SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Pakete Girdi, Üretimi 20 Kat Arttı

0
Güncellendi - 2018-09-24 02:18:33
Pakete Girdi, Üretimi 20 Kat Arttı
A- A+ PAYLAŞ

Arapgir ilçesinde daha önce üreticilerin desteyle satmakta zorlandığı yöreye has "Arapgir Mor Reyhanı"ndan, ilçe belediyesinin çay yapmasının ardından çiftçiler üretimini 20 kat artırdı.

Coğrafi işaret tescil belgesi başvurusu Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından onaylanan yöreye özgü mor reyhan, aromasını kaybetmeden kurutularak İzmir'de özel bir çay fabrikasına gönderiliyor. Burada işlenen reyhan daha sonra paketlenerek içime hazır hale getiriliyor.

Arapgir Belediye Başkanı Haluk Cömertoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İnönü Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Adnan Hayaloğlu ile 2010 yılından bu yana "Arapgir Mor Reyhanı"nın katma değerinin artırılması için çalışma yürüttüklerini söyledi.

"Arapgir Mor Reyhanı"nın aromasıyla öne çıktığını anlatan Cömertoğlu, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından kabul edilen araştırma projesinin 2019'a kadar devam edeceğini belirtti.

Belediyenin araştırma ve geliştirme birimi ile Prof. Dr. Hayaloğlu tarafından yapılan bilimsel çalışmaları sahaya yansıttıklarını, geçen yıl üreticiye alım garantili "Arapgir Mor Reyhanı" ektirdiklerini anlatan Cömertoğlu, şöyle konuştu:

"Desteyle pazarda reyhan satan üreticiler önce kaygıyla karşıladı. Yedi üretici bize destek oldu, 5-10 dönüme reyhan ekti. Geçen yıl ilk alımı yaparak, reyhan çayı ürettik. Biz çay üretimine başlamadan önce ilçenin tamamında ekilen reyhan 10 dönümü geçmezdi. Belediyemiz şu ana kadar hiç ekilmeyen kamu arazilerini tarlaya dönüştürerek reyhan ekti. Biz belediye olarak geçen yıl 60 dönüm ektik. Biz fiyatı belirlenmiş alım garantili bir sistemi uyguluyoruz. Bu yıl yaklaşık 200 dönüme reyhan ekildi, 800 ton ile bin ton arasında rekolte tahminimiz var. Reyhan üretimi 20 kat arttı. Ortalama dört veya beş hasat yapılıyor. Çapa ve sulama dışında herhangi bir bakımı yok. Biz üreticiyi desteklemek adına reyhanın kilogramını 1,50 kuruştan alıyoruz."

- "Şu anda 250 bin paket siparişi verdik"

Cömertoğlu, geçen yıl üretilen 20 ton kuru reyhanın çaya dönüştürüldüğünü kaydetti.

Yaklaşık 16 kilogram yaş reyhandan 1 kilogram kurutulmuş çay elde edildiğini anlatan Cömertoğlu, şöyle devam etti:

"Ürünü çaya dönüştürmek için çay üreten fabrikalarla görüştük. Bizim için 100 bin kutu üretmesini istedik. Firma 'Kimse bu sektörde 20 bin kutudan fazla satamaz' dedi. Firma, yerel belediye olarak üretime katkı sağladığımı görünce bizi takdir etti ve üretim konusunda bize destek verdi. İlk etapta 20 bin kutu reyhan çayı yaptık ve İstanbul'da firmalardan önce hemşehrilerimize giderek, bir ayda sattık. Sonra aynı firmaya gittik ve 100 bin kutu reyhan çayı daha yaptırdık ve piyasaya sunduk. Şu anda 250 bin paket siparişi verdik. Her kutuda 20 paket reyhan çayı var."

Cömertoğlu, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının desteğiyle 1 milyon 500 bin liraya kurutma tesisi yapacaklarını da sözlerine ekledi.

- "Ürettiğimizi sıkıntı yaşamadan satıyoruz"

Üretici Sadık Karagöz ise geçmişte pazar sıkıntısından dolayı reyhan üretimlerinin düşük olduğunu belirterek, şöyle konuştu:

"Satabileceğimiz kadar üretiyorduk. Desteler halinde satmaya çalışıyorduk, satamadığımız dönemler de oldu. Artık pazar sorunu yok, alım garantili ekim yapıyoruz. Ürettiğimizi sıkıntı yaşamadan satıyoruz. Reyhandan elde ettiğimiz gelir de arttı. Bu yıl 2 defa kesim yaparak yaş 12 ton reyhan sattım."

AA

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

6 yorum yapılmış

  • SALİH (5 yıl önce)
    BRAVO GERÇEKTEN BRAVO. DEMEK HALEN MEMLEKETİ İÇİN ÇALIŞAN KATKIDA BULUNAN AMİRLER VARMIŞ ŞAŞIRTICI OLSA DA GURUR VERİCİ. ARAPGİR BELEDİYE BAŞKANINA BRAVO. HARCAYAN DEĞİL ÜRETEN OLMASI ÇOK İYİ. BU ZAMANDA MÜKEMMEL ÖRNEK OLACAK BİR BELEDİYE BAŞKANI.
    0
    0
    Yanıtla
  • Hakan (5 yıl önce)
    Bugday .ekinki ..unumuz olsun .un pahalli deyipye .firincilar .ekmegi pahallandirmayalar .ekmek öncelik bence .onun icin .bugday ..bugday .bugday şarrrt
    0
    0
    Yanıtla
  • şerafettin (5 yıl önce)
    Başta arapgir belediyemize ve emeği geçen tüm kişi ve kurumlara gönülden tebriklerimi sunuyorum memleket için bir şeyler yapmaya çalışan herkesi kutluyorum. inşallah domino etkisi yapar da böyle projelerle ekilmeyen tarlalar ekilir.
    0
    0
    Yanıtla
  • Tuncay (5 yıl önce)
    İşte bu, ellerine sağlık, klasik her yıl ekilen tarım ürünlerine yerine böyle fikirler uygulanmalı, katma değeri yüksek, arada komisyoncu olmadan ,devletin yıllardır boş bırakılan arazileri ekonomiye kazandırılması, KOSGEB böyle fikirleri desteklemeli, emeği geçenlere teşekkür ediyorum.
    0
    0
    Yanıtla
  • rifat ALBAYRAK (5 yıl önce)
    Sayın başkanımın başarılı çalışmalarını taktirle izliyorum. Allah yar ve yardımcısı olsun. Arapgir'e ve başkanıma sevgi ve saygılarımla..
    0
    0
    Yanıtla
  • Ali Şimşek (5 yıl önce)
    Henüz tadına bakmadık.Doğrusu salataya köfteye verdiği lezzet harika.Çay olarak nasıl bir tadı olur bilemiyorum.merak ediyorum.Haluk beyin ve diğer katılımcıların bu girişimlerinden dolayı kutluyorum.
    0
    0
    Yanıtla