SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Para İste Para!."

0
Güncellendi - 2015-12-27 21:29:20
A- A+ PAYLAŞ

AKP Malatya Milletvekili Öznur Çalık, TBMM genel kurulundaki konuşmasında kayısı başta olmak üzere Malatya'da meyve ağaçlarında büyük zarara yolaçan dondan bahsederken, Malatya eski milletvekili olan CHP İstanbul Milletvekili Mevlüt Aslanoğlu, "Para iste para.. Nasihat vermesin bize para iste" diye çıkıştı. Bu arada, AKP, CHP ve MHP'nin bazı milletvekilleri de, sorunu meclis kürsüsünden dile getirdiler.

"PARA İSTE PARA!.."

TBMM tutanaklarına göre Çalık'ın konuşması ve diğer diyaloglar şöyle:

“ÖZNUR ÇALIK (Malatya) - Sayın Başkan, değerli milletvekillerim; 29, 30 ve 31 Mart tarihleri arasında Malatya ilimizde yaşanan olumsuz hava koşulları sonucunda meydana gelen dondan dolayı zarar gören, kayısı başta olmak üzere, tüm meyvelerimizdeki hasar ve çiftçilerimizin uğramış olduğu zarar dolayısıyla bugün gündem dışı söz almış bulunmaktayım. 

Sözlerime, Malatya'mız başta olmak üzere, tüm Türkiye'de 30 Martta bize desteklerini esirgemeyen milletimize sonsuz şükranlarımı sunarak başlamak istiyorum. Ulusal ve uluslararası komplolara rağmen, milletimiz millî mücadele ruhuyla bu komplolara karşı göğsünü siper etmiştir. Bu başarıyı tüm dünya takdir etmiştir. Milletimiz, Sayın Başbakanımıza ve kadrosuna itimadını bir kez daha ilan etmiştir. Bu seçimde ideoloji değil, itikat, iktisat ve itimat esas alınmıştır. Milletimiz huzura, barışa ve en önemlisi istikrara oy vermiştir. Milletimiz her türlü kumpasa, komploya direnen ve bel kemiği sağlam siyasetçiyi bağrına basmıştır. Türkiye yüzde 45,5'le, Malatya yüzde 62'yle destan yazmıştır. İşte bu destanın yazıldığı gün, 30 Mart tarihinde Malatya kayısı üreticilerimiz dondan dolayı çok ciddi bir zarara uğradı. 

VAHAP SEÇER (Mersin) - Allah çiftçiyi cezalandırmış! 

ÖZNUR ÇALIK (Devamla) - Malatya, yetiştirdiği devlet adamlarıyla, sanatçısıyla, tarihiyle, doğal güzellikleriyle, ekonomisiyle, sunduğu katkıyla birçok yıldıza sahiptir. Bu yıldızlardan bir tanesi de "Malatya" denince akla ilk gelen kayısıdır. 

Malatya ilimizde yaklaşık 8 milyon kayısı ağacımız vardır ve bu ağaçlarımızdan yaklaşık 350 bin ton yaş kaysı, 110 bin ton da kuru kayısı üretilmektedir. Başbakanımın ifade ettiği gibi, dünyanın kaysı başkenti Malatya'mız dünyanın kuru kayısı üretiminin yaklaşık yüzde 70'ini karşılamaktadır. Bizim, özellikle Mart 2014'te Malatya, Elâzığ, Niğde, Baskil dâhil olmak üzere yaşanan afet üreticilerimizin yanı sıra, Malatya ve ülke ekonomisini çok ciddi anlamda etkileyecektir. Afetin yaşandığı andan itibaren milletvekillerimiz, büyükşehir belediye başkanımız, il başkanımız, sivil toplum örgütlerimiz, meslek örgütlerimiz konuyu çok yakından takip ettik. Hemen, Tarım Bakanımızın programlarını iptal ettirerek Malatya'ya davet ettik ve Sayın Bakanımızla birlikte kayısı ağaçlarımızda meydana gelen hasarı birlikte, yerinde incelettik. 

FERİT MEVLÜT ASLANOĞLU (İstanbul) - Para iste para. Nasihat vermesin bize para iste. 

ÖZNUR ÇALIK (Devamla) - Bakanımızın talimatıyla ön hasar tespiti çalışmaları tamamlandı ve ilimiz genelinde 5, 6, 7 Nisan 2014 tarihlerinde bölgesel bazlı ön hasar tespit çalışması yapıldı ve bu ön hasar tespit çalışmasında, kayısı başta olmak üzere ceviz, elma, kiraz, vişne, narda yüzde 90-95, yüzde 100'e varan oranlarda ciddi manada hasar meydana geldiği anlaşıldı. Söz konusu hasar tespiti ön hasar tespiti çalışması olup, kesin hasar tespit çalışması Mayıs ayı sonu itibarıyla yapılacaktır ve bu konuyu olduğu gibi Sayın Bakanımız Mehdi Eker, Başbakanımıza Bakanlar Kurulunda ifade etmiştir ve biz Sayın Başbakanımız ve Bakanımıza iletmiş olduğumuz sorunlarda bugüne kadar hiç yalnız bırakmadıkları gibi bundan sonra da bir kez daha Malatya'mızı ve çiftçimizi yalnız bırakmayacağından eminiz ve hepiniz hatırlarsınız daha önce de, 2010 yılında çiftçimize dondan dolayı zararlarını tazmin etmek için 90 trilyon ödemiştik. 2012 yılında yine aynı zararlar geldi, o zaman 2.372 çiftçimizin tarım kredi kooperatiflerine ve Ziraat bankalarına olan zirai borçlarını erteledik ve on yıllık sürede de 622 milyon destek sağladık Tarım Bakanlığı olarak. 

Şimdi, başta kayısımız olmak üzere Malatya ilimizde yetiştirilen bütün meyve çeşitlerinde çiftçimizin mağduriyetlerini gidermek için Sayın Bakanımızdan taleplerimiz oldu, bir kez daha yineliyorum: Kayısı üreticilerinin ÇKS kaydı esas alınarak alan bazlı destekleme yapılmasını, tarım kredi kooperatifleri, Ziraat bankalarına olan zirai kredi borçlarının faizsiz ertelenmesini, faizsiz ya da düşük faizli tarımsal kredi verilmesini, tarımsal sulamada kullanılan elektrik borçlarının faizsiz ertelenmesini Sayın Bakanımızdan talep ettik ve Sayın Bakanımız bizim bu taleplerimizi Sayın Başbakanımıza ve Bakanlar Kurulumuza iletti ve bu taleplerimizle ilgili olarak kesin hasar tespitleri yapıldıktan sonra, inşallah başta borç ertelemesi olmak üzere faizsiz kredilerimizi de biz çiftçilerimize bir kez daha vermiş oluruz diye ümit ediyorum. 

Bu konunun çözüm noktasında mağduriyetlerin giderilmesi, Sayın Başbakanımıza da konu hakkında ayrıca bilgileri verip desteklerini istemek… 

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı) 

ÖZNUR ÇALIK (Devamla) - Yaşanan bu doğal afet sonrasında konuyu siyasetin ötesinde bir konu olarak gördüğümüzü, çiftçilerimizin zararlarının giderilmesi için elimizden gelen her türlü çaba ve gayreti sarf ettiğimizi buradan Malatyalı hemşerilerime bir kez daha söylemek istiyorum ve desteği olan bütün arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. (AK PARTİ sıralarından alkışlar) 

BAŞKAN - Teşekkür ederim.

FERİT MEVLÜT ASLANOĞLU (İstanbul) - Sayın Başkanım, iki gündür don olayı nedeniyle özellikle Malatya milletvekilleri burada âdeta Hükûmete diyor ki: "Biz yandık, çiftçimiz yandı, ekmeğimiz yok oldu." Ama Sayın Tarım Bakanının eğer saygısı varsa köylüye, eğer saygısı varsa üreticiye, ekmeği yok olanlara saygısı varsa gelir burada cevap verir. Sayın Canikli, biz nasihat istemiyoruz. Biz uğranılan zararın parasını istiyoruz. Bize nasihat vermeyin. Gelsin Sayın Bakan buraya, saygılı bir şekilde bu insanlara ne yapacaklarının cevabını versin. Yoksa biz nasihat istemiyoruz! (CHP sıralarından alkışlar)

ONLAR DA KAYISIYI KONUŞTULAR..

Bu arada, TBMM genel kurulunda, kayısıdaki don olayı AKP Grup Başkan Vekili Nurettin Canikli, CHP Grup Başkan Vekili Mehmet Akif Hamzaçebi, MHP Grup Başkan Vekili Oktay Vural ile MHP Kahramanmaraş Milletvekili Mesut Dedeoğlu, CHP Mersin Milletvekili Vahap Seçer ve CHP Uşak Milletvekili Dilek Akagün Yılmaz tarafından da dile getirildi.

Tutanaklara göre, kayısıyı konuşan siyasiler ve sözleri şöyle:

"OKTAY VURAL (İzmir) -..Ayrıca gerçekten Malatya'da özellikle kayısıda meydana gelen don olayı, muhakkak bu konuda tedbirler alınmalı ve bu zararların giderilmesi gerekiyor. AKP afetinden sonra bu don afeti gerçekten kayısı üreticilerini vurmuştur. İnşallah Hükûmet bu konuda gerekli tedbirleri alır.

MEHMET AKİF HAMZAÇEBİ (İstanbul) -..Malatya'da yaşanan don afeti nedeniyle Hükûmetin bir an önce bu olaya el koyması ve üreticinin zararının karşılaması gerekir. Fındık işinde görevini yapmayan Hükûmetin kayısı işinde görevini yapmasını bekliyorum. Bunun ardından belki sıra fındığa gelip fındık üreticisinin 169 milyon liralık don afetinden kaynaklanan alacağını Hükûmet ödeyecektir, bunu kendilerinden bekliyorum. Don afetiyle ilgili olarak burada Malatya Milletvekilimiz Veli Ağbaba, yine İstanbul Milletvekilimiz Sayın Mevlüt Aslanoğlu çok büyük mücadeleler vermişlerdir. Burada kürsüde iktidar partisinin sadece konuşması yetmiyor, onlara düşen görev bakanların bu olaya derhâl el koyup üreticinin zararını karşılamasıdır.

NURETTİN CANİKLİ (Giresun) -..Şimdi, ayrıca, don afeti nedeniyle Malatya'da zarar gören kayısı işiyle uğraşan üreticilerimize geçmiş olsun diyoruz. Keza, yine aynı don afetine maruz kalan özellikle fındık üreticilerine de geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz. Tabii zaman zaman bu tür, maalesef, olumsuzluklar meydana geliyor. Önemli olan, bu sıkıntılar yaşandığında bu çiftçilerimizin, üreticilerimizin sıkıntılarının giderilmesi, zararlarının telafi edilmesidir. Bu açıdan bakıldığında geçmiş yıllarda gerçekten çok büyük destekler sağlanmıştır hükûmetlerimiz tarafından, hem kayısı üreticilerine hem de fındık üreticilerine. Sadece bir hatırlatma yapmak için söylemek istiyorum: 2007 ve 2008 yıllarında arz fazlası fındığı regüle etmek amacıyla Toprak Mahsulleri Ofisi üzerinden fındık üreticisine 2007 yılında 1,5 milyar liralık kaynak aktarılmıştır. Yine 2008 yılında, yine aynı nedenle düşen fındık fiyatını yükseltmek ve arz fazlasını dengelemek amacıyla 1,5 milyar liralık, yani iki yılda toplam 3 katrilyon liralık kaynak aktarılmıştır. Bir örnek olsun diye söylüyorum.

MESUT DEDEOĞLU (Kahramanmaraş) -..Geçtiğimiz haftalarda ani iklim şartlarının değişikliği sebebiyle Malatya'da ağaçlarımızda don olayı meydana gelmiş, yalnız Malatya'da değil, aynı durum Kahramanmaraş'ımız, Elbistan ilçesi, Afşin, Nurhak, Ekinözü ve Çağlayancerit ilçelerimizde de baş göstermiştir. Geçim kaynağı meyvecilik olan yöre halkımız çok mağdur duruma düşmektedir. Bu mağduriyetlerinin, bir an önce, ilgili bakanlıklar tarafından tespit edilip giderilmesi noktasında çalışmalarına hız verilmesini temenni etmekteyim.

VAHAP SEÇER (Mersin)..Şimdi, özellikle, bu hafta, Meclis açıldığından bu yana, Türkiye'nin, aslında dört bir yanda tarım sektöründe özellikle don afeti, dolu afeti yaşanmasına rağmen, sanki belirli bir bölgede bu yaşanıyormuş gibi… Özellikle Malatya milletvekillerini kutluyorum gerçekten, dikkati sadece Malatya'ya ve kayısısına yönelttiler ama Türkiye'nin dört bir tarafında bu sorun yaşanıyor. Karadeniz'de fındıkta yaşanıyor, çayda yaşanıyor. Benim bölgem Akdeniz Bölgesi'nde meyve ağaçlarında yaşandı. 29-30 Martta dondan dolayı önemli zararlar meydana geldi. Daha dün yine Mersin ve civarında dolu zararı oldu, meyve ağaçları son derece yoğun zarar gördü. Tabii, bunları bütün bölge milletvekili arkadaşlarım biliyor. Sayın Aslanoğlu'nun dediği gibi, çözüm bunun neresinde?

DİLEK AKAGÜN YILMAZ (Uşak) -..Sayın Başkan, burada dile getirildi, kuraklık ve don aslında sadece Malatya'nın sorunu değil. Ege Bölgesi'nde ve benim milletvekili bulunduğum Uşak'ta da aynı şekilde dondan meyve ağaçları zarar gördü ve son dönemde de kuraklıktan dolayı çok ciddi zararlar var. Bu nedenle, Tarım Bakanlığının bütün ülkeye ilişkin zararların tespiti ve çiftçilere yapılabilecek yardımla ilgili bir düzenleme yapması gerekiyor.

MEHMET AKİF HAMZAÇEBİ (İstanbul) -..Biraz önce, Malatya'da kayısıda yaşanan don afetini 2004 yılında fındıkta yaşanan don afetiyle bağlantılı olarak değerlendirmiştim. Fındıkta on yıl aradan sonra 2014 yılında yeniden bir don afeti meydana gelmiştir. Bu afetin üretimi, rekolteyi ne kadar etkileyip etkilemediği, şüphesiz, sayımlar sonucunda, tespitler sonucunda ortaya çıkacaktır. Ancak şu anda fındık fiyatı yüzde 70 oranında yükselmiştir. Öyle anlaşılıyor ki yine fındıkta on yıl aradan sonra büyük bir don afeti gerçekleşmiştir. Fındık üreticisinin zararını karşılamak üzere, ben Hükûmeti acilen göreve çağırıyorum."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız