SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Papa'dan Biat İstemiş

A- A+ PAYLAŞ

Vatikan’ın açtığı 1000 yıllık gizli belgelerden birine göre, Güyük Han, 1246’da Papa Dördüncü Innocentius’a yazdığı mektupta, “Bizzat gelip saygı sunmazsan, düşmanımız olacaksın” diyor.

BİLİM insanlarının girişine 1881’den bu yana zaman zaman izin verilse de kamuoyuna hiç açılmayan Vatikan gizli arşivlerinin bir bölümü ilk kez gün ışığına çıktı.

Vatikan’ın gizli arşivlerinde yer alan ve kiminin tarihi 1000 yıl geriye giden tomarlar, parşömenler ve deri kaplı ciltlerin yüksek kaliteli kopyaları kitaplaştırıldı.

Kızılderililer’den teşekkür
Kitapta yer alan 105 belgenin 19’u daha önce kamuoyuna hiç açıklanmamış olayları içeriyor.

Bunlardan en dikkat çekici olanı ise Büyük Moğol imparatoru Cengiz Han’ın torunu Güyük Han’ın, Papa 4. Innocent’a yazdığı 1246 tarihli mektup. Güyük Han, Papa’nın bağlı krallarla Orta Asya’ya gelip bağlılığını bildirmesini istiyor. Güyük Han davete icap edilmemesi halinde ‘Düşmanımız olacaksınız’ uyarısında bulunuyor.
Alışılmışın dışında mektuplardan biri de, Kanadalı Ojibwe Kızılderililerinin Papa 13. Leo’ya yazdıkları mektup. 1887’nin mayıs ayında, tarihi “çimenlerin çok olduğu, çiçeklerin açtığı ay” olarak düşülen mektupta, “Dua’nın Büyük Şefi’ne (Papa) bize bir “dua şefi” (piskopos) tayin ettiği için teşekkürlerimizi sunarız” deniyor.

Michelangelo: Paramı verin
Kitap Roma Katolik Kilisesi’nin bilim dünyası ve sanata karşı hasmane tutumunu da belgeliyor. Galileo, Erasmus, Voltaire ve Mozart’la yapılan yazışmalar bunu gösteriyor. 1550 tarihli bir mektupta ise Rönesans döneminin ünlü ressam ve mimarı Michelangelo, Papalık’tan 3 ay geciken ücretini talep ediyor.

Hitler’e de mektup gitmiş
BELGELERİN bazıları gayet iyi biliniyor. İngiliz din adamları, Papa 7. Clement’ten Kral 8. Henry’nin Aragonlu Catherine’le evliliğini iptal etmesini talep ediyor. Papa’nın bu talebi reddetmesi sonrası 8. Henry Anglikan Kilisesi’ni kurarak Vatikan’dan ayrılmıştı. Belgeler arasında Hitler’e başbakanlığa seçilmesi sonrası Papa 11. Pius’dan yazılan 1934 tarihli bir mektup da bulunuyor.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız