SON DAKİKA
SON DEPREMLER

''Para Sizin.. Nasıl Kullanılacağına Siz Karar Verin..''

A- A+ PAYLAŞ

İl merkezindeki bir ilköğretim okulunda görevli öğretmen, maaş işlemleri için okulun anlaşma yaptığı bankadan aldığı paranın nasıl harcanacağı konusunda kuşkularının bulunduğunu, alınan paranın “personele eşit dağıtılması mı, yoksa okul ihtiyaçları için mi kullanılması gerektiği” yolunda Milli Eğitim Bakanlığı’na dilekçe yazarak görüş sordu. Yanıt, İl Müdürlüğü’nden geldi.

Öğretmenin; Ocak 2005’de Milli Eğitim Bakanlığı’na gönderdiği dilekçede, banka değiştiren okul yönetimine, yeni bankanın personel maaşları için 3 yıllık sözleşme karşılığı 16 bin YTL (16 Milyar TL) para önerildiği, okul tarafından kabul edilen bu paranın kullanılması yöntemi konusunda kuşkuları bulunduğunu belirttiği öğrenildi. Öğretmenin, dilekçesinde, bu paranın personele dağıtılması ya da okul ihtiyaçlarına harcanması mı gerektiği konusunda tereddüdünün giderilmesi için görüş sorduğu belirtildi.

Bakanlık, söz konusu dilekçeyi Mart ayında Malatya Milli Eğitim Müdürlüğü’ne iletti ve öğretmene yanıt bakanlık yerine İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından verildi.

Müdür Vekili Mehmet Bulut imzasıyla, öğretmenin görev yaptığı okula gönderilen resmi yazıda, öğretmenin “makam atlayarak bakanlığa dilekçe gönderdiği” belirtildikten sonra, dilekçedeki konuya ilişkin yorum yapıldı ve paranın, söz konusu okulun personelinin kendi arasında vereceği kararla değerlendirilip, diledikleri gibi yönlendirmeleri yolunda görüş bildirildi.

Müdürlük, okula gönderilen yazıda şöyle dedi:

“ Sözleşme, genellikle birbirinden farklı çıkar ve amaçlarla hareket eden kişiler ya da gruplar arasında hukuksal bir sonuç doğurmak ve özellikle bir borç ilişkisi kurmak, mevcut bir borçta değişiklik yapmak veya onu büsbütün ortadan kaldırmak için yapılan anlaşmadır. Tarafların her ikisini de karşılıklı edim yükümleri altına sokan ve bu edimlerin değiş-tokuş edilmesini kapsayan sözleşmeler iki taraflı (sinallagmatik) sözleşmedir.

Bankayla yapılan sözleşmenin hukuka, ahlaka ve kamu düzenine aykırı olmadığı ve sözleşmenin muvazaa, hata, hile, ikrah ve gabin nedeniyle butlanı gerekmediği ilgi dilekçenizden anlaşılmaktadır.

Anılan sözleşme tamamen tarafların iradeleri ile kurulmuş olduğundan sözleşmenin tarafı durumunda olmayan, icap ve kabulu bulunmayan idaremizin tarafların özgür iradeleri ile aktettikleri sözleşme hakkında yorum yapması, olası çözüm yolları üretmesi, sözleşmenin taraflarını yönlendirmesi ve karşılıklı taahhütleri havi bir sözleşmeden dolayı önerilen parayı bölüştürmesi, harcama kalemini göstermesi mümkün değildir.

Önerilen para personelin bankadan aldıkları maaş nedeniyledir. Maaş alan personelin buna birlikte karar vermeleri ve ona göre parayı diledikleri gibi yönlendirmeleri hukuksal bakımdan daha sağlıklı olacaktır.

Bu nedenle tarafların özel hukuka ilişkin işlemleri hakkında taraflara müdahale edecek ve onları hukuksal bakımdan etkileyecek biçimde idaremizin görüş bildirmesi gibi bir yükümlülüğü de bulunmamaktadır.

Kaldı ki, bakanlığımızın anılan konuyu aydınlatıcı veya yönlendirici bir yazısı da bulunmamaktadır. Bilgilerinize, rica ederim.”

BİRÇOK KURUMDA SORUN AYNI..
Bu arada, personelin maaşlarının ödendiği bankalarla kurum yöneticileri arasında yapılan anlaşmayla alınan para ya da malların (hizmet aracı, bilgisayar vs.) kullanımı konusunda birçok kurumda benzer sorunlar yaşanıyor.

Geçtiğimiz yıl Milli Eğitim Müdürlüğü merkez kadrolarında görevli personel de, bankalardan alınan paranın personele eşit paylaştırılması yolunda girişimde bulunmuştu.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız