SON DAKİKA
SON DEPREMLER

''Paniğe Gerek Yok, Önlem Şart..''

A- A+ PAYLAŞ

İnönü Üniversitesi (İÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Özfer Yeşilada, kuş gribinin hayvanlardan insana bulaşması olasılığının az olduğunu belirterek, "Hayvanlardan insana yayılması için kapalı ortam ve yakın temas öncelikli. İnsanlardan insana bugüne kadar bulaşma yok. Paniğe gerek yok, fakat bilimsel yöntemlerle tedbir şart" dedi.

İnönü Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi tarafından kuş gribi konulu bir konferans düzenlendi. Süreyye Aybar Konferans Salonu'nda gerçekleşen konferansa konuşmacı olarak Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Özfer Yeşilada katıldı.

Prof. Dr. Özfer Yeşilada, hayvanlardaki kuş gribi belirtilerini arasında ani ölümlerin görülebildiğini aktararak, "Kuş gribi olan hayvanlarda iştah kaybı, yumurta veriminde azalma, sinirsel belirtiler, kan dolaşımındaki düzensizlik nedeniyle ibik ve gaga altı kısmında şişlik ve morarma, hırıltılı solunum ve ishal görülebilir" dedi.

Kuş gribinin insanlardaki belirtileri konusunda bilgi veren Prof. Dr. Yeşilada, "İnsanlarda da grip benzeri belirtiler oluşur. Ateş, öksürük, solunum zorluğu, zatüre benzeri belirtiler, boğaz ve kas ağrıları görülebilir. Bazı durumlarda ölümcül olabilecek solunum yetmezliği de görülebilir" şeklinde bilgi verdi.
Kuş gribinin hayvanlar arasında nasıl yayıldığı konusunda açıklamalarda bulunan

Prof. Dr. Yeşilada, "Yabani göç eden su kuşlarıyla evcil hayvanların teması yayılımı sağlar. Enfekte olmuş kümes hayvanları ve göçmen kuşlar tarafından taşınır. Bu hayvanların salya, dışkı ve yüzeylerine temas yoluyla taşınabilir" dedi.

"Kuş gribi virüsü şehir içinde yayılabilir mi?" sorusu için Yeşilada, şu cevabı verdi: "Kuş gübresi, salya, kontamine toz ve toprak, kuştan kuşa solunumla hastalık bulaşır. Evcil hayvanlar, yabanilerle aynı su kaynaklarını kullandıklarında hastalık alabilir. Kuş satan çiftlikler yayılım bölgesi olabilir".

Yeşilada, kuş gribinin yayılmasını önleme konusunda kuşların imha edilmesi ve çiftlikleri dezenfekte edilmesi ve kapatılması uygulamalarının önemli olduğunu belirtti.

Prof. Dr.Yeşilada, kuş gribinin korunma yollarını ise "El hijyeni, damlacık enfeksiyonundan korunma, kuş gribi kuşkusu olan bölgelerden ve çiftliklerden uzak durma, iyi pişmiş yumurta ve et yemek, hasta hayvan tüylerinden uzak durmak hastalığın bulaşmaması için önemlidir. Tavuk çiftliklerinde çalışanların enfeksiyona karşı uygun giyinmeli ve ekipman kullanılmalıdır. Çalışanlar gerekirse antiviral ilaçlar almalıdır" şeklinde anlattı.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız