaçlarıyla pek bağdaşmayan, paranın merkezi Wall Street'teki kriz ile ilgisi olmayan ancak seçmene hoş gelecek pek çok ek de, Kongre salonlarındaki pazarlıklar sırasında pakete ilave edildi.

Temsilciler Meclisi'ndeki çoğunluk Demokratların lideri Steny Hoyer, oylama ile ilgili Temsilciler Meclisinde bazı görüşmeler olduğunu belirterek, ''benim planım oylamanın cuma sabahı ileri bir saatte veya öğle erken saatlerde yapılması'' dedi.

Bush yine "kabul edin" çağrısı yaptı

700 milyar dolarlık paketin başka önlemlerle genişletilmiş yeni versiyonunun Kongre'nin üst kanadı Senatoda rahatlıkla kabul edilmesinin ardından Başkan George W. Bush, paketin, Kongrenin alt kanadı Temsilciler Meclisinden de geçirilmesi çağrısında bulundu.

Bush, Senatodaki oylamanın ardından yayımladığı yazılı açıklamada, ''Senato'dan geçen bu yasa teklifi, her Amerikalının finansal güvenliği için şart. Bu iyi yasa teklifinin, bu hafta Temsilciler Meclisinde kabul edilerek bana gönderilmesini Amerikan halkı bekliyor. Ekonomimiz de bunu istiyor'' dedi.

Bush, ''Senato'da yapılan iyileştirmelerin ardından Temsilciler Meclisindeki iki partinin milletvekillerinin de bu yasayı destekleyebileceğine inanıyorum'' dedi.

Hazine Bakanı Henry Paulson da paketi kabul etmesinden dolayı Senato'yu tebrik ederek, ''Bu adım, istihdam sağlanması ve iş yaşamının sürmesi için gereken krediye ulaşma imkanlarını güvenceye alarak, Amerikan ekonomisini korumaya hazır olduğumuz yönünde olumlu bir işaret gönderiyor'' dedi.

Senato'daki gelişmenin mimarlarından Demokrat çoğunluk grubu lideri Harry Reid, Senatodaki iki partinin, eşi az görülür bir iş birliği ortamı sergilediğini belirterek, bu durumu övdü.

Reid ve Senatodaki Cumhuriyetçi azınlık grubunun lider Mitch McConnell, Temsilciler Meclisine paketin yeni versiyonunu kabul etmesi çağrısı yaptı.

Bu yasanın, yürürlüğe girebilmesi için Senatonun ardından Temsilciler Meclisinde de kabul edilmesi ve Başkan Bush tarafından imzalanması gerekiyor. Paketin yeni versiyonunun, yarın Temsilciler Meclisinde oylanması planlanıyor.

Uzmanlar, paketin Senato'da açık farkla kabulünün ardından Temsilciler Meclisi üzerindeki baskının arttığını, ancak Temsilciler Meclisinin yasa teklifini kabul edeceğinin garantisinin olmadığını belirtti. Bu yüzden paketi destekleyen Temsilciler Meclisindeki iki parti liderlerinin, oylama anına kadar milletvekilleri nezdinde lobi yapması bekleniyor.

Öte yandan, Senatoda yapılan oylamada Cumhuriyetçi Parti'nin başkan adayı Senatör John McCain, Demokrat Partinin başkan adayı Barrack Obama ve Demokrat Partinin Başkan Yardımcısı adayı Senatör Joe Biden'in paketin kabulü yönünde oy verdiği öğrenildi.

Dolar yükseliyor

Senato’nun kurtarma paketini onaylamasıyla yükselişte olan dolar, Avrupa Merkez Bankası Başkanı Jean-Claude Trichet’nin enflasyon risklerinin hafiflediğini söylemesiyle tırmanışını sürdürdü. Euro/dolar paritesi 1,3793’e kadar geriledi.

Son günlerde Avrupalı bankalardan hep kötü haberler geliyordu. Ancak dünyanın en büyük varlık yöneticisi olan İsviçreli UBS, üçüncü çeyrekte kâra geçebileceğini açıkladı. Bu açıklama Avrupa borsalarında bankacılık hisselerine alım getirdi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız