SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Pansuman Yöntemler İşsizliği Artırıyor"

0
Güncellendi - 2018-08-23 23:54:58
A- A+ PAYLAŞ

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Emek Büroları Koordinatörü Veli Ağbaba,  genç işsizlik oranının yetişkin işsizlik oranının iki katından fazla olduğunu kaydederek, “AKP Hükümetleri, genç işsiz sayısını azaltmak için gerçekçi istihdam politikaları uygulamak yerine,gençlerin geleceğini çalmaya devam ediyor” iddiasında bulundu.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı, Malatya Milletvekili ve Emek Büroları Koordinatörü Veli Ağbaba, genç işsiz sayısındaki artışın her geçen gün arttığını belirterek, gençler arasında işsizliğin getirdiği bunalım sonucu intihar vakalarında da ciddi bir artış meydana geldiğini kaydetti.Ağbaba,  Türkiye’nin en önemli sorunlarından olan genç işsizliğin tüm yönleriyle ele alınıp çözümü için meclis araştırma komisyonu kurulmasını istedi.

EN YÜKSEK 4.İŞSİZLİK ORANI TÜRKİYE’DE

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ağbaba araştırma önergesinde OECD ülkeleri içinde en yüksek dördüncü işsizlik oranı Türkiye’de gerçekleşmektedir. OECD’nin Mart 2018 verilerine göre OECD ülkeleri arasında en yüksek işsizlik Yunanistan’da görülürken bu sırayı İspanya, İtalya ve Türkiye izlemektedir. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verilerine göre Türkiye genelinde işsiz sayısı 2018 yılı Mayıs döneminde geçen yılın aynı dönemine göre 89 bin kişi azalarak 3 milyon 136 bin kişi olmuştur. 2017 Temmuz döneminde 2 milyon 491 bin olan kayıtlı işsiz sayısının Temmuz 2018’de 130 bin artarak 2 milyon 621 bine yükseldiği, geçen yıl temmuz ayında 108 bin olan İŞKUR işe yerleştirme sayısı 2018 Temmuz ayında 98 bine gerilediği belirtilmektedir. Ancak TÜİK tarafından verilen rakamların gerçek yaşam ile arasında büyük farklılıklar olduğu bir gerçektir” dedi.

Ağbaba, “Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Dairesi (DİSK-AR) Türkiye İstatistik Kurumu TÜİK’in 15 Ağustos 2018 günü açıkladığı Mayıs 2018 dönemi İşgücü İstatistikleri ile İŞKUR tarafından açıklanan Temmuz 2018 dönemi verilerinden hareketle gerçek işsiz sayısı ve istihdam yapısı ile ilgili değerlendirmelerde bulunmuştur. Yapılan hesaplamalara göre Ağustos 2018 itibariyle Türkiye’de işsiz sayısı 5 milyon 707 bin olarak hesaplanmıştır. Ülkemizin işsizlikle ilgili kanayan yaralarından biri de genç işsizliğidir. İşsizlerin 1 milyondan fazlasını gençler oluşturmaktadır” ifadelerini kullandı.

GERÇEKÇİ GENÇLİK İSTİHDAM STRATEJİSİ ŞART

“Türkiye'de genç işsizliği uzun yıllardan beri yetişkin işsizliğinin en az iki katı oranındadır” diyen Veli Ağbaba, “ Bu olgu genç işsizliğini azaltmak için Türkiye'de yeterli politikalar uygulanmadığını göstergesidir. Uluslararası kuruluşlar, gençlik istihdamına yönelik ulusal stratejiler oluşturulmasında tüm paydaşların katkısını almak gereğini vurgulamakta, örneğin Birleşmiş Milletler (BM), Dünya Bankası (DB) ve Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO)'nün ortaklığıyla kurulan "Gençlik İstihdam Ağı" ile ilgili Türkiye’nin bugüne kadar elle tutulur somut adım atmaması, gerçekçi bir gençlik istihdam stratejisini hayata geçirememesi sorunun artarak devam etmesine sebep olmaktadır”görüşlerine yer verdi.

HER 5 GENÇ KADINDAN BİRİ NE OKUYOR, NE ÇALIŞIYOR

Türkiye’de kadın işsizliğin yüzde 12,4, genç kadın işsizlik oranının yüzde 23,2 olarak gerçekleştiği belirten CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, “Ne eğitimde ne istihdamda olanların oranı yüzde 21,9 olarak belirlenmiştir. Her 5 genç kadından 1’i ne eğitimde ne de istihdamda görünmektedir. Veriler işsizliğin en çok kadınları etkilediğini ve kadınların bütün işsizlik türlerinde erkeklerden daha fazla işsiz kaldıklarını göstermektedir. Mayıs 2018 TÜİK verilerine göre kadın işsizliği yüzde 12,4 olarak açıklanırken, kentsel kadın işsizliği ve genç kadın işsizliği yüksek oranda seyretmektedir. Tarım dışı kadın işsizliği yüzde 16,1 olarak açıklanırken, genç kadın işsizliği yüzde 23,2, kentsel kadın işsizliği ise yüzde 27,6 olarak hesaplanmıştır” dedi.

PANSUMAN YÖNTEMLER İŞSİZLİĞİ ARTIRIYOR

Ağbaba, Araştırma önergesinde şu ifadelere yer verdi:

“Gençler arasında madde bağımlılığı dahil olmak üzere depresif rahatsızlıklar artmış, depresyon ilaçlarının kullanımı çok yüksek düzeye çıkmıştır. Genç işsizliği her geçen gün daha da artarken, gençler arasında işsizliğin getirdiği bunalım sonucu intihar vakalarında da ciddi bir artış meydana gelmiştir.  İŞKUR Tarafından işverenlere verilen destek,iş başı eğitim programları,  mevsimlik çalışma benzeri TYP projeleri ile işsizliği bitirmek mümkün olmadığı gibi, ortaya konulan pansuman yöntemler işsizliği artırmaktadır” diyerek genç işsizliğinin nedenlerinin ve sonuçlarının araştırılması, gençlerin işsizlik nedeniyle girdikleri bunalımın sonuçlarının detaylı olarak incelenmesini istedi.

Bülten- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

1 yorum yapılmış

  • Şaban Serezli (5 yıl önce)
    KHK'lar ile sorgusuz sualsiz işinden atılan binlerce memur ve kamu işçisi var. Bunlar diplomalı, kalifiye ama önyargılı bakış dolayısıyla iş bulmakta ve yeni bir hayat kurmakta zorlanıyorlar. Öte yandan diploma ve mesleki belgeleri de iptal edildi. Ruhi sağlıkları ve ailevi düzenleri altüst olmuş vaziyette. İşkur'da iş arayan olarak kayıt alınıyor fakat çıkış kodu nedeniyle sistem onlara hiçbir zaman davet göndermiyor. Olur da bir işveren işe alacak olsa onlar için hiçbir teşvik alamıyor. O da doğal olarak hesaplı olduğu için "sicili temiz" biri istiyor.
    0
    0
    Yanıtla